Van
UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:Hoe het geloof in één god het geweld bracht onder de mensen
Waar gaat het boek over? Overal waar godsdienst zich manifesteert, lijkt geweld vlakbij. Vaak in de vorm van extreme agressie als de ene godsdienst zich keert tegen de andere. In de roman Zoons zonder vader vlucht een jonge, in zijn leven mislukte zoon door middel van het noviciaat bij de jezuïeten naar El Minya, een stad aan de Nijl in het midden van Egypte. In El Minya treft hij de laatste twee verdedigers van het ware Roomse geloof in een verder leeg klooster. Door middel van een reeks Amarnabrieven, gericht aan zijn opdrachtgever in Rome, beschrijft hoofdpersoon Daniël Hazebroek zijn ervaringen in de woelige stad aan de Nijl. Het is de zomer van 2013. Er zijn opstanden van de Moslimbroederschap, de gekozen president Morsi wordt door het leger afgezet en vervangen door generaal al-Sisi. Daniël hoort de verhalen over Echnaton, de ketterfarao die 3500 jaar geleden de eerste monotheïstische religie afdwong en komt te weten hoe dit experiment afliep. De actualiteit van 2013 wordt gespiegeld aan het meest bijzondere moment in de geschiedenis van het Oude Egypte. Citaat: "Zodra de claim voor de ene, ware god wordt ingebracht, mijn zoon, verliest een godsdienst haar onschuld en kan zij alleen met geweld haar gelijk verkrijgen.'
Bron:
bol.com.
Over de auteur:Noud Bles (Vinkeveen, 1945) is schrijver van romans, verhalen en gedichten. Debuteerde in 1983 met de roman De barokjager. Publiceerde in 2017 bij Uitgeverij Aspekt de opmerkelijke roman De verborgen hand, gevolgd door de herdruk van zijn roman De Poolse weg in 2018. In 2020 brengt Uitgeverij Aspekt zijn uit 1994 daterende roman Bevrijdingsvuur in herziene vorm en verschijnt er een speciaal nummer over Noud Bles van literair-cultureel tijdschrift Bühne.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Mark Heuveling - Mark Maker
Binnenwerk:
Sükran Yürekli
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789463387583
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
332
Genre:
Literaire romans
Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Prijs:
€19,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Zoons zonder vader van Noud Bles krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. De subtitel geeft redelijk goed aan wat je kan verwachten van het boek.
Zoons zonder vader van Noud Bles is een dubbelroman waarbij de eerste twee prologen Zich in 2013 afspelen en Daniël de hoofdpersoon is. Na de twee prologen volgt om en om Armanabrieven (speelt zich af in 2013) en De god van de zon (dat zich ongeveer 3500 jaar geleden afspeelt), het verhaal eindigt met drie epilogen. Armanabrieven sluiten steeds mooi aan bij de hoofdstukken van De god van de zon.
In Armanabrieven kom je langzaamaan steeds meer te weten over Daniël. Helaas is het een man die weinig sympathie oproept. Je ergert je voornamelijk aan hem, zeker aan de manier hoe hij geregeld over zijn Vaders praat. Zijn verhaal waarom hij op de vlucht is, is niet geheel duidelijk. Je krijgt al snel een vermoeden, maar dat wordt ook aan het eind niet echt duidelijk. Tevens is het jammer dat de achtergronden van de Vaders niet geheel duidelijk is, je wilt weten wat hun verhaal is voordat ze naar El Minya kwamen. Daarentegen weten ze het verhaal van Echnaton goed te vertellen, net zoals waar de diverse religies vandaan komen en ook het leven in het klooster is over het algemeen goed beschreven, net zoals de onrusten die er indertijd heerste in Egypte, is goed beschreven. Het eind is helaas niet helemaal geloofwaardig. Zonder te veel te verklappen; het is haast onmogelijk om met datgene wat Daniël mee had, door de douane op de vliegvelden te komen.
Het verhaal van de Oude Egyptenaren daarentegen is heel boeiend geschreven. Het is een indrukwekkend verhaal. Als je aan een hoofdstuk erover begint, dan kan je niet meer stoppen met lezen en wil je eigenlijk stiekem Armanabrieven overslaan om verder te lezen over het verhaal van Echnaton. Ondanks dat het waarschijnlijk niet helemaal precies zo is gegaan zoals het verhaal is beschreven, geloof je toch dat het vanaf het eerste hoofdstuk tot en met het laatste hoofdstuk over De god van de zon helemaal zo is gegaan. Je krijgt in ieder geval een goed beeld van hoe het indertijd is gegaan, hoe men leefde, wat men deed, hoe men met elkaar omging, de normen en waarden uit die tijd, hoe ver men indertijd heerste, de geloven die ze hadden en hoe er een eind kwam aan een tijdperk. Je hebt het gevoel dat oude tijden weer even herleven.
Je kan merken dat de auteur veel onderzoek ernaar heeft gedaan, daardoor kon hij het verhaal zo waarheids getrouw mogelijk opschrijven. Het is overigens een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Dat wat toen, in de tijd van het oude Egypte, normaal was, zoals bijvoorbeeld dat de Farao huwde met zijn oudste dochter, is nu gelukkig niet normaal meer.
Kortom; Zoons zonder vader van Noud Bles is een roman waarbij het verhaal van de ene persoon weinig sympathie oplevert, maar daarentegen het verhaal over het Oude Egypte een indrukwekkend verhaal is waarbij je even terug in de tijd gaat. Je hebt het gevoel dat oude tijden herleven.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal. In de hoofdstukken over Daniël vind ik de Vaders niet goed uitgediept, daar had ik meer over willen weten en ook de achtergrond van Daniël zelf is me niet helemaal duidelijk, daar had ik, ook al was het waarschijlijk nog zo weerzinwekkend, meer over willen weten. Daarentegen de hoofdstukken over de oude Egyptenaren voldeden wel aan mijn verwachtingen.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is goed gekozen, past bij het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is vlot en beeldend.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
De hoofdstukken over Daniël wist mijn aandacht niet altijd vast te houden, de hoofdstukken over de oude Egyptenaren wist mijn aandacht wel vast te houden.
Is het verhaal geloofwaardig?
Het verhaal over de oude Egyptenaren is wel van begin tot eind geloofwaardig. Het verhaal van Daniël is niet altijd geloofwaardig, zoals bijvoorbeeld dat hij met iets wat hij bij zich heeft (sorry, kan niet zeggen wat, want dan verraad ik teveel) door de douane op de vliegvelden komt. Volgens mij waren de scanapparaten in 2013 ook al zo goed dat ze dat wel gezien moeten hebben.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Neferteti, omdat ze durfde aan te geven dat ze bepaalde rituelen die toen gewoon waren op een andere manier wilde laten gebeuren, durfde aan te geven hoe zij het allemaal zag en wat haar op dat moment het beste leek. Daarnaast had ze het beste voor met haar kinderen. Je voelt de pijn van de offers die ze op een gegeven moment moest brengen, zoals bijvoorbeeld dat haar man trouwde met hun oudste dochter. Het is een vrouw die je een ander, beter eind van haar leven had gegund en stiekem op een gegeven moment ook een man die beter voor haar was dan haar man.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Over het algemeen klinken ze mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
2013 is mij goed afgegaan en in de tijd van de oude Egyptenaren had ik ook wel kunnen leven.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld hoe bij veel mensen het geweld in zich naar boven kan komen om hun geloof te verdedigen en dan ook hun daden allemaal goedkeuren onder de noemer van het geloof. Ook heeft het me geraakt dat de Farao's met hun eigen oudste dochter konden trouwen en kinderen ermee kon krijgen. De manier zoals Echnaton met vooral Neferteti op een gegeven moment omging heeft me geraakt. En zo zijn er meer momenten in het boek die me geraakt hebben.
Mooie quote in het boek:
Alles wat levend is, dankt zijn bestaan aan de zon.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Hoeveel sterren geef je het boek?
3 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Koop het boek bij bol.com
Reacties
Een reactie posten