Oorlog, Hoop En Overwinning - Jan G. Jörissen


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De herinneringen van Jan G. Jörissen

Oorspronkelijke titel:
War, hope and deliverance

Oorspronkelijke uitgever:
Dr. Jason Ensor/Avago Books

Waar gaat het boek over? 
Het boek van Jan Jörissen is uit het Engels vertaald en bewerkt en wordt nu heruitgegeven door zijn neef Gerard Alofs. Hij heeft een waar huzarenstukje geleverd.
Dit boek geeft een waarheidsgetrouwe inkijk in hoe Jan Jörissen als kind de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd in zijn dorp Haalderen en omgeving. Als zoon vertelt hij hoe ze leefden onder de bezetting van de Duitsers in de laatste erbarmelijke oorlogsjaren. De veelvuldige beschietingen tussen de geallieerden en Duitsers heeft bij hem een diepe indruk achtergelaten. Vooral de verplichte evacuatie die destijds onder slechte omstandigheden moest plaatsvinden en de terugkeer in 1945 komt ruimschoots aan bod in zijn boek. Ook de periode daarna, van wederopbouw in zijn dorp en omgeving, beschrijft hij uitvoerig. Totdat zijn ouders het bericht kregen van zijn oom, die al met succes was geëmigreerd naar Australië en waar de mogelijkheden eindeloos waren en de emigranten welkom waren.
De familie Jörissen hakte de knoop door en vertrok in 1954 met SS Sibajak naar Moora in Australië. In 1961 trouwde Jan met Shirley Hall en het leven lachte hen toe. Ze kregen vijf gezonde kinderen en Jan werkte achtereenvolgens in een Shell-depot, Mobil-depot en had een eigen meubelzaak. Tijdens zijn pensioen heeft hij de pen ter hand genomen en heeft hij zijn turbulente en indrukwekkende levensverhaal aan het papier toevertrouwd. Het boek kreeg een pakkende titel mee: "Oorlog, Hoop en Overwinning". Een uniek document dat iedere inwoner van de oostelijke Betuwe, en zeker in Haalderen, in de boekenkast moet hebben staan. Een boek dat een waarheidsgetrouwe inkijk geeft in de laatste moeilijke oorlogsjaren en het leven van Jan Jörissen in een ander werelddeel.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Anja Adriaans

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387460

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
218

Genre:
Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover Oorlog, hoop en overwinning van Jan G. Jörissen krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. Het verhaal achter de kerk wordt al heel snel duidelijk. De titel spreekt min of meer voor zichzelf en zal aan het eind door de auteur worden uitgelegd wat hij er mee bedoelt.
Oorlog, hoop en overwinning van Jan G. Jörissen laat zien wat iedereen die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt gemeen hebben met elkaar zoals bijvoorbeeld de angst voor bomaanslagen, maar elk verhaal toch ook weer uniek is, omdat iedereen het weer anders heeft ervaren. Omdat hij zijn verhaal over de Tweede Wereldoorlog vertelt zoals hij het als kind ervaarde en ten tijde van de oorlog op een leeftijd was dat hij niet alles ten volle besefte zoals bijvoorbeeld de precieze datums waarop iets gebeurde, haalt hij daardoor soms datums door de war, zoals bijvoorbeeld de invordering van de kerkklokken en waarschijnlijk heeft hij dat met meer gebeurtenissen in zijn latere leven gedaan. Is dat storend? Voor diegenen die puntje precies zijn, kan het storend zijn, terwijl het voor anderen een bijzaak is dat hij het niet altijd bij het juiste eind heeft en geregeld van de hak op de tak springt, want in de inleiding wordt al aangegeven dat het kan zijn dat bepaalde datums niet kloppen, dat bepaalde gebeurtenissen iets anders kan zijn gegaan. Soms verwijst hij ook naar een film of boek waar je kan zien of lezen hoe het is gegaan zoals bijvoorbeeld naar de film A bridge too far. Zoals gezegd, hij vertelt zijn levensverhaal zoals hij het zelf heeft ervaren.
De auteur vertelt over hoe ze leefden ten tijden van de bezetting, over de keren dat ze moesten schuilen vanwege de beschietingen en de bombardementen, hoe angstig dat was, hoe de Duitsers te werk gingen, hoe de afkeer voor Duitsers van dag tot dag toe nam, de harde keuzes die soms gemaakt moesten worden, de dag dat ze naar het huis van een tante verhuisden, de angst die er was voel je, de risico's die soms werden genomen zoals bijvoorbeeld het smokkelen van eten naar familie, de tijdelijke verhuizing naar Brabant waar het eerste onderkomen saai was, maar de latere onderkomens leuk en gezellig voor hem als kind. Maar hij laat ook zien dat niet elke Duitser tijdens de Tweede Wereldoorlog helemaal harteloos was, dat er ook genoeg Duitsers waren die hun werk wel deden, maar ook soms aan de mensen dachten zoals bijvoorbeeld de Duitse soldaat die zijn fiets wilde invorderen en door kreeg dat Jan er heel erg aan gehecht was. Helaas liep het iets anders af, maar dat lag zeker niet aan die soldaat. 
Hij vertelt over de terugkeer in zijn woonplaats en hoe het daarna is gegaan, de opbouw van zijn woonplaats. Waarom zijn ouders uiteindelijk de keuze maakten om te emigreren en hoe zijn leven daar was. Het verhaal laat zien hoe een gewone jongen Jan als kind was en later een man zou worden die van aanpakken weet en sociaal is waardoor hij veel voor elkaar krijgt. Het verhaal laat zien, en ook later in Australië, hoe samenwerkend men in een kleine gemeenschap kan zijn als het erop aan komt, dat alle rangen en standen voor onbepaalde tijd verdwijnen, dat er soms ook uit onverwachte hoek hulp kan komen.
Kortom; Oorlog, Hoop en Overwinning van Jan G. Jörissen is een uniek verhaal van een man een die zijn levensverhaal vertelt vanaf dat hij als klein jongetje de oorlog meemaakte, hoe hij dat ervaarde en hoe het hem en zijn familie daarna ging. Het is een indrukwekkend verhaal dat niet altijd even chronologisch loopt en soms wordt er van de hak op de tak gesprongen, maar dat is niet storend. De auteur laat met zijn verhaal zien hoe verschillend iedereen die de oorlog heeft meegemaakt, de oorlog heeft ervaren. Dat niet ieder verhaal over de oorlog hetzelfde is. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is goed gekozen, het is een cover dat je raakt, zeker als je iets hebt met gebouwen die een hele geschiedenis achter zich hebben.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van de auteur zoals hij het heeft beleefd, heeft ervaren.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is niet altijd even chronologisch geschreven en geregeld wordt er van de hak op de tak gesprongen, maar omdat het een waargebeurd, persoonlijk verhaal is van de auteur, is dat in dit geval niet erg. Het verhaal leest desondanks dat evengoed vlot weg.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het weet boek zeker.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken over het algemeen gezellig, je zou er alleen al voor de gemeenschap willen wonen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld het verhaal van de zoon die zijn vader naar een Duits ziekenhuis bracht en uiteindelijk nog een goede daad verrichte. Ook het stukje dat ze door een niet zo veilig veld liepen raakte me, ik zat echt in spanning. Ik had een iets andere afloop verwacht. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben zoals de momenten dat ze moesten schuilen in de kerk en in de kelder.

Mooie quote in het boek: 
'Het is beter om een klus goed te doen, zelfs als maar enkelen ervan weten, dan om een klus slordig te doen en iedereen weet ervan.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de familie van Jan.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:


















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg