De Zin Van Het Leven Ben Je Zelf - Anton Slotboom
Jules Deelder, een man die nooit toneel speelde, maar altijd zijn eigenzinnige zelf bleef

De zin van het leven ben je zelf van Anton Slotboom is een echte aanrader, Jules Deelder wordt beschreven zoals hij was; eigenzinnig en recht voor zijn raap, een echte Rotterdammer.

Niet alleen een dichter en Rotterdammer, maar zoveel meer

De zin van het leven ben je zelf
van Anton Slotboom is een biografie over Jules Deelder. Aan de hand van oude interviews, archieven, bezoeken aan Rotterdam en daarbuiten en veel meer schetst de auteur het leven van Jules Deelder. Vanaf het moment dat hij in de Tweede Wereldoorlog geboren werd tot en met zijn overlijden op 19 december 2019 en wordt ook zijn begrafenis beschreven. Tijdens het lezen besef je dat Jules Deelder zoveel meer was dan een dichter en Rotterdams icoon, hij heeft zoveel meer gedaan zoals bijvoorbeeld muziek maken, in reclamespotjes spelen, hij was een echte jazz-liefhebber en nog veel meer. Hij was een man die geen compromissen sloot en graag shockeerde met zijn uitspraken over bijvoorbeeld Hitler, maar ook een lieve man was en vol humor zat.
Tussendoor halen diverse mensen zoals bijvoorbeeld John Buijsman en Bart Chabot herinneringen op aan Jules Deelder. De rode draad in de interviews dat steeds weer naar voren komt, en ook in zijn hele leven, is dat hij altijd zichzelf bleef en altijd zijn eigen mening gaf. Geregeld volgt er na een hoofdstuk uit het leven van Jules Deelder of na een herinnering van een persoon een pagina met Sporen van Deelder waarop een foto van Jules Deelder staat zoals hij was en een gedicht van hem zoals het volgende gedicht:

Het gedicht
Is een bericht
Gezien op Rotterdamse vuilniswagens

Fragment uit de bundel 'Moderne gedichten', 1979

Het fotokatern maakt het boek af. Je ziet dat Jules Deelder in de loop van zijn leven nauwelijks verandert, hooguit ouder wordt. Het is alleen jammer dat er geen jeugdfoto's van Jules Deelder in staan. Al waren het er maar een paar, dan was de fotokatern completer geweest.

Soms lijkt het of je Jules Deelder hoort praten

Aan de hand van zijn onderzoeken heeft de auteur een heel mooi beeld weten te schetsen over het leven van de beroemdste Rotterdammer. Geregeld moet je lachen zoals bijvoorbeeld om een anekdote van Loes Luca over Jules Deelder waarmee ze samen met hun partners een dagje weg waren en Jules Deelder een wit pak aan had waarvan de broek na een zweterig autoritje niet meer zo wit was. Door de uitspraken die precies zo zijn geciteerd als Jules Deelder het gezegd heeft, heb je steeds het gevoel dat je hem hoort praten en ziet hem zo voor je in een van zijn vele maatpakken, met zijn bril op en zijn haren strak naar achter gekamd.

Jules Deelder heeft het leven geleefd zoals hij wilde

De zin van het leven ben je zelf van Anton Slotboom is een biografie dat iedere Jules Deelder fan in zijn kast moet hebben. De biografie vertelt het leven van Jules Deelder die heel veelzijdig blijkt te zijn geweest, heel veel heeft meegemaakt, zijn leven heeft geleefd zoals hij dat wilde. Iedereen die geïnterviewd is voor dit boek, heeft alleen maar over het algemeen mooie herinneringen aan deze eigenzinnige Rotterdammer. Sporen van Deelder en de fotokatern maken het boek compleet.

Mooie quote:
'Al die veren in zijn reet, hij kreeg er maar pijn van, grapte hij' zelfs een keer.  

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:
Koop het boek bij bol.com

Reacties