Nieuwste recensie

Drugs Achter Het Gordijn - Maartje Krul

Afbeelding
Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Het leek in het gezin van Maartje Krul allemaal best redelijk te gaan. Behalve dan met haar jongste zoon Lucas, een puber waar ze haar handen vol aan had. Hij blowde, spijbelde, zwierf op straat en loog over alles. Ze hoopte dat dat bij de leeftijd hoorde en dat het vanzelf over zou gaan. Maar op een gegeven moment kon ze er niet meer omheen: hij was ernstig verslaafd. Toen volgde de moeizame weg naar hulp. In het dorp waar ze woonden waren meerdere jongeren afhankelijk van verdovende middelen. Voor het wijkcentrum werd zelfs gedeald. Maartje probeerde steun te krijgen bij andere ouders, maar dat lukte niet. Ze keken weg of bagatelliseerden het probleem. Ook de hulpverlening schoot tekort. Zo bleef ze steeds doormodderen. Tot er een hulpverlener in beeld kwam die haar vroeg ook naar haar eigen rol te kijken. Hield ze zijn verslaving niet mede in stand door hem stee...

De Eerste Vrouwelijke Studenten Aan De Universiteit Te Leiden 1878-1900 - A.H. Huussen Jr.



Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
120 biografische schetsen

Waar gaat het boek over? 
Nadat meisjes in de jaren 1860 tot de nieuwe middelbare scholen waren toegelaten, volgde spoedig hun wens aan de universiteit te kunnen studeren. In Nederland meldden zich in de jaren zeventig de eerste vrouwen: te Leiden in 1878. Sindsdien nam hun aantal nog maar heel geleidelijk toe: van 1878 tot en met 1900 werden 120 studentes ingeschreven. In de hier geboden "biografische schetsen' probeer ik hun sociale achtergrond te achterhalen, evenals hun vooropleiding, de gekozen studierichting en hun studieresultaten. Tevens is nagegaan welke carrières zij in de maatschappij hebben gemaakt.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
A.H. Huussen jr. (1941) studeerde geschiedenis te Leiden en is emeritus hoogleraar in de geschiedenis na de middeleeuwen aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij publiceerde onder meer biografieën van Sophie van Leer, Mewes Jans Bakker, Hemmo Dijkema, Jacoba van Heemskerck en Alex de Jong.
Eerder verschenen van zijn hand bij Uitgeverij Aspekt: Johan Schotman 1892-1976 psychiater, dichter, filosoof; Lodewijk Hermen Grondijs 1878-1961 natuurkundige, oorlogscorrespondent en byzantinoloog; Hermann Felix Wirth 1885-1981 in Nederland, België en Duitsland: muziek en politiek.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Sjoerd van 't Slot

Binnenwerk:
Sjoerd van 't Slot

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388047

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
326

Genre:
Mens en maatschappij

Prijs:
€29,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De eerste vrouwelijke studenten aan de Universiteit te Leiden 1878-1900 van A.H. Huussen jr. krijg je meteen al een idee waar het boek over zal gaan. De titel is een hele mond vol, maar geeft gelijk weer waar het boek over zal gaan.
In De eerste vrouwelijke studenten aan de Universiteit te Leiden 1878-1900 van A.H. Huussen jr. vertelt de auteur eerst in de inleiding wat je van het boek kan verwachten, wat meer over de universiteit, wat de gemiddelde leeftijdinschrijving van de vrouwen indertijd was, waar men indertijd aan moest voldoen om aan de universiteit te studeren en waar de diverse examens uit bestonden. Maria Catharina (Voegler-) Slothouwer was de eerste vrouwelijke student aan de universiteit, maar zij was bijna niet als eerste vrouwelijke student geweest, er waren vijf jaar eerder twee studentes uit een ander land die aanklopten bij de universiteit. In het boek kan je lezen hoe dat precies zit. 
Na de inleiding volgen 120 biografiën van de eerste vrouwen die hebben gestudeerd aan de universiteit te Leiden. Je ontdekt wie ze waren, uit welk nest ze kwamen, waar ze vandaan kwamen, waar ze voor ingeschreven stonden aan de universiteit en wanneer ze zich hadden ingeschreven, wat ze studeerden aan de universiteit en hoe het ze na de universiteit is vergaan. Helaas is niet van iedere student alles bekend en zijn daardoor die biografische schetsen wat kort zoals bijvoorbeeld van Johanna (Ledeboer-) Vreede. Terwijl die van anderen weer wat langer, meer pagina's in beslag nemen zoals bijvoorbeeld die van Johanna Aleida Nijland. Van veel studenten zou je wat meer willen weten, heb je het gevoel dat er iets mist zoals bijvoorbeeld van Antonia Johanna (van der Leeuw-) Kipp. Je wilt weten wat er bedoeld wordt met de reden van ontslag die ze heeft gekregen, maar het kan ook zijn dat die informatie nergens te vinden is. Daarnaast is het jammer dat je niet weet hoe ze het hebben gevonden om te studeren aan de universiteit. Dat had het boek completer gemaakt, maar daar is of geen informatie over bekend of de auteur wilde dat niet erbij vermelden in het boek om zijn redenen. Wat ook jammer is, is dat er niet bij elke persoon een foto van de persoon staat zodat de persoon meer tot leven komt. Maar ook dat zal de auteur wel niet hebben gewild of er zijn geen foto's (meer) te vinden van die personen of er was geen toestemming voor om die te plaatsen. Ook is het jammer dat de Duitstalige stukjes niet vertaald zijn in het Nederlands voor diegenen die geen Duits spreken, al was het maar in een noot onderaan de bewuste pagina waar het Duitstalige stukje staat.
De eerste vrouwelijke studenten aan de universiteit te Leiden 1878-1900 van A.H. Huussen jr. is geen boek dat je even tussendoor leest, je moet er echt je aandacht bij houden en na een paar biografische schetsen moet je echt even pauze nemen, want het duizelt je al snel van de vele namen, datums, plaatsen, afkortingen en meer. Het is heel erg interessant om te lezen, maar ook heel veel informatie. Het is overigens een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat heden ten dage niet norrmaal is, was vroeger heel normaal zoals bijvoorbeeld het aantal kinderen dat men vroeger kreeg.
Kortom; De eerste vrouwelijke studenten aan de universiteit te Leiden 1878-1900 van A.H. Huussen jr. is een interessant boek met biografische schetsen van de eerste 120 vrouwelijke studenten van de universiteit te Leiden. Van de een is wat meer bekend dan van de ander, maar daardoor niet minder interessant.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had iets meer verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Het is een hele mond vol, maar vertelt tegelijkertijd wat je van het boek kan verwachten.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Nee, dat weet het boek niet. Door de vele namen, plaatsen, datums enz. raakte ik geregeld afgedwaald met mijn gedachten.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Leiden is een hele mooie stad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik vond het leuk om de biografiën te lezen en wil van veel vrouwen toch wel meer weten omdat ze me aanspreken om een of andere reden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die familie zijn van de genoemde studentes en de (ex-)studenten en (ex-)leraren en andere werknemers van de universiteit te Leiden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg