Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Koude Oorlog #3


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Politiek - diplomatie - oorlog - mens & maatschappij - spionage

Waar gaat het boek over? 
Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur en kwam een einde aan de Koude Oorlog. De DDR, het andere Duitsland, was geïmplodeerd en niet langer levensvatbaar als socialistische heilstaat. In deze Koude Oorlog een interview met Hans Modrow, de laatste communistische minister-president van Oost-Duitsland, over de roerige en onzekere tijd van Die Wende.
Naast artikelen over de Ost-politik van Willy Brandt, over kerkelijk verzet en de Marshallhulp aan Duitsland, ruim aandacht voor het verzet tegen kernwapens in Nederland, de hulp van de CIA aan onze BVD en de veelal onzichtbare voorzieningen ter bescherming van bevolking, overheid en bedrijfsleven.
Met een artikel over een bezoek aan Transnistrië zijn we terug in onze huidige tijd en bij de vraag: "Waartoe leidden de bezuinigen op defensie sinds het eind van de Koude Oorlog, het zogenaamde vredesdividend?' We besluiten deze uitgave met een ontluisterend artikel over de huidige staat van onze landmacht.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387767

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
178

Genre:
Mens & maatschappij, politiek, oorlog, internationale betrekkingen

Prijs:
€9,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Koude Oorlog #3 krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. Diegenen die al eerder een boek uit deze serie hebben gelezen, weten meteen dankzij de opmaak van de cover en de titel dat dit deel het vervolg op de vorige delen van Koude Oorlog is.
Koude Oorlog #3 laat zien dat er nog genoeg te vertellen valt over die oorlog, dat nog lang niet alles erover is gezegd. Hier en daar in het boek wordt er al gehint dat er nog meer delen aan komen. Voor de fans van deze serie is dat alleen maar mooi. Men zal niet kunnen wachten op het volgende deel. Voor diegenen die nog nooit een deel uit deze serie hebben gelezen, vrees niet, je hoeft de delen niet op volgorde te lezen. Doordat elk deel losstaande artikelen en interviews heeft, kan je zelf bepalen welk deel je eerst gaat lezen. Ook in de boeken zelf kan je zelf bepalen welk artikel of interview je eerst gaat lezen, je hoeft ze niet op volgorde te lezen.
Net als in de vorige delen van Koude Oorlog, staat ook dit deel boordevol met artikelen en een interview van onder andere Emerson Vermaat die schrijft over de steun vanuit Moskou en Oost-Berlijn voor de actie tegen de neutronenbom van 1977 tot 1981, hoe dat is gegaan. Voor diegenen die die tijd bewust hebben meegemaakt, zal het bekend voorkomen. Voor diegenen die hebben meegelopen met een demonstratie tegen de neutronenbom, zullen even terug in de tijd worden geworpen.
Colette Kramer & Rutger Noorlander vertellen over de bijzondere waarde van overblijfselen van de Koude Oorlog in Nederland. Tijdens het lezen sta je versteld van hoeveel er al is verdwenen, maar ook hoeveel er nog van over is al dan niet in goede conditie. Ze vertellen waarom het zo belangrijk is om de laatste overblijfselen van de Koude Oorlog te houden en de verhalen achter de overblijfselen zoals bijvoorbeeld de BB-bunker in de Frans Halsstraat in Alkmaar.
Marcel Reijmerink vertelt over zijn bijzondere reis naar een land die door geen enkel land, op twee landen na die ook niet erkend worden door andere landen, wordt erkend. Hij maakt daar bijzondere dingen mee zoals bijvoorbeeld een interview voor de landelijke televisie over de landelijke Boekenweek. Verder vertelt hij wat meer over dat land en zijn bijzondere belevenissen. Je wilt er zelf heen om het met eigen ogen te aanschouwen.
Jos Heijhuurs geeft je een andere kijk op de Vietnamoorlog. Hij komt met feiten en weet ze goed te onderbouwen hoe de oorlog is gegaan en geëindigd. Dat de oorlog niet alleen een oorlog was zoals algemeen bekend was, maar dat er meer speelde dan algemeen bekend is.
M. Reijmerink interviewde de laatste communistische minister-president van de DDR. Het is een bijzonder interview waarin de Hans Modrow zijn kijk op de val van de Muur geeft, hoe het volgens hem is gegaan en wat hij daarvan vindt. Maar ook hoe hij minister-president werd en hoe hij hoopt dat het in de toekomst in de wereld gaat.
Naast deze artikelen staan er nog meer artikelen in die stuk voor stuk de moeite waard zijn om te lezen. Ze zetten je aan het denken, geven je een andere kijk op dan wat er algemeen bekend is. Je kan aan alle artikelen merken dat de auteurs niet over één nacht ijs zijn gegaan, dat ze heel veel onderzoek hebben gedaan, ze hebben dat wat ze hebben opgeschreven goed weten te onderbouwen. De foto's maken het boek compleet. Het enige minpuntje is dat de Engelstalige en de Duitstalige stukjes niet vertaald zijn in het Nederlands voor diegenen die geen Engels of Duits spreken.
Kortom; Koude Oorlog #3 is ook weer een echte aanrader voor diegenen die geïnteresseerd zijn in artikelen over de Koude Oorlog. Ze geven je een andere kijk op de gebeurtenissen en zetten je aan het denken. Hopelijk is dit deel inderdaad niet, zoals een paar keer gehint wordt in het boek, het laatste deel en komen er nog een aantal delen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het boek om.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben diverse auteurs zeker zoals bijvoorbeeld het laatste artikel. Ik wist al dat we er wat de Nederlandse Landmacht slecht voor stonden dankzij al die bezuinigingen, maar dat het zo slecht was, dat wist ik niet. Dat zette me echt aan het denken en als ik er goed over na ga denken, dan word ik er niet vrolijker op, maar maakt het me zelfs bang voor de toekomst van Nederland. Zo zijn er meer artikelen die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van verhalen over de Koude Oorlog houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Als er een volgend deel komt, wat ik wel hoop, dan ga ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ja, ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg