Grond Zonder Rust - Marcel Catsburg


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Breuklijnen in Haïtiaanse bodem

Waar gaat het boek over? 
Op 12 januari 2010 kostte een 35 seconden durende aardbeving het leven aan meer dan 200.000 mensen op Haïti. Honderdduizenden raakten gewond. Meer dan een miljoen mensen werden dakloos. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de aardbeving een "wrede en onbegrijpelijke ramp".
Grond zonder Rust is een ontdekkingstocht door de fascinerende geschiedenis van Haïti. Een geschiedenis die onlosmakelijk en pijnlijk verbonden is met die van onze westerse wereld. En die aantoont dat de wreedheid van de aardbeving alles behalve "onbegrijpelijk" is, maar het gevolg blijkt te zijn van menselijk handelen. Grond zonder Rust legt de sociaal-maatschappelijke breuklijnen bloot waarop de Haïtiaanse samenleving gebouwd is en die haar zo extreem kwetsbaar hebben gemaakt. Een maand na de aardbeving sprak de Haïtiaanse president René Préval de bevolking toe: "Haïti zal niet vergaan…In uw moed vinden wij de kracht om verder te gaan." Krachtig en kwetsbaar. Dat is het Haïti waar dit boek over gaat.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Marcel Catsburg is als taalkundige afgestudeerd op het Haïtiaans Creool en heeft vijf jaar op Haïti gewerkt. Hij doceert (internationale) strategische communicatie aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387378

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
396

Genre:
Mens en maatschappij

Prijs:
€28,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Grond zonder rust van Marcel Catsburg lijkt het of je al weet waar het boek over zal gaan, maar het boek gaat over zoveel meer dan wat de cover uitbeeldt. De cover wordt later in het boek uitgelegd. Je leest dan waarom de man zo blij is, al kan je, als je de geschiedenis een beetje kent, al wel raden waarom hij blij is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. De subtitel geeft een tipje van de sluier weer. 
Grond zonder rust van Marcel Catsburg is opgedeeld in drie delen: Deel I - De (pre-)koloniale periode, Deel II - Haïti als onafhankelijke natie en Deel III - Na de aarbeving. De titels van de delen geven al weer wat je kan verwachten in het bewuste deel, net zoals de hoofdstuktitels al veel vertellen over het bewuste hoofdstuk. Dankzij de vlotte schrijfwijze van de auteur leest het boek vlot weg. In het voorwoord vertelt de auteur wat hij hoopt te bereiken met dit boek en wat je kan verwachten van het boek. Aan de bronnen kan je zien dat de auteur niet over één nacht ijs is gegaan met dit boek, maar veel onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis van Haïti. Hij weet zijn kennis over Haïti goed te onderbouwen. De boeken waar hij zijn informatie uit heeft, wil je zelf gaan lezen, om nog meer achtergrondinformatie te krijgen.
Enig minpuntje is dat er wel een paar foto's in staan, maar eigenlijk is het voor dit boek te weinig. Het was leuker geweest als er meer foto's van Haïti, zijn presidenten en inwoners waren geweest. De foto's hoeven niet in kleur, zwart-wit was ook goed geweest. Dan had je een nog beter beeld van Haïti gehad. 
Het boek is in het Nederlands geschreven, maar soms staan er ook titels van bijvoorbeeld boeken in het Frans en in het Engels met tussen haakjes de Nederlandse vertaling. Je leert ook een paar woorden Haïtiaans zoals bijvoorbeeld wat de mooie Haïtiaanse gezegde 'Ti pa ti pa zwazo fe nich' betekent.
Grond zonder rust van Marcel Catsburg gaat over de geschiedenis van Haïti. Je komt onder andere te weten wie de oorspronkelijke bewoners waren, wie er verantwoordelijk voor is dat ze zijn ingestort, de rol van de buitenlanders op Haïti, hoe pijnlijk verbonden Haïti is met de westerse wereld, waarom er op een gegeven moment voor zwarte Afrikaanse slaven werd gekozen in plaats van blanke slaven, wanneer de slaven in opstand kwamen, de afschaffing van de slavernij, hoe het na de opstand ging, hoe de Haïtianen zijn, hoe ze leven, de misvattingen over Haïtianen en hoe dat de wereld in is gekomen, wie de presidenten waren en zijn, de gevolgen van natuurrampen, in hoeverre de mens er schuld aan heeft en hoe het na de aardbeving ging tussen 2010 en 2018. Ook staan er ooggetuigenverslagen in van bijvoorbeeld een chirurgijn die op een piratenschip heeft gezien hoe men met de slaven omging, hoe men ze behandelden. Heel veel landen zouden kunnen leren van de natuurrampen op Haïti. Het verhaal laat zien wat de gevolgen van bijvoorbeeld ontbossing kunnen zijn, dat het niet goed is om teveel bomen te kappen. Het verhaal laat zien dat geschiedenis zich soms kan herhalen zoals bijvoorbeeld met corrupte presidenten en de gevolgen daarvan. Het verhaal laat zien hoe een ziekte als cholera door een paar personen verspreid kan worden. Maar het verhaal laat ook zien hoe krachtig, maar ook hoe kwetsbaar het eiland en zijn inwoners zijn. 
Kortom; Grond zonder rust van Marcel Catsburg is een interessant boek over de geschiedenis van Haïti en zijn bewoners. Een geschiedenis waarin veel is gebeurd, waar men van kan leren en laat zien hoe kwetsbaar, maar ook hoe krachtig Haïti en zijn inwoners zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek. Je gaat vanzelf glimlachen bij het zien van de glimlach van de man.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want zo is het ook.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, waardoor het boek vlot weg leest.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is over het algemeen chronologisch geschreven. Soms wordt er terug- of vooruitgeblikt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, maar dat lag aan mezelf omdat ik mij toch wel (onbewust) zorgen maak om de huidige pandemie die over de wereld gaat waarvan ik hoop dat het snel over is.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Haïti klinkt als een mooi eiland.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij geregeld zoals bijvoorbeeld hoe corrupt diverse presidenten waren en hoe men met de slaven omging. Ondanks dat ik al veel over het laatste heb gelezen, blijft het mij aangrijpen als ik weer lees hoe slaven werden behandeld. Zo zijn er meer gebeurtenissen die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Haïtianen willen niet leven van de geef, maar willen werk en handel.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Haïti.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Marcel Catsburg Twitter

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg