Post Uit Rusland - Laura Starink


Van uitgeverij atlas contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
1972 - 2020

Waar gaat het boek over? 
In Post uit Rusland beschrijft Laura Starink wat ze heeft zien veranderen in het land, maar wijst ze ook op de echo's uit het gewelddadige verleden. Als slavist in Leningrad ontdekte Starink de Sovjet-Unie van Brezjnev als een land met twee gezichten: warm, open en grappig aan de keukentafel, maar hard, gesloten en huichelachtig in de buitenwereld. Tien jaar later deed ze als correspondent van NRC Handelsblad verslag van de perestrojka van Gorbatsjov. De Russen roken de vrijheid maar niemand voorzag dat de Sovjet-Unie uiteen zou vallen. Dat leidde tot armoede, chaos en criminaliteit. Nu bereist ze het Rusland van Poetin, die orde bracht door de autocratie te herstellen. In het gevecht tussen staat en burger trekt de laatste nog steeds aan het kortste eind. Dit boek is een lofzang op de eenling die het systeem weerstaat.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Laura Starink (1954) is Rusland-kenner. Duitse wortels (2013) en De schaduw van de grote broer (2015) werden genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. Ze is een van de oprichters van Raamoprusland.nl.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Tessa van der Waals

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789045039381

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
368

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Post uit Rusland van Laura Starink wil je weten wat voor lied de man zingt. Zou het een vrolijk of een melancholisch lied zijn? Je vindt het haast jammer dat je de muziek niet hoort. Ondertussen wil je ook weten wie die man is en wat zijn achtergrond is. De titel doet vermoeden dat het boek brieven bevat van mensen uit Rusland, dat het om diverse briefwisselingen gaat, maar dat is niet waar. De auteur heeft haar ontmoetingen met vele mensen uit Rusland en haar mening over Rusland in een boek verwerkt.
In Post uit Rusland van Laura Starink neemt de auteur je mee naar Rusland. Na de proloog begint ze haar reis in Glazok en zal voor dit boek daar ook eindigen. Vanaf Glazok tot en met Glazok en er tussenin vertelt de auteur over de vele ontmoetingen die ze in Rusland had. Ze praat met de mensen over de politiek, het leven in Rusland, de veranderingen die het land ondergaat / heeft ondergaan, maar ook over hoe sommigen weer terug willen in de tijd en weer anderen die het anders willen. De verhalen laten bijvoorbeeld zien hoe hard het leven voor heel veel mensen is in Rusland, waarom ze altijd op hun hoede zijn voor iedereen, wat ze krijgen te horen over de rest van de wereld, hoe ze denken over de diverse presidenten, hoe mensen bang worden gemaakt, hun afkeer voor het westen en de Amerikanen, hoe de rechtspraken daar zijn en nog veel meer. Je krijgt dankzij de ontmoetingen die de auteur had met de diverse personen uit Rusland een heel boeiend kijkje in een land dat enerzijds bekend is om zijn naam en vooral de vele mediaberichten, maar tegelijkertijd ook vol geheimen zit waar je als buitenstaander niet of nauwelijks achter kan komen hoe de mensen echt zijn, hoe het echt in dat land eraan toe gaat. 
Aan alles kan je in Post uit Rusland merken dat Laura Starink heel veel weet over Rusland, dat ze zich heeft verdiept in de geschiedenis van Rusland, dat ze daar al jarenlang komt en daardoor makkelijker contact maakt met de mensen in Rusland. Oke, niet met allemaal, maar wel met veel Russen, van laag tot hoog. En met haar ervaringen in Rusland, hoe zij dat allemaal heeft ervaren. Daardoor kan zij niet alleen liefdevol over Rusland praten, maar durft ze ook kritisch te zijn over het land dat ze zo goed kent zoals bijvoorbeeld over de gifmoorden. Voor de lezer, die daar nog nooit is geweest of alleen op vakantie is geweest, is dit een boeiend boek waarbij je een goed beeld krijgt van Rusland, mede dankzij de diverse verhalen van de inwoners van Rusland. De lezer zal geregeld verbaasd zijn, het soms niet willen geloven zoals bijvoorbeeld dat mensen om niets opgepakt kunnen worden, maar voelt tegelijkertijd niet alleen de liefde van de auteur voor het land, maar bijvoorbeeld ook van een bewoner voel je de liefde voor de plaats waar ze woont. Het boek is op een beeldende en vlotte manier geschreven. Van begin tot eind wordt je erin meegenomen. 
Wat alleen nog mist is een fotokatern. Door haar vele ontmoetingen en haar vele bezoeken aan de vele plaatsen in Rusland, was het wel leuk geweest als daar enkele foto's van in het boek hadden gestaan. Dat had het boek compleet gemaakt.
Kortom; Post uit Rusland van Laura Starink is een boeiend boek over het leven in Rusland. Het zijn persoonlijke verhalen van de mensen die daar wonen en met liefdevolle, maar ook kritische woorden van de auteur voor de mensen daar wonen en voor het land zelf. Aan alles kan je merken dat ze niet zomaar wat heeft geschreven, maar dat ze en zelf ervaring in dat land heeft omdat ze daar vaak komt en heel veel onderzoek heeft gedaan naar dat land.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal. Zoals gezegd, ik mis een fotokatern. Als dat erin had gestaan, dan was het boek compleet geweest.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
De titel doet iets anders vermoeden, maar toch is de titel goed gekozen, past het het bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is boeiend, vlot en beeldend.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee, maar dat lag aan mij omdat ik mij teveel druk maak om de pandemie die er nu heerst. Ik maak me daar onbewust veel zorgen om.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze geregeld. Ik ben niet echt bekend met Rusland, alleen door wat ik eigenlijk in de media mee krijg, maar verder eigenlijk niet zo. Ik weet van een ander boek dat het leven in Rusland niet makkelijk is, dat het voor heel veel mensen heel zwaar is en dat er in het verleden vreselijke dingen zijn gebeurd en dat er nu nog vreselijke dingen gebeuren. Een van de dingen die mij raakte was hoe de Russen om niets opgepakt kunnen worden of hoe men probeert van bepaalde Russen af te komen die niet in het gareel lopen. Ook de manier hoe men bijvoorbeeld de verkiezingen manipuleert. En zo zijn er nog talloze andere dingen die mij hebben geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Hoe makkelijk is het achteraf te oordelen met de kennis van nu.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die meer wil weten over Rusland.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast totdat mijn man, die al aangegeven heeft dat het hem een interessant boek lijkt, het boek gaat lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van uitgeverij atlas contact om het eerste hoofdstuk te lezen.

Website van de auteur:
RAAM OP RUSLAND

Website van de uitgever:







Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg