Trompettist In Auschwitz - Dick Walda


Van Uitgeverij Balans mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van Lex van Weren

Waar gaat het boek over? 
Trompettist Lex van Weren wist Auschwitz te overleven en anderen te helpen dankzij zijn unieke positie in het 'kamporkest'. Een indringend ooggetuigenverslag over hoe oorlog de mens deformeren.

Lex van Weren was een van de grote trompettisten van de vorige eeuw. In de jaren vijftig en zestig maakte hij furore als dirigent van het populaire City Theater Orkest in Amsterdam. Daarnaast speelde hij jarenlang trompet voor radio en televisie, en verwierf hij grote populariteit met zijn belangeloze optredens voor charitatieve instellingen. Hij was in 1964 een van de eersten die een Gouden Harp ontving, vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek.
Over zijn oorlogsherinneringen zweeg Van Weren, tientallen jaren lang. Totdat schrijver Dick Walda hem in 1980 wist over te halen zijn ongelofelijke verhaal te vertellen. Van Weren bleek, als een van de weinigen, Auschwitz te hebben overleefd. Zijn optredens in het "kamporkest' verschaften hem een positie die hem niet alleen in staat stelde zichzelf te redden, maar ook anderen tot steun te zijn – zelfs tijdens de beruchte dodenmars door Duitsland. Zijn indrukwekkende ooggetuigenverslag laat indringend zien hoe oorlog en fascisme de mens deformeren.
Met zijn verhaal wilde Lex van Weren (1920-1996) oproepen tot waakzaamheid: "Vrijheid is het kostbaarste goed dat wij bezitten.' Een boodschap die nog steeds niets aan urgentie heeft ingeboet.

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463820899

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
140

Genre:
Oorlog

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€16,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Trompettist in Auschwitz van Dick Walda word je nieuwsgierig naar het verhaal van de trompet. Van wie is die geweest, welke muziek is er op gespeeld en waar is die trompet geweest? Als die trompet zou kunnen praten, wat voor verhalen zou die dan vertellen? De titel doet geeft een klein tipje van de sluier van wat je van het boek kan verwachten.
In de inleiding wordt vertelt waarom dit boek is geschreven en wat voor toegevoegde waarde het boek heeft op de boeken die al zijn geschreven. Het boek was al eerder uitgeven bij een andere uitgeverij en gelukkig is het nu weer uitgegeven met als extra aanvulling een interview van de auteur met Gemmeker die zijn ware kant laat zien. 
Trompettist in Auschwitz van Dick Walda is het intrigerende verhaal van een trompettist die rond halverwege vorige eeuw beroemd was, Lex van Weren. Hij heeft zijn levensverhaal aan de auteur vertelt, waardoor het verhaal op een prettig vertellende manier is geschreven. Je hebt het gevoel dat Lex zijn verhaal aan de auteur en aan jou, de lezer, vertelt en dat de auteur ondertussen zijn verhaal woord voor woord opschrijft. 
Lex van Weren vertelt wanneer hij besefte dat hij trompettist wilde worden en hoe hij voor de oorlog in de muziek kwam en hoe trots zijn ouders daarop waren. Een carrière dat zijn leven uiteindelijk zou redden zonder dat hij dat voor de oorlog al wist. Hij vertelt over het begin van de oorlog, wat hij allemaal deed, hoe hij toen al mensen hielp te ontsnappen, hoe onwetend hij was en ook bleef tot op zekere hoogte. Hij vertelt over de eerste razzia, wat hij heeft gezien, hoe hij bij die razzia heeft weten te ontsnappen en zijn familie en zichzelf een tijd lang heeft weet te redden door diverse banen. Banen waarin hij ontdekte hoe er handel werd gedreven met Joden en vreemde gebeurtenissen mee maakte zoals kinderen die spontaan verdwenen. Helaas werden zijn ouders, zijn vriendin en later hij ook opgepakt naar Westerbork en later naar Auschwitz getransporteerd. Hij vertelt hoe hij daar heeft weten te overleven door in het kamporkest te spelen, hoe hij dankzij zijn positie veel mensen heeft weten te redden, over zijn eigen handelen, wat hij allemaal heeft meegemaakt en heeft gezien zoals bijvoorbeeld hoe de Duitsers de Joden probeerden te ontmenselijken, maar ook later met schuldgevoelens kwam te zitten over de selecties die hij deed. Hij heeft zichzelf niet mooier gemaakt dan hij was. Hij vertelt ook waarom hij later geregeld weer terug ging naar de kampen en andere kampen bezocht en waarom sommige Polen in Auschwitz bleven wonen. En over de keer dat hij Gemmeker in zijn zaak opzocht en welke gevoelens hij daarbij had.
Trompettist in Auschwitz van Dick Walda laat zien wat veel mensen veel deden om de kampen maar te overleven, dat ze vaak alleen aan zichzelf dachten of omdat ze hun verhaal na de oorlog wilden vertellen opdat iedereen wist wat er werkelijk in de kampen gebeurde, dat dat soms ten koste ging van anderen. Het laat zien hoe normen en waarden soms kunnen vervagen, dat iets niet zwart of wit is, maar dat er ook een grijs gebied is zoals bijvoorbeeld de meisjes die als prosituee werkten, waarom ze dat deden. Het verhaal laat ook zien dat mensen soms bewust bepaalde dingen niet wilden geloven zoals bijvoorbeeld dat hun vrouwen en kinderen niet meer in leven waren, dat dat soms ook een overlevingsstrategie was. Het is een verhaal dat laat zien hoeveel levenskracht een mens kan hebben ondanks alles wat hij meemaakt. Het is een verhaal dat je geregeld aan het denken zet van wat je zelf zou doen, maar waar je geen antwoord op krijgt totdat je er zelf voor staat. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; Trompettist in Auschwitz van Dick Walda is inderdaad het zoveelste verhaal over Westerbork en Auschwitz, maar doordat het een persoonlijk verhaal is van Lex van Weren, van wat hij heeft meegemaakt, zijn ervaringen, hoe hij heeft weten te overleven en hoe het ging met hem na de oorlog, is het een uniek verhaal dat zeker een hele goede aanvulling is op de boeken die er al zijn geschreven. Het is een boek dat iedereen zou moeten lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want om hem draait het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot. Het boek is op een prettig vertellende manier geschreven waardoor het boek vlot weg leest. 

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van Lex van Weren zoals hij dat zelf allemaal heeft ervaren, heeft beleefd.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het hele verhaal heeft me geraakt. Ik heb al heel veel verhalen over de oorlog gelezen, maar ieder verhaal is weer aangrijpend en zet je aan het denken van wat je zelf zou doen. Tijdens het lezen had ik alleen maar begrip voor Lex zijn handelen en ook voor bijvoorbeeld de prostituees. Ze laten zien dat je soms dingen moet doen, ook al gaat dat ten koste van je normale normen en waarden en van een ander, om te overleven. Het is niet altijd goed te keuren, maar je krijgt er wel begrip voor. De schuldgevoelens, als die er al zijn, die zijn op dat moment voor later zorg.

Mooie quote in het boek: 
Je deed, soms in paniek, van alles om je hachje te redden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Het boek is eerder uitgeven bij een andere uitgeverij.

Leesfragment:
Ga naar de website van Uitgeverij Balans om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:
















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg