De Veelstemmige Man - Ilja Leonard Pfeijffer




Soms tot op het randje en de andere keer er ver overheen

Ilja Leonard Pfeijffer weet in De veelstemmige man de mensen te shockeren, hij gaat soms tot net op het randje en een andere keer er ver overheen.
Dit boek is eerder in 2018 uitgegeven en bevat in deze hernieuwde druk de twee laatste toneelwerken van Ilja Leonard Pfeijffer.

Toneelwerken

De toneelwerken zijn zo geschreven zoals je van een toneelwerk kan verwachten, zoals de toneelspelers de toneelwerken ontvangen voor hun rol in de toneelstukken. Bij elke dialoog staat de naam van diegene die aan het spreken of aan het zingen is. Het zijn toneelwerken die soms shockeren zoals gelijk in het eerste toneelstuk De eeuw van mijn dochter. Een andere keer gaan ze ver over het randje zoals in De advocaat en een andere keer is het net op het randje zoals in Achter het huis. Het zijn spraakmakende toneelwerken. De toneelwerken laten zien hoe de werkelijkheid soms omwille van de liefde wordt verdraaid, vooral tegen het eind van het leven van een van de partners zoals bijvoorbeeld in Noem het maar liefde. De meeste toneelstukken gaan over liefde en zijn over het algemeen tijdloos, terwijl andere toneelwerken zoals Berlusconi een tijdsbeeld weergeven. Sommige toneelstukken laten zien dat roem maar vergankelijk is.

Actueel

Ilja Leonard Pfeijffer heeft zich goed weten in te leven de personages die in zijn toneelwerken in De veelstemmige man voorkomen. Hij weet mensen te shockeren, maar tegelijkertijd legt hij ook geregeld de vinger op de zere plek, laat hij zien dat dingen soms anders zijn dan vandaag de dag wordt voorgespiegeld. Dat heeft hij vooral in het toneelwerk Noem het maar liefde goed laten zien, waarbij het verleden anders blijkt te zijn dan in het heden wordt verwoord. Ook laat hij in het laatste toneelwerk zien hoe het er in de filmindustrie aan toe gaat. Het is een actueel onderwerp waar veel over te doen is geweest en nog steeds veel om te doen is. De auteur weet soms mensen in de war te brengen als ze toneelwerken zoals Blauwdruk voor een nog beter leven lezen, door twee personages bijna dezelfde naam te geven waardoor de lezer even begint te twijfelen als hij de dialoog van een van twee spelers leest als je even niet oplet.
Het is alleen jammer dat de twee toneelwerken in het Italiaans niet in het Nederlands erbij zijn geschreven, zodat diegenen die geen Italiaans spreken de toneelwerken ook kunnen lezen. En De advocaat is wel heel erg over het randje, vooral zoals De Neus spreekt. Je verwacht dan ook dat Achter het huis heel ver over het randje is, maar dat valt gelukkig mee. De auteur heeft het alleen gemoderniseerd, hij heeft de feiten met zoals hij dacht dat het gegaan zou kunnen zijn goed weten te verweven.

Shockerend, maar zeker een aanrader

De toneelwerken in De veelstemmige man van Ilja Leonard Pfeijffer zijn soms shockerend, zijn vaak op het randje, een enkele keer heel ver over het randje, maar is zeker een aanrader om te lezen. Na het lezen van dit boek wil je de toneelstukken bekijken in de theaters.

Mooie quote in het boek:
Eerlijkheid is een handicap in deze maatschappij.

Hoeveel sterren geef je het boek?
3 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg