Schaduwwereld - Henke Van Der Poel & Nancy De Heer


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Schaduwwereld is een spannend avonturenboek voor kinderen vanaf 12 jaar. Jan is verhuisd en komt op de nieuwe middelbare school Naomi tegen. Samen raken ze verzeild in een groot avontuur. Van de ene dag op de andere leven ze in de middeleeuwen waar ze een opdracht krijgen van Methusalem om de gevluchte grote koning terug te brengen. Hij schenkt hen zijn slimme hond Kazan en een staf die bovennatuurlijke krachten heeft. De grote Koning is verdreven door Luvier, een niets ontziende, gefrustreerde man die macht wil over iedereen. Hij is de vertegenwoordiger van het kwaad. Overal waar hij verschijnt wordt het duister en ontstaan er vetes onder de mensen. Hij kan op afstand zien wat mensen in hun schild voeren en iedereen die zich tegen hem keert, wordt in de kerkers aan het werk gezet of gedood. Zijn verdorven ziel heeft zo negatieve invloed op alles dat zelfs bomen verdorren onder zijn bewind. Jan en Naomi komen uit een andere wereld, daarom worden zij uitgekozen om Luvier te ontmaskeren. Hij kan hen niet zien, de lichtheid van hun bestaan in de andere wereld verblindt Luvier. Jan die in de middeleeuwen David heet, zal samen met Naomi veel gevaren moeten trotseren.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Rob Hopstaken

Binnenwerk:
Tessa van Eijkelenburg

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387835

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
264

Genre:
Jeugdboeken

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Schaduwwereld van Henke van der Poel & Nancy de Heer krijg je een vermoeden dat het boek zich niet al afspelen in het heden, maar in een ver verleden. De wolf wordt in veel boeken als een slecht dier afgeschilderd, maar bij dit boek heb je het gevoel dat het juist een vriend is van de kinderen. Toch heb je ook een vermoeden dat zijn kop er dan wel vriendelijk uit mag zien, maar dat als het erop aankomt, dat hij dan helemaal niet zo vriendelijk meer kan zijn, dat hij alles eraan zal doen om de kinderen te beschermen tegen een ieder die ze kwaad wil doen. In het boek kan je lezen of het klopt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoelt wordt. Op een gegeven moment wordt dat in het boek duidelijk. 
Ondanks dat in de beschrijving staat dat Schaduwwereld van Henke van der Poel & Nancy de Heer zich ook uitermate leent voor volwassenen, zullen veel volwassenen toch tijdens het lezen een paar keer hun wenkbrauwen fronsen omdat bepaalde stukjes ongeloofwaardig overkomen zoals bijvoorbeeld een ontsnapping uit een kerker. Voor kinderen is het wel geloofwaardig en zullen het niet door hebben dat dat niet kan. Het boek is inderdaad geschikt voor kinderen vanaf een jaar of twaalf, die zullen er zeker van genieten, zeker als ze van avonturenverhalen houden waarin van alles gebeurt. Ze zullen na het lezen van dit boek ook naar de middeleeuwen willen en een wolf als huisdier willen hebben.
Schaduwwereld van Henke van der Poel & Nancy de Heer is op een filmische manier geschreven. Het verhaal leent zich er dan ook goed voor om verfilmd te worden. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen, vele spannende momenten zoals bijvoorbeeld tijdens een oversteek met een pont, spookachtige momenten zoals bijvoorbeeld in een bos en voor kinderen een verrassend plot die ze niet zullen zien aankomen. Volwassenen zullen wel een idee hebben hoe het verhaal zal eindigen, voor hen zal het plot niet verrassend zijn. 
Het boek is niet alleen van buiten schitterend, ook van binnen staan er bij veel hoofdstukken een schitterende, passende tekening over het begin van de hoofdstuk die je aan het lezen bent. Elk hoofdstuk begint met een bijpassende spreuk die je aan het denken zet. Sowieso is het een verhaal waarin je veel aan het denken wordt gezet. Het verhaal laat zien hoe beïnvloedbaar veel mensen zijn, hoe het leven in de middeleeuwen was, hoe mensen tegen elkaar opgezet kunnen worden, dat niet iedereen te vertrouwen is, maar dat mensen ook kunnen veranderen en hoeveel een mens kan hebben. Daarnaast kom je meer te weten over een paar voorwerpen die men in de middeleeuwen gebruikte zoals bijvoorbeeld een tondeldoosje.
Kortom; Schaduwwereld van Henke van der Poel & Nancy de Heer is voor volwassenen een leuk boek om te lezen ondanks dat een paar stukjes ongeloofwaardig overkomen. De volwassenen zullen vooral genieten van de schitterende tekeningen. Voor kinderen vanaf een jaar of twaalf is dit een spannend boek waarvan ze zullen genieten en het verhaal na het lezen van dit boek na willen spelen. Hopelijk is het volgende deel ook net zo spannend voor kinderen vanaf twaalf jaar.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel die nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een filmische manier geschreven, daardoor leest het boek vlot weg.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Nee, die zag ik aankomen, maar ik kan me voorstellen dat het voor kinderen wel verrassend is.

Is het verhaal geloofwaardig?
Niet helemaal, er zitten een paar ongeloofwaardige stukjes in zoals bijvoorbeeld tijdens een verovering van een plaats, maar voor kinderen is het verhaal van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Naomi, omdat ze een stoere meid is die soms wel bang is, maat toch stoer doorgaat en zich niet snel laat kennen, welke gevaren ze ook tegenkomt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Luvier, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Behalve een donker bos, klinken de andere plaatsen wel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze zeker. Het blijft ongelooflijk hoe beïnvloedbaar veel mensen zijn, dat veel mensen zich uit elkaar laten spelen door iemand met een slecht karakter. Dat heeft me echt geraakt. Ook het gebeuren in het eerste hoofdstuk heeft me geraakt, vooral omdat ik het zelf ook heb meegemaakt. Zonder teveel te zeggen omdat ik anders teveel verraad; het was jammer dat ik geen hulp had omdat ze niet durfden.

Mooie quote in het boek: 
Maar het is beter om je te vergissen dan om niets te doen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan alle kinderen vanaf een jaar of twaalf dit boek aanraden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk dat ik de tekeningen nog een paar keer ga bekijken, die zijn echt schitterend. Ik wou dat ik zo mooi kon tekenen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker, ondanks de paar ongeloofwaardige stukjes ben ik wel benieuwd naar het vervolg.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteurs:
NANCY DE HEER

Website van de uitgever:






Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg