Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Brieven Aan Mijn Palestijnse Buurman - Yossi Klein Halevi


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Met een uitgebreid epiloog van Palestijnse reacties

Oorspronkelijke titel:

Oorspronkelijke uitgever:

Waar gaat het boek over? 
In Brieven aan mijn Palestijnse buurman doet Yossi Klein Halevi een oprechte poging zijn visie op het conflict
tussen Israel en de Palestijnen uit te leggen aan zijn imaginaire Palestijnse buurman. Zionisme draait niet om religie en vervolging; het is het verhaal van een volk dat al 4000 jaar gehecht
is aan een specifiek land, waarnaar het verlangen altijd levend is gebleven. De wortels van dat volk liggen
niet alleen in Europa, waar tot WOII de meerderheid
van de Joden woonde; voor de meeste Joden in Israel liggen die in de Islamitische wereld. De kern van het conflict is de weigering van de Arabische wereld om de legitieme aanwezigheid van het Joodse volk in dit land te erkennen, stelt Yossi Klein Halevi.
In de eerste editie van dit boek riep hij zijn "Palestijnse buurman' op om te reageren, in deze Nederlandse vertaling zijn ook brieven opgenomen met de reacties die hij ontving. Hij hoopt dat deze nieuwe uitgave een model kan bieden voor een respectvol meningsverschil over het Israëlische en het Palestijnse verhaal. En als Palestijnen bereid zijn tot een gesprek met en over het Israëlische verhaal, kan Links Europa die handschoen toch niet laten liggen.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Thea Kommers Rozendaal

Omslagontwerp:
Dick Noordhuizen

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388511

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
208

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Brieven aan mijn Palestijnse buurman van Yossi Klein Halevi krijg je niet echt een idee waar het boek over zal gaan. De titel doet vermoeden dat de auteur een Palestijnse buurman heeft en bepaalde dingen niet onder vier ogen durft te vertellen en/of te vragen, dat hij het daarom liever per brief doet. De titel is goed gekozen, maar ook ietwat misleidend. Desondanks dat was er ook weer geen andere of betere titel te bedenken voor dit boek en wie weet wordt de auteur in de toekomst wel buurman van een Palestijn, maar de kans is heel klein.
Brieven aan mijn Palestijnse buurman van Yossi Klein Halevi is een gedurfd boek Na het lezen van dit boek kan je alleen maar respect voor hem hebben dat hij dit boek heeft geschreven. De auteur gaat via dit boek de discussie aan met de Palestijnen waarbij hij hoopt dat ze online een reactie zullen geven. Een aantal van de Palestijnse reacties die hij heeft gekregen zijn opgenomen in dit boek. Dat alleen al maakt het boek bijzonder.
In Brieven aan mijn Palestijnse buurman van Yossi Klein Halevi vertelt de auteur in tien brieven zijn verhaal over joden en het jodendom, over de joodse tradities, de geschiedenis van de joden, zijn gevoelens over de Holocaust, wat de joden hebben geleerd van de Holocaust, wat voor hem joods zijn betekent, hoe hij de Palestijnen ziet, de verschillen tussen hun geloven en hoe hij de toekomst van Israël ziet. Ook vertelt hij over de conflicten die de Israeli's en Palestijnen hebben, maar ook wat ze delen met elkaar en waarin ze van elkaar verschillen en wat de Palestijnen krijgen te horen over de joden. Hij is heel erg objectief en durft verder te kijken dan de politiek en het psychologische gevoel. Hij heeft zijn woorden goed weten te onderbouwen. Hij heeft erg veel begrip voor beide kanten, maar ook net zoveel kritiek op beide kanten. Hij komt met oplossingen hoe zowel de Israeli's als de Palestijnen in Israel kunnen blijven wonen. Theoretisch is het klip en klaar, maar of het in de praktijk ook wil is nog maar de vraag. Zijn brieven en de brieven van de Palestijnen tonen aan hoe complex de situatie is in Israel, dat de situatie niet zo makkelijk op te lossen is. De brieven van de Palestijnen laten goed zien hoe verschillend men denkt, wat ze als kind meekrijgen van de joden, hoe ze de joden zien, hoe zij de situatie waarin ze leven zien en geven hun mening op de brieven van de auteur. Je merkt dat sommige Palestijnen graag in gesprek gaan met de auteur om te praten over de situatie. Je krijgt dankzij de brieven van de auteur en de brieven van Palestijnen een redelijk goed beeld van de situatie in Israel.
Kortom; Brieven aan mijn Palestijnse buurman van Yossi Klein Halevi is een gedurfd boek waarin de auteur de discussie durft aan te gaan met de Palestijnen over de Israeli's, de Palestijnen en Israel. Het is een boek dat iedereen zou moeten lezen om een beter beeld te krijgen voor hoe het er in Israel aan toe gaat.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen ook al is hij een tikkeltje misleidend.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed, het boek leest vlot weg.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Het klinkt als een mooi land, maar vanwege de conflicten wil ik er niet heen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het is ongelooflijk hoe complex de situatie is waarin de Israeli's en de Palesttijnen leven. Het is te hopen dat men ooit zonder problemen, zonder een muur, bij elkaar op de koffie kan komen, dat ze kunnen wonen en werken waar ze willen wonen en werken. Dat men elkaar ooit respecteert om wie ze zijn. De auteur heeft al een goede stap in de richting gezet.

Mooie quote in het boek: 
Uiteindelijk gaat vrede over wederzijds respect.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vooral voor de Palestijnen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Als er een volgend deel komt, dan ga ik die ook lezen. In ieder geval wil ik de vorige delen lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek heeft een eigen website: Letters to My Palestinian Neigbor.

Website van de auteur:
Yossi Klein Halevi

Website van de uitgever:



















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg