Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Pelgrimstocht Naar Santiago - Paulo Coelho

Oorspronkelijke titel:
O Diário De Um Mago

Waar gaat het boek over? 
De pelgrimstocht naar Santiago is het verhaal van Paulo Coelho's reis langs de legendarische pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, op zoek naar oude wijsheid. Het was een tocht die zijn leven voorgoed veranderde en hem bracht naar een uitzonderlijk schrijverschap.

In De pelgrimstocht naar Santiago wijst hij ons de weg naar de kennis en wijsheid die wij allemaal in ons dragen.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Heel erg interessant en leerzaam. Ook al heb je de tocht niet zelf gelopen, als je het boek leest, dan loop je hem mee. Je ziet alles voor je zoals hij het beschrijft. Als hij pijn leed, dan voel je dat ook, als hij trots is was, dan ben jij dat ook. Je gaat over dingen nadenken en afvragen of wat je doet echt wel zo leuk is of dat je het alleen doet omdat anderen dat van je verwachten. Paulo is eerlijk in hoe hoe hij dacht over bepaalde dingen, hoe hij de tocht ervaarde en wat hij ervan geleerd h…

Armoede In Nederland - Robert Jan Blom


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Armoede en schulden in de praktijk
Oorzaken en oplossingen
Hulporganisaties & politiek
Overheid & wetenschap
In dit boek laten we alle partijen aan het woord die met armoede en schulden te maken hebben. Naar schatting worstelen twee miljoen Nederlanders met armoede. Uiteraard wordt gesproken met mensen die arm mogen worden genoemd, vanwege een laag inkomen, door scheiding, werkloosheid en schulden. Mensen die er zonder hulp niet uitkomen. Ook praten wij met vertegenwoordigers van hulporganisaties, politieke partijen, wetenschap en lokale overheid.
Dit complete werk brengt de situatie over armoede in Nederland in beeld en samen met geïnterviewden en gastschrijvers wordt gezocht naar oorzaken en oplossingen. Zodat armoede, zoals het vroeger was, nooit meer mag gebeuren en de armoede-van-nu wordt gestopt. Ook kinderarmoede komt ter sprake.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Robert Jan Blom is onderzoeker op tereinen van schuldsituaties, schuldhulp en schuldsanering. Als ex-wethouder stelde hij een praktisch en noodzakelijk minima-armoedebeleid vast in zijn woonplaats. Over zijn werk schreef hij tientallen boeken en columns.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Frieda C. van Rossum & Eveline Louws

Binnenwerk:
Thomas de Boer & Emy van Gorkom

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463387873

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
412

Genre:
Mens & maatschappij

Prijs:
€24,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Armoede in Nederland van Robert Jan Blom krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan, maar bij het lezen van de titel begrijp je meteen waarom er voor deze cover is gekozen. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over gaat. 
Er zullen nu mensen zijn die roepen dat Nederland geen armoede kent en als mensen al arm zijn dat ze dat aan zichzelf te danken hebben. Helaas laat dit boek zien dat die beweringen niet kloppen. Zeker diegenen die dat roepen zouden dan ook dit boek moeten lezen zodat ze begrijpen dat de vork vaak anders in de steel zit dan gedacht. De cijfers liegen er niet om, die zijn schrikbarend. Het boek laat zien dat iedereen arm kan worden door omstandigheden zoals bijvoorbeeld als men zijn baan kwijt raakt of gaat scheiden of gescheiden is.
Armoede in Nederland van Robert Jan Blom is net voor de Corona-crisis uitgebracht en tijdens het lezen vraag je je (onbewust) af hoeveel mensen erbij zijn gekomen die in armoede leven, die het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Aan alles is te merken dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan voor dit boek, met heel veel mensen heeft gesproken, dat hij niet over één nacht ijs is gegaan voor hij iets opschreef. Hij weet, net als de geïnterviewden en de gastschrijvers, alles goed te onderbouwen. Het bijzondere aan dit boek is, dat niet alleen de mensen die werken met mensen in de bijstand, politieke partijen, lokale overheid, vertegenwoordigers van hulporganisaties en wetenschap aan het woord komen, maar dat ook een aantal mensen die arm zijn aan het woord komen. Het zijn persoonlijke, aangrijpende verhalen van mensen die allemaal hun eigen verhaal hebben, die vaak door omstandigheden arm zijn geworden zoals een vrouw die op een gegeven moment alles weer op de rit had, maar met alles moest stoppen toen haar dochter ziek werd. De geïnterviewden en de gastschrijvers zoeken naar oorzaken dat men arm kan worden en oplossingen om dat te voorkomen. Ze geven ook tips hoe bepaalde dingen anders kunnen zoals bijvoorbeeld dat als je op gesprek gaat bij de gemeente, meer privacy zou moeten hebben zodat niet Jan en alleman hoort van jouw situaties die altijd privé zijn.
Armoede in Nederland van Robert Jan Blom vertelt niet alleen over de armoede in Nederland in de laatste jaren, maar ook de geschiedenis van armoede in Nederland en België. Ook wordt uitgelegd wat armoede is, hoe verschillend dat kan zijn van land tot land. Wat armoede met mensen kan doen, hoe dat voor kinderen is. Waarom het belangrijk is dat arme mensen hun huisdieren houden. De oprichting van voedselbanken, gaarkeukens en voedselbanken voor dieren. Ook komt aan bod tegen welke, vaak kromme, regels en wetten de mensen aanlopen. Hoe de Staat die problemen veroorzaakt. Hoe het van gemeente tot gemeente kan verschillen dat men goed geholpen wordt. De voor- en nadelen van een basisinkomen. Het opent je ogen, zet je aan het denken.
Kortom; iedereen zou Armoede in Nederland van Robert Jan Blom moeten lezen zodat men begrijpt dat niet iedereen er wat aan kan doen dat hij arm wordt/is, dat iedereen arm kan worden, dat niet iedere bijstandtrekker lui is, veel rookt en drinkt, maar dat de meeste bijstandtrekkers er alles aan doen om hun situatie te veranderen al dan niet met hulp van anderen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek en meer dan dat. Het is fijn dat er ook een aantal mensen die arm zijn aan het woord komen.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar draait het boek om.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren. De persoonlijke verhalen van de mensen die in armoede leven hebben me stuk voor stuk geraakt. 
Ik vind het verbazingwekkend dat er toeristenuitjes georganiseerd worden naar de arme wijken zoals bijvoorbeeld in Rotterdam. Het lijkt me verschrikkelijk voor die bewoners dat ze als een bezienswaardigheid worden gezien terwijl ze al zo in de ellende zitten. 
Het blijft me ook raken hoe veel mensen naar huisdieren kijken, dat veel mensen zeggen tegen uitkeringstrekkers dat ze hun huisdier(en) maar weg moeten doen alsof het om een kast gaat die in de weg staat. Terecht wordt er door diverse mensen aangehaald dat de dieren voor veel mensen juist een soort kind is die je ook niet wegdoet omdat je even geen geld meer ervoor hebt. Dat dieren juist voor troost kunnen zorgen.  
Zo zijn er meer dingen die me geraakt hebben zoals bijvoorbeeld de schrikbarende cijfers van mensen die arm zijn en ik vrees dat door de Corona-crisis de aantallen nog vele malen hoger ligt.

Mooie quote in het boek: 
Als het om fysieke kwetsbaarheid gaat, zijn we allemaal gelijk.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Iedereen zou dit boek moeten lezen, maar vooral diegenen die roepen dat er geen armoede in Nederland is en als iemand arm is, dat die dat aan zichzelf te danken heeft. 

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Robert Jan Blom

Website van de uitgever:
Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Knock-Out - Cis Meijer

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd.

Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar.
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Wil Immink Design

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789026143496

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
158

Genre:
Young adult, thrillers, jeugd

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je weet dat er iets niet pluis is en wilt weten wat e…

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…

Niets Zeggen - Ingrid Rensen

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wanneer Eva naar Amsterdam vertrekt voor een reünieweekend met oud studievrienden, kan ze niet voorzien dat haar leven drastisch gaat veranderen.
Ongewild komt ze terecht in een wereld van bedreigingen en chantages. Langzaam komt haar psychiatrisch verleden om de hoek kijken en verliest ze haar realiteitszin.
Lukt het haar om te ontsnappen uit de wereld waarin ze is terechtgekomen?

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Salihanur Akpinar

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383035

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
268

Genre:
Romans, thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden.

Wat vind je van het boek? 
De cover en de titel van Niets zeggen van Ingrid Rensen maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom en waarover de vrouw moet zwijgen. Wat is het geheim? Wat gebeurt er…

LEEF! - Laura Maaskant

Waar gaat het boek over? 
In LEEF! vertelt Laura Maaskant hoe haar leven is veranderd na de diagnose 'kanker'.

Die diagnose kreeg ze op haar vijftiende, en vier jaar later opnieuw. Laura wordt na een lang en zwaar behandeltraject genezen verklaard. Ze pakt haar leven weer op waar ze gebleven was: na haar vwo gaat ze studeren in Amsterdam. Maar dan keert de ziekte terug. De prognose is ongewis, haar levensverwachting beperkt. Nogmaals loodzware behandelingen ondergaan wijst Laura af. Ze gaat voor kwaliteit van leven. Niet met een bucket list, maar 'gewoon', met haar vrienden en haar familie, en in haar werk. Zoals ze zelf zegt, ervaart ze haar leven nu juist heel intens. Laura's ziekte brengt niet alleen rampspoed, maar ook de mogelijkheid om te genieten van de tijd die haar nog rest. Haar leven is 'in goud veranderd'.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Het is een heel aangrijpend, eerlijk en tegelijkertijd positief verhaal. Ze heeft eerlijk over die r…