Het Verlangen Van Martha Dijk - Siep Kooi


Ik mocht dit boek lezen en recenseren van UITGEVERIJ Elikser. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een genealogische roman

Waar gaat het boek over? 
De voorouders van Siep Kooi waren vrijwel zonder uitzondering berooide dagloners op het verpauperde Groningse Hoogeland van de negentiende eeuw. Om hen te leren kennen bleek genealogisch onderzoek niet voldoende. Omdat dagloners en boerenarbeiders doorgaans geen noemenswaardige sporen nalaten, onderzocht hij de historie van noordoost-Groningen en probeerde zich in te leven in de manier waarop zijn voorouders in die periode hun dagelijkse armoedige bestaan beleefden.
Hij vroeg zich af hoe zij zich in hun persoonlijke geschiedenis verhielden tot de dagelijkse realiteit: de afhankelijkheid van hun machtige werkgevers - de vermogende herenboeren - hun godsdienstbeleving, hun omgang met ziekte en dood, hun onderlinge betrekkingen, hun worsteling om in hun erbarmelijke omstandigheden te overleven
De auteur trof in zijn stamboom voorouders aan van wie hij vermoedde dat zij ernaar streefden hun uitzichtloze leven te veranderen. Het krachtigst vond hij dat weerspiegeld in Martha Dijk (1819-1899), die in 1881 de onzekere sprong waagde om naar Amerika te emigreren. Siep Kooi kroop in haar huid en spon zijn roman om deze vrouw heen. Door zich een voorstelling te maken van de drijfveren van Martha Dijk - haar grenzeloze verlangen naar een beter en intenser bestaan - bracht hij de geschiedenis van zijn familie op overtuigende en aansprekende wijze opnieuw tot leven in deze genealogische roman.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Siep (Simen) Kooi (Leeuwarden, 1941) promoveerde op het proefschrift Naar een pedagogiek van de tussenwereld (RU, 1998). Daarin gaf hij een wijsgerig-pedagogische benadering van een leven in twee culturen gebaseerd op het gedachtegoed van de Franse filosoof Maurice Merleau-Ponty. Vanuit die optiek mengde hij zich in de migratiediscussie en schreef diverse artikelen over dit onderwerp. In 'De Groene Amsterdammer' verscheen zijn artikel Het monoculturele drama. (2000). Ook werden in een aantal tijdschriften korte verhalen van hem gepubliceerd.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652001

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
446

Genre:
Genealogische romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€24,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Het verlangen van Martha Dijk van Siep Kooi wil je weten van wie koffer is en wat het verhaal erachter is. Je kan in ieder geval zien dat de koffer uit een ver verleden komt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wie Martha Dijk is en waar ze naar verlangt.
De auteur vertelt eerst iets over zijn jeugd, over zijn logeerpartijen bij zijn opa en oma en hoe hij aan de koffer, die op de cover staat, komt en hoe die mensen er weer aan zijn gekomen. Door zijn manier van schrijven heb je het gevoel dat je de logeerpartij zelf mee maakt. Daarna volgt het verhaal van Martha Dijk die zelf haar levensverhaal vertelt tot het moment dat ze uiteindelijk haar langgekoesterde droom vervult. Ook tijdens haar verhaal heb je het gevoel dat je het zelf meemaakt, zo beeldend is het verhaal geschreven.
Het verlangen van Martha Dijk van Siep Kooi is het verhaal van de verre voorouders van de auteur, vertelt door, zoals gezegd, Martha Dijk. Martha Dijk was een vrouw die nogal spraakmakend was en voor haar tijd soms zelfs wel te bespraakt was. Als het moest dan kon ze goed haar mannetje staan en van zich afbijten. Het levensverhaal van Martha Dijk laat zien hoe de mensen in haar tijd leefden, dat ze het vaker niet makkelijk hadden, dan wel makkelijk hadden. Het is een verhaal waar overlijden soms wel de hoofdrol lijkt te spelen in de levens van de mensen om Martha Dijk heen en ook zelf ontkwam ze niet aan persoonlijk leed. Martha zorgde zelf een paar keer voor een schande zoals bijvoorbeeld door te trouwen met iemand dat niet kon en waar veel mensen heden ten dage ook op tegen zouden zijn. Maar ze was er ook voor een aantal mensen die haar lief waren, waarin zij zichzelf herkende of hen simpelweg begreep en voelde zich schuldig als ze een tijdje teveel met zichzelf bezig was geweest zoals bijvoorbeeld met de geboortes van haar kinderen. Dankzij haar verhaal krijg je een mooi inkijkje in hoe het leven vroeger was, wat men voor werk deed, hoeveel men ongeveer verdiende, hoe het leven op het platteland was, in wat voor huizen men woonde en met hoeveel mensen, hoe de levens van de mensen was, hoe belangrijk het geloof was voor de mensen, hoe de familiebanden waren en het leven in de plaatsen waar Martha leefde was. Je begrijpt tijdens het lezen van haar verhaal steeds beter waarom ze het verlangen heeft en hoopt dat ze die ooit kan vervullen. Ze vertelt ook hoe men aan diverse namen komt zoals bijvoorbeeld hoe de familie Kooi aan hun achternaam komt. Soms moet je ook wel lachen om haar zoals bijvoorbeeld als ze vertelt dat ze als kind altijd luid sprak als ze door het plaatsje Doodstil liepen. Je komt gelijk te weten waarom die plaats zo heet en dat is om een andere reden dat veel mensen zullen denken.
Het is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet bekijken zoals bijvoorbeeld als men weduwe of weduwnaar werd, men vaak al snel hertrouwde en dat veel vrouwen stierven in het kraambed. Ondanks dat je het verhaal in het tijdsbeeld moet bekijken, kan het soms ook voorkomen dat je iets herkent dat heden ten dage zich ook geregeld afspeelt zoals bijvoorbeeld dat er kinderen zijn die niet weten wie hun biologische vader is. Daarin kan je zien dat sommige gebeurtenissen van alle tijden zijn. Soms is er een zin in het Gronings geschreven. Het is voor te stellen dat als je geen Gronings spreekt, het lastig lezen is, maar toch is het goed dat die zinnen niet vertaalt zijn naar de Nederlandse taal, het geeft net dat beetje weer dat het verhaal zich in de provincie Groningen afspeelt. 
Aan het hele verhaal is het te merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan naar het verleden van zijn voorouders. Hij heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. Dat heeft hij zo goed gedaan, dat je niet weet wat feit is en wat fictie. Wel is het een boek waarbij je goed je aandacht moet houden en misschien niet in één keer uit moet lezen, maar beter steeds één of twee hoofdstukken lezen omdat Martha geregeld veel namen noemt, namen die vaak ook meerdere malen voorkomt in haar familie en op het platteland, waardoor je al snel de draad kwijt bent als je niet goed oplet. Het is dan ook geen boek dat je even tussendoor leest. 
Kortom; Het verlangen van Martha Dijk van Siep Kooi geeft een mooi inkijkje in het verleden van een vrouw op het Groningse platteland. Je krijgt een goed beeld van hoe het vroeger was en begrijpt Martha's verlangen steeds beter. De foto's maken het boek compleet. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het verhaal uiteindelijk om. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig, je hebt niet door wat feit en wat fictie is.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Martha Dijk, omdat ze een vrouw was die uiteindelijk haar leven durfde te leven zoals zij dacht dat het moest en haar mannetje wist te staan als het erop aan kwam zoals bijvoorbeeld tegen een kraamvrouw.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Alje Boelema, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi. De plaatsen wil ik zeker zelf ook nog eens bezoeken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, ik denk het niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld de vele overlijdens, het harde leven dat de mensen hadden en een moord die gepleegd is, de reden van de moord heeft me echt geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Ongesteldheid kon je overal voor gebruiken, immers.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van genealogische romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
LES QUATRE VENTS

Website van de uitgever:















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg