Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over? Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek? Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Trompettist In Auschwitz - Dick Walda
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Van Uitgeverij Balans mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van Lex van Weren Waar gaat het boek over?
Trompettist Lex van Weren wist Auschwitz te overleven en anderen te helpen dankzij zijn unieke positie in het 'kamporkest'. Een indringend ooggetuigenverslag over hoe oorlog de mens deformeren.
Lex van Weren was een van de grote trompettisten van de vorige eeuw. In de jaren vijftig en zestig maakte hij furore als dirigent van het populaire City Theater Orkest in Amsterdam. Daarnaast speelde hij jarenlang trompet voor radio en televisie, en verwierf hij grote populariteit met zijn belangeloze optredens voor charitatieve instellingen. Hij was in 1964 een van de eersten die een Gouden Harp ontving, vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek. Over zijn oorlogsherinneringen zweeg Van Weren, tientallen jaren lang. Totdat schrijver Dick Walda hem in 1980 wist over te halen zijn ongelofelijke verhaal te vertellen. Van Weren bleek, als een van de weinigen, Auschwitz te hebben overleefd. Zijn optredens in het "kamporkest' verschaften hem een positie die hem niet alleen in staat stelde zichzelf te redden, maar ook anderen tot steun te zijn – zelfs tijdens de beruchte dodenmars door Duitsland. Zijn indrukwekkende ooggetuigenverslag laat indringend zien hoe oorlog en fascisme de mens deformeren. Met zijn verhaal wilde Lex van Weren (1920-1996) oproepen tot waakzaamheid: "Vrijheid is het kostbaarste goed dat wij bezitten.' Een boodschap die nog steeds niets aan urgentie heeft ingeboet. Bron: bol.com.
Jaar van verschijnen:
2020 EAN:
9789463820899
Bindwijze:
E-book Aantal pagina's:
140 Genre:
Oorlog Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.
Prijs:
€16,99 Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Trompettist in Auschwitz van Dick Walda word je nieuwsgierig naar het verhaal van de trompet. Van wie is die geweest, welke muziek is er op gespeeld en waar is die trompet geweest? Als die trompet zou kunnen praten, wat voor verhalen zou die dan vertellen? De titel doet geeft een klein tipje van de sluier van wat je van het boek kan verwachten.
In de inleiding wordt vertelt waarom dit boek is geschreven en wat voor toegevoegde waarde het boek heeft op de boeken die al zijn geschreven. Het boek was al eerder uitgeven bij een andere uitgeverij en gelukkig is het nu weer uitgegeven met als extra aanvulling een interview van de auteur met Gemmeker die zijn ware kant laat zien.
Trompettist in Auschwitz van Dick Walda is het intrigerende verhaal van een trompettist die rond halverwege vorige eeuw beroemd was, Lex van Weren. Hij heeft zijn levensverhaal aan de auteur vertelt, waardoor het verhaal op een prettig vertellende manier is geschreven. Je hebt het gevoel dat Lex zijn verhaal aan de auteur en aan jou, de lezer, vertelt en dat de auteur ondertussen zijn verhaal woord voor woord opschrijft.
Lex van Weren vertelt wanneer hij besefte dat hij trompettist wilde worden en hoe hij voor de oorlog in de muziek kwam en hoe trots zijn ouders daarop waren. Een carrière dat zijn leven uiteindelijk zou redden zonder dat hij dat voor de oorlog al wist. Hij vertelt over het begin van de oorlog, wat hij allemaal deed, hoe hij toen al mensen hielp te ontsnappen, hoe onwetend hij was en ook bleef tot op zekere hoogte. Hij vertelt over de eerste razzia, wat hij heeft gezien, hoe hij bij die razzia heeft weten te ontsnappen en zijn familie en zichzelf een tijd lang heeft weet te redden door diverse banen. Banen waarin hij ontdekte hoe er handel werd gedreven met Joden en vreemde gebeurtenissen mee maakte zoals kinderen die spontaan verdwenen. Helaas werden zijn ouders, zijn vriendin en later hij ook opgepakt naar Westerbork en later naar Auschwitz getransporteerd. Hij vertelt hoe hij daar heeft weten te overleven door in het kamporkest te spelen, hoe hij dankzij zijn positie veel mensen heeft weten te redden, over zijn eigen handelen, wat hij allemaal heeft meegemaakt en heeft gezien zoals bijvoorbeeld hoe de Duitsers de Joden probeerden te ontmenselijken, maar ook later met schuldgevoelens kwam te zitten over de selecties die hij deed. Hij heeft zichzelf niet mooier gemaakt dan hij was. Hij vertelt ook waarom hij later geregeld weer terug ging naar de kampen en andere kampen bezocht en waarom sommige Polen in Auschwitz bleven wonen. En over de keer dat hij Gemmeker in zijn zaak opzocht en welke gevoelens hij daarbij had.
Trompettist in Auschwitz van Dick Walda laat zien wat veel mensen veel deden om de kampen maar te overleven, dat ze vaak alleen aan zichzelf dachten of omdat ze hun verhaal na de oorlog wilden vertellen opdat iedereen wist wat er werkelijk in de kampen gebeurde, dat dat soms ten koste ging van anderen. Het laat zien hoe normen en waarden soms kunnen vervagen, dat iets niet zwart of wit is, maar dat er ook een grijs gebied is zoals bijvoorbeeld de meisjes die als prosituee werkten, waarom ze dat deden. Het verhaal laat ook zien dat mensen soms bewust bepaalde dingen niet wilden geloven zoals bijvoorbeeld dat hun vrouwen en kinderen niet meer in leven waren, dat dat soms ook een overlevingsstrategie was. Het is een verhaal dat laat zien hoeveel levenskracht een mens kan hebben ondanks alles wat hij meemaakt. Het is een verhaal dat je geregeld aan het denken zet van wat je zelf zou doen, maar waar je geen antwoord op krijgt totdat je er zelf voor staat. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; Trompettist in Auschwitz van Dick Walda is inderdaad het zoveelste verhaal over Westerbork en Auschwitz, maar doordat het een persoonlijk verhaal is van Lex van Weren, van wat hij heeft meegemaakt, zijn ervaringen, hoe hij heeft weten te overleven en hoe het ging met hem na de oorlog, is het een uniek verhaal dat zeker een hele goede aanvulling is op de boeken die er al zijn geschreven. Het is een boek dat iedereen zou moeten lezen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek. Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek. Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, want om hem draait het boek. Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot. Het boek is op een prettig vertellende manier geschreven waardoor het boek vlot weg leest. Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van Lex van Weren zoals hij dat zelf allemaal heeft ervaren, heeft beleefd. Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd. Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in. Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, dan kan je niet meer stoppen met lezen. Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het hele verhaal heeft me geraakt. Ik heb al heel veel verhalen over de oorlog gelezen, maar ieder verhaal is weer aangrijpend en zet je aan het denken van wat je zelf zou doen. Tijdens het lezen had ik alleen maar begrip voor Lex zijn handelen en ook voor bijvoorbeeld de prostituees. Ze laten zien dat je soms dingen moet doen, ook al gaat dat ten koste van je normale normen en waarden en van een ander, om te overleven. Het is niet altijd goed te keuren, maar je krijgt er wel begrip voor. De schuldgevoelens, als die er al zijn, die zijn op dat moment voor later zorg. Mooie quote in het boek:
Je deed, soms in paniek, van alles om je hachje te redden. Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden. Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren. Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien. Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven staan.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden. Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker. Leuk weetje over het boek:
Het boek is eerder uitgeven bij een andere uitgeverij.
Leesfragment:
Ga naar de website van Uitgeverij Balans om een leesfragment van het boek te lezen. Website van de uitgever:
Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over? Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h...
Van Edwin J.F. Delsing mocht ik dit boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: Fundament voor een ongedwongen samenleving volgens universele beginselen Waar gaat het boek over? Deze zoektocht is op iets anders uitgelopen. Het resultaat ligt nu verwoord in een boek met de titel “Het Libertarische Sociaal Contract”. Het omslag laat een “kettingbreker” zien, een man, die zichzelf bevrijdt uit de ketenen van … Ja, van wat eigenlijk? De twee fundamentele uitgangspunten van het libertarisme, individuele zelfbeschikking en non-agressie, zijn uitgewerkt in het Libertarische Sociaal Contract. Met zulk een écht contract, in de vorm van een verklaring aan je medemens, definieer je jezelf tot zelfbeschikt mens, die te kennen geeft vreedzaam te willen samenleven met anderen die – wederzijds – het individuele zelfbeschikkingsrecht respecteren. Vanuit die zelfbeschikking geef je jezelf, als je dat wilt, een Libertarische Grondwet. Een voorstel voor zo’n Libertarische G...
Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron: bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek? Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je...
Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloe...
Reacties
Een reactie posten