Beroofd Volgens De Regels - Joep Boerboom


Van JOEP BOERBOOM en UITGEVERIJ VERLOREN mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het lot van zeven joodse ondernemers in Deventer

Waar gaat het boek over? 
Het aangrijpende verhaal van de wettelijk geregelde beroving van zeven markante joodse ondernemers in Deventer tijdens de bezetting. Hun zaken – een slagerij, textielgroothandel, dansschool, veehandel, elastiekfabriek, rijwielgroothandel en boekwinkel – traden zoals alle joodse ondernemingen "in liquidatie'. Een bewindvoerder verving de eigenaar, de zaak werd ontmanteld of doorverkocht. Bureaucratische procedures gaven de diefstal een officieel aanzien.
Biograaf en journalist Joep Boerboom onderzocht hoe bewindvoerders, taxateurs, boekhouders en nieuwe eigenaren te werk gingen en wat hen dreef. In de stapels correspondentie rond de liquidaties werd elke cent verantwoord, maar ontbrak iedere verwijzing naar het lot van de oorspronkelijke eigenaren. Boerboom schrijft op indringende wijze over hun angst, onderduik, arrestatie en deportatie. Zij die het overleefden, moesten na de oorlog grote moeite doen om hun bezittingen terug te krijgen en belandden hierbij soms zélf in de beklaagdenbank.

Bron: bol.com.
Over de auteur:
Joep Boerboom (1973) is biograaf en journalist. In 2016 verscheen zijn biografie Jan Terlouw - Jeugdboekenheld op het Binnenhof en in 2019 Deining in de IJsseldelta: een biografie van de bypass bij Kampen. Boerboom schrijft biografieën en bedrijfsgeschiedenissen in opdracht en werkt freelance voor onder andere dagblad De Stentor.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Rombus / Tanja Stropsma, Hilversum

Binnenwerk:
Rombus, Hilversum

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789087048303

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
194

Genre:
Economische geschiedenis, oorlog

Prijs:
€25,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Beroofd volgens de regels van Joep Boerboom krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan. Voor diegenen die vaker boeken over de Tweede Wereldoorlog hebben gelezen zal de titel voor zichzelf spreken, ze weten wat ermee bedoeld wordt. Ondanks dat het aangrijpende, schokkende verhalen zijn, is het boek heel erg mooi vormgegeven.
Beroofd volgens de regels van Joep Boerboom vertelt het verhaal van zeven joodse ondernemers in Deventer. Het zijn zeven aangrijpende verhalen van zeven verschillende bedrijven met even zovele eigenaren; een slagerij, een textielgroothandel, een dansschool, een veehandel en café, een elastiekfabriek, een rijwielhandel en -fabriek en een boekhandel en leesbibliotheek. Zeven totaal verschillende bedrijven die twee dingen gemeen hadden en dat is dat de eigenaren jood waren en day hun bedrijven geliquideerd werden. Het zijn niet alleen verhalen van zeven bedrijven, maar ook de verhalen van de eigenaren, hun gezinnen en hun families, hun familiegeschiedenissen. Voordat je de verhalen van de bedrijven kan lezen, krijg je eerst een korte geschiedenis van de joden in Deventer, hoe die daar zijn gekomen en hoe ze indertijd leefden. Daarna volgt in het kort hoe de jodenvervolging in Deventer ging, hoe de liquidaties en arisering van de joodse bedrijven ging en hoe de teruggave aan de joden ging.
De verhalen beginnen allemaal met wie de eigenaren waren, de geschiedenis van de bedrijven, hoe die zijn ontstaan, hoe die uiteindelijk geliquidieerd werden door de bezetter en wat de 'nieuwe' eigenaren ermee deden, hoe het de oorspronkelijke eigenaren en hun gezinnen verliep en als er overlevenden waren hoe die probeerden om hun eigendommen weer terug te krijgen of de eigendommen van wie ze de erven waren probeerden terug te krijgen. Eigendommen die vaak niet meer compleet waren of die met de noorderzon verdwenen waren, bedrijven die vaak ontmanteld waren of niet meer bestonden. De verhalen laten zien hoe moeizaam dat vaak ging. Twee mensen stonden uiteindelijk zelf in de beklaagdenbank dankzij de 'nieuwe' eigenaar. Het is schokkend om te lezen hoe de bezetter te werk ging en hoe het velen is vergaan en wat velen hebben moeten doorstaan tijdens de oorlog. Velen werden naar kampen gedeporteerd, anderen konden onderduiken. Diegenen die ondergedoken hebben gezeten bleken het ook niet altijd meteen getroffen te hebben zoals een jongetje dat even bij een man in Limburg ondergedoken heeft gezeten. Verraders bleken som ook zo hun motieven te hebben om iemand te verraden.
Aan alles kan je merken dat de auteur veel onderzoek heeft gedaan voor dit boek, hij geeft eerlijk aan als iets niet helemaal duidelijk is omdat de informatie over een bepaald gedeelte niet bekend is zoals bijvoorbeeld van een bedrijf waar niet precies bekend is wanneer die officieel geliquideerd is. Hij komt met feiten en bewijzen dat het echt zo is gegaan zoals bijvoorbeeld via foto's van brieven en documenten.
Voor diegenen die vaker boeken over de Tweede Wereldoorlog hebben gelezen zullen bepaalde stukjes bekend voorkomen zoals bijvoorbeeld hoe steeds meer voor joden verboden werd. Voor diegenen die vroeger wel eens een Veemarkt in Deventer hebben meegemaakt, zal, hoe het eraan toe ging als men een koe wilde kopen of verkopen, herinneringen oproepen.
De foto's maken het boek compleet. De eigenaren en hun gezinnen krijgen daardoor een gezicht. Sommige foto's laten zien hoe het vroeger was en hoe het nu is. Sommigen, zoals een atelier, heeft als eerbetoon het oorspronkelijke gevelbord hersteld en weer opgehangen opdat men nooit vergeet wat voor bedrijf het eerst was en wie de eigenaren waren.
Kortom; Beroofd volgens de regels van Joep Boerboom is een aangrijpend verhaal van zeven joodse ondernemers in Deventer tijdens de Tweede Wereldoorlog. Diegenen die de oorlog hadden overleefd moesten veel moeite doen om hun eigendommen weer terug te krijgen. De auteur heeft dat goed weten te onderbouwen door zijn onderzoeken die hij heeft gedaan naar de bedrijven en hun oorspronkelijke eigenaren.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek, maar komt ook binnen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je weet meteen waar het boek over gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is op een indringende manier geschreven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Deventer is een mooie stad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Alle verhalen hebben me stuk voor stuk geraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van UITGEVERIJ VERLOREN om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
JOEP BOERBOOM

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg