Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Kattenpoëzie Uit De Wereldliteratuur


Van Uitgeverij De Kring mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Geen dier is zo veel bezongen als de huiskat. De kat is mysterieus, houdt zijn baasje een spiegel voor en krijgt veel menselijke eigenschappen toegedicht. Voor veel dichters is hun kattenvriend een muze.
In deze bundeling met de beste gedichten uit de wereldliteratuur staan bijdragen van grootheden als Charles Baudelaire, Charles Bukowski, Daniil Charms, Emily Dickinson, Johann Wolfgang Goethe, Konstantínos Kaváfis, Pablo Neruda, Fernando Pessoa, Rainer Maria Rilke, Huang Tingjian en vele anderen.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Studio Mulder Van Meurs

Binnenwerk:
Studio Mulder Van Meurs

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789462971431

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
128

Genre:
Poëzie

Prijs:
€15,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Kattenpoëzie uit de wereldliteratuur weet je meteen waar het boek over zal gaan. Niet alleen ziet het boek er van buiten schitterend uit, ook van binnen is het boek heel erg mooi vormgegeven met op bijna elke linkerpagina een kattensilhouet in de poses zoals alleen katten dat kunnen.
Kattenpoëzie uit de wereldliteratuur begint met een mooi, liefdevol voorwoord van Guus Luijters. Hij zet de Nederlandse poes aan het eind ook nog even aan het werk, maar het is nog maar de vraag of ze daarnaar luistert. De gedichten zijn geschreven door wereldberoemde schrijvers als T.S. Eliot, Emily Dickinson, Baudelaire en nog veel meer beroemde schrijvers. De gedichten hebben stuk voor stuk gemeen dat ze geschreven zijn vol met liefde en respect voor de katten, je voelt de liefde voor deze mysterieuze dieren. Het zijn gedichten die voor iedere kattenpersoneel herkenbaar zal zijn, omdat ze gedeeltes van- of hele gedichten herkennen in hun kat(ten) ondanks dat iedere kat weer anders is. De katten worden beschreven zoals ze zijn zoals bijvoorbeeld mysterieus en een eigen wil. Vaak zijn de gedichten zo beeldend geschreven, dat je het gevoel hebt dat je het voor je ziet. Soms moet je een gedicht meerdere keren lezen om te begrijpen wat er precies bedoeld wordt, maar dan blijkt het ook een passend gedicht te zijn. Het is dan ook een gedichtenbundel die iedere kattenpersoneel en kattenliefhebber in zijn boekenkast zou moeten hebben staan.
Edward Lear heeft een sprookjesgedicht geschreven over 'De Uil en de Poes', waarin hij een bijzondere vriendschap tussen de twee dieren beschrijft. Het is misschien ook wel een metafoor met een boodschap voor de mensen. Voor veel kattenpersoneel zullen de gedichten van Thom Gunn 'Flatkatten' en Jang-hi Lee 'Het voorjaar is een kat' herkenbaar zijn omdat hun katten zich geregeld ook zo gedragen. Wie fantaseert er nou niet over wat een slapende kat droomt zoals in het gedicht van Carlos Drummond de Andrade in 'Twee dromen'? Dan het gedicht van Emily Dickinson, 'Ze spiedt een Vogel - mekkert', een gedicht dat ook zo herkenbaar is, iets wat de katten in dit geval wat minder zullen vinden. Je voelt het verdriet in het gedicht van Mei Yaochen in 'Lijkklacht voor mijn kat'. Pablo Neruda heeft een schitterend gedicht 'Ode aan de kat' geschreven waarin hij zijn liefde en respect, maar ook zijn onwetendheid over de kat beschrijft. T.S. Eliot geeft in 'Hoe noem je een kat?' tips voor kattennamen voor je kat, maar geeft ook aan dat het eigenlijk niet de echte naam is voor de kat, dat hij stiekem een andere naam heeft. Dorothy Wordsworth vertelt in 'Liefhebben en leuk vinden' waarom je maar moet genieten van je kat, niet alleen van zijn mooie kanten, maar ook van zijn minder mooie kanten. Naomi Shihab Nye vertelt in 'Iedere kat heeft een verhaal' dat, zoals de titel van het gedicht al aangeeft, iedere kat een verhaal heeft, een eigen verhaal. Wislawa Szymborska legt in het gedicht 'Een kat in een lege woning' uit waarom je een kat doodgaan niet aan moet doen. Hij slaat daarmee, hoe pijnlijk ook, de spijker op zijn kop, want zo zijn de meeste katten inderdaad als hun personeel is overleden. T. S. Eliot geeft in 'Het gedag-zeggen van een kat' tips hoe je een kat gedag zegt, waarmee hij de kat ook op een troon zet. Het laatste gedicht van Fancesco Marciuliano 'Dichte deuren' is op een humorvolle manier geschreven, maar tegelijkertijd ook o, zo  herkenbaar voor kattenpersoneel. En zo staan er nog veel meer schitterende, liefdevolle en herkenbare gedichten over katten in.
Kortom; Kattenpoëzie uit de wereldliteratuur is een gedichtenbundel boordevol gedichten over katten die vooral kattenpersoneel zullen herkennen en mag dan ook zeker niet in hun boekenkast ontbreken. Je kan de gedichten in willekeurige volgorde lezen, je hoeft niet bij het begin te beginnen als je dat niet wilt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want het zijn gedichten van wereldberoemde schrijvers.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Voor de meeste gedichten is raken een heel groot woord, maar het gedicht van Wislawa Szymborska, 'Een kat in een lege woning' zette me wel weer even aan het denken. Eerlijk gezegd is dat ook een van mijn grootste angsten, dat onze kat ons zou overleven, zeker omdat hij niemand anders duldt dan ons. Hij is in dat opzicht heel erg eenkennig. 

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor kattenpersoneel, sorry, maar ik heb altijd geleerd dat een kat geen baas heeft zoals een hond, maar personeel, en voor kattenliefhebbers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk dat ik af en toe wel een gedicht terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:






Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg