Wie Wil Er Met Mij Trouwen - Bert Staal


van palm |slag mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
52 vrijgezellige gedichten

Waar gaat het boek over? 
In 52 rake miniatuurtjes neemt Bert Staal zowel het huwelijksaanzoek als het verschijnsel contactadvertentie op de hak.

Een vrolijke parodie op de hunkerende cliché's in contact advertenties, geschreven vanuit het perspectief van een zonderling die zich volkomen fout presenteert. Geestig, gewaagd en bij vlagen ontroerend.

Wie wel eens gegniffeld of onbedaarlijk gelachen heeft bij het lezen van een hartbrekende contactadvertentie moet zeker de bundel 'Wie wil er met mij trouwen' lezen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Bert Staal is architect en columnist over design en architectuur. De van oorsprong nuchtere Fries uit het behoedzame Noorden belandde eind vorige eeuw in het zwierige Zuiden en voelde zich al snel op zijn plek in het carnavaleske Brabant. Door deze culturele mix ontdekte Bert Staal er zijn kenmerkende schrijfstijl, een opgewekt soort alledaags absurdisme. Het levensmotto van Bert is "Nihil prodest sed facio." Vrij vertaald: "Nergens voor nodig, maar ik doe het toch." 
In 2001 was hij mede-initiator van het kleurrijke vogelverschrikkerfestival, dat sindsdien elke twee jaar het dorp Valkenswaard vrolijk op zijn kop zet. Bert Staal is geïnspireerd door het werk van Cees Buddingh' en light verse dichters als Lévi Weemoedt en Hans Dorrestijn.

Bron: Achterkant boek

Omslagontwerp:
vandijkontwerpt, Eindhoven

Binnenwerk:
vandijkontwerpt, Eindhoven

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789493059375

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
110

Genre:
Poëzie

Prijs:
€13,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Wie wil er met mij trouwen van Bert Staal wil je weten wie die man is en wie de gelukkige, of ongelukkige, is met wie die man gaat trouwen. Je ziet in ieder geval meteen dat de man weigert zich anders voor te doen dan hij is en dus zijn eigen aparte kleding heeft gekozen voor een van de mooiste dagen in het leven. De titel geeft aan dat het iets anders ligt en dat hij nog niemand heeft gevonden die met hem wil trouwen. Met deze vraag, nou ja, vraag is een groot woord, want het eindigt niet met een vraagteken eindigt ook elk gedicht. Denk nu niet dat het eentonige gedichten zijn, want dat zijn ze allerminst, ze zijn stuk voor stuk verschillend, ook al eindigen ze allemaal met de titel van het boek.
Wie wil er met mij trouwen van Bert Staal is een gedichtenbundel met 52 korte gedichten waarin de auteur de draak steekt met de contactadvertenties en de huwelijksaanzoeken. Er zullen veel mannen zijn die wilden dat ze ook zo open konden zijn, dat ook hadden gedurfd bij hun huwelijksaanzoek, maar of ze dan getrouwd zouden zijn is nog maar de vraag. Er zullen veel vrouwen zijn die dat niet in dank zullen hebben genomen, terwijl andere vrouwen waarschijnlijk in een deuk gelegen zouden hebben als hun man haar op zo'n manier had gevraagd en direct 'ja' hebben gezegd. Hij laat in ieder geval zien hoe de mensen over het algemeen zijn, met al zijn onhebbelijkheden, maar ook met zijn hebbelijkheden, alles wat je, in overdreven vorm, in een huwelijk kan verwachten, maar je moet de gedichten ook weer niet te serieus nemen. Het zijn korte, maar krachtige gedichten die heel veel zeggen, ook tussen de regels.
Het is niet aan te raden om de gedichten te lezen tijdens het eten, want er zijn een paar gedichten waarbij je de eetlust vergaat als je die leest. Het is dan ook voor te stellen dat er mensen zullen zijn die deze gedichtenbundel niets zullen vinden vanwege de soms grove en schunnige taal die wordt gebruikt. Mocht je daar geen problemen mee hebben, dan is deze gedichtenbundel een echte aanrader. De gedichten zijn met heel veel humor geschreven, je ligt om de meeste gedichten in een deuk. 
Kortom; Wie wil er met mij trouwen van Bert Staal is een gedichtenbundel waarin de auteur de huwelijksaanzoek en de contactadvertenties op de hak neemt, waarbij je geregeld in een deuk ligt. Omdat het maar 52 korte gedichten zijn, is het boek mooi om te lezen als je een reading challenge moet halen of als je bijvoorbeeld bij de dokter moet wachten voordat je aan de beurt bent.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draaien de gedichten om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Zat je direct in de gedichten?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, dat heeft hij niet, maar dat is niet erg, ik heb genoten van de gedichten en dat is ook belangrijk. ;)

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van humorvolle gedichten houdt en het niet erg vindt dat er af en toe grove teksten in staan.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ja, dat denk ik wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Dit boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het Libertarische Sociaal Contract

Het Vuur Van De Vreemdeling - Mirjam Molenaar

Ontsluierd - Robin De Ruiter

De Meeste Regen Valt Ernaast - Niek Hendriks