Eeuwige Echo - Truus Van Keulen


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Helen. Elke keer als hij aan haar denkt, gaat er een schok door hem heen. Hoe heeft ze hem toch zo hulpeloos achter kunnen laten? In de zak van zijn zwarte pandjesjas voelt hij haar brief branden. De brief die hem zo pijnlijk aan zijn aandeel in haar dood herinnert. Hij wil er niet bij stilstaan. Hij moet verder met zijn drie kinderen en de boerderij. Voorlopig kan Fien, de dienstmeid, wel voor de kinderen zorgen, al is zij eigenlijk te oud voor die taak.
Eeuwige Echo is een familieroman met als thema's de zoektocht naar de zin van het bestaan en terugkerende patronen in de generaties. De hoofdpersoon, Thera, gaat op zoek naar haar afkomst om de leegte die ze voelt te verklaren. Ze krijgt daarbij hulp van haar moeder Liesbeth, die vanuit een andere tijd naar haar leven kijkt.
Thera ontdekt dat haar ouders, Dorus en Liesbeth, geheimen mee in het graf hebben genomen, zoals ook zijzelf een groot geheim heeft weten te bewaren.
Het verhaal speelt ongeveer tussen 1900 en 2000. Dialogen tussen Thera en Liesbeth worden afgewisseld met flashbacks uit hun verleden.
Een boeiend en vlot verteld verhaal dat laat zien hoe mensen in elke tijd zoeken naar welke schakel ze zijn in hun geschiedenis.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Truus van Keulen groeide op als jongste in een agrarisch gezin in Gelderland. Na haar studie in de Sociale wetenschappen was ze jarenlang werkzaam in de hulpverlening en in het bedrijfsleven. Ze geeft ruim tien jaar cursussen en workshops op het gebied van Creatief Schrijven en begeleidt mensen bij het schrijven van hun levensverhaal. Haar schrijfopleiding heeft ze gedaan bij Shodo in Alkmaar en bij de Schrijversacademie in Amsterdam. Eeuwige echo is haar debuut.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652254

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
414

Genre:
Familieromans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€22,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Eeuwige echo van Truus van Keulen krijg je het idee dat je een verhaal gaat lezen dat zich op, aan of in de buurt van een strand afspeelt, maar niets is minder waar. Hoewel de hoofdpersonen wel eens op een strand zijn geweest, begrijp je tegen het eind pas waarom er voor deze cover is gekozen. Dan blijkt dat er goed aan is gedaan om voor deze cover te kiezen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in Eeuwige echo van Truus van Keulen. Het verhaal laat je pas los als je het boek uit hebt en dan eigenlijk ook nog niet. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de diverse personen, situaties en plaatsen. Sommige plaatsen heeft ze iets verbasterd, maar je weet meteen over welke plaats het gaat zoals bijvoorbeeld de plaats 'Wasner'. Door de emoties van de personen en hun doen en laten die zo goed, zo beeldend zijn beschreven heb je het gevoel dat je het zelf allemaal mee maakt. Het is aan te raden om tissues bij de hand te houden, want er zitten heel veel emotionele momenten in zoals bijvoorbeeld de laatste momenten van Josef. De auteur heeft heden en verleden heel mooi weten te verweven met elkaar. Je wordt heen en weer geslingerd in de tijd, maar niet op een vervelende manier. Door de jaartallen boven ieder hoofdstuk weet je steeds in welk jaar je zit. In het heden ga je door middel van vraag en antwoord van de hoofdpersonen steeds weer even terug in de tijd. 
Eeuwige echo van Truus van Keulen vertelt het verhaal van Thera die op zoek gaat naar haar wortels waarbij ze hulp krijgt van haar moeder. Ze heeft een week de tijd om achter het verleden van haar familie te komen en zelf heeft ze ook het een en ander te vertellen aan haar moeder over hoe haar leven is verlopen sinds haar overlijden, hoe zij dat heeft ervaren. Het blijkt dat er in de familie van zowel haar moeder als haar vader het een en ander is gebeurt. Gebeurtenissen die de levens voorgoed veranderden. Elke generatie blijkt zo zijn geheimen te hebben, ook Thera blijkt een groot geheim te hebben en een ieder gaat daar op hun manier mee om. Tegelijkertijd zie je de tijden veranderen, moderner worden. En blijkt ook dat de moeder van Thera, ondanks dat ze heel veel vreemd vindt in deze tijd zoals bijvoorbeeld het navigatiesysteem in de auto, toch veel begrip te hebben. De moeder van Liesbeth komt geregeld met wijsheden zoals bijvoorbeeld over het leven, maar geeft soms ook haar kijk over hoe wij nu leven. Ze laat je geregeld nadenken zoals bijvoorbeeld over het afval dat wij produceren en hoe dat in haar tijd was. Iedereen kan nog veel van haar leren daarover.
Het is een verhaal over geheimen in de families, schuldgevoelens, spijt, omgaan met verlies van een dierbare, sterke familiebanden, verzwegen gevoelens, patronen die zich generatie op generatie herhalen en een schild om je heen bouwen.
Het verhaal kan voor de oudere lezers soms nostalgie oproepen zoals bijvoorbeeld als het vroeger goed gevroren had, dat er ijsbloemen op de ramen zaten. Het verhaal kan soms herkenbaar zijn zoals de momenten dat iemand komt te overlijden. Soms noet je lachen om een bepaald stukje zoals bijvoorbeeld dat Toon de wc heeft doorgetrokken en zijn reactie erop. Dat geeft gelijk het tijdsbeeld weer waarin dat stukje zich afspeelt en doet je beseffen dat dat vroeger niet zo normaal was als wij nu denken.
Kortom; Eeuwige echo van Truus van Keulen is een verhaal dat in je gaat zitten, waar je met de diverse personen meeleeft, waar je wat van kan leren en dat je aan het denken zet. Het is een verhaal over de zoektocht van de hoofdpersoon naar haar wortels. Het blijkt dat elke generatie zo haar geheimen heeft, ook de hoofdpersoon zelf blijkt een geheim te hebben, en dat ze er allemaal op hun manier mee omgaan.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is in dit geval niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er geregeld vooruit- of teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er meteen in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, is het moeilijk om het boek weg te leggen.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, ze zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Liesbeth, omdat zij een lieve moeder voor haar kinderen was ondanks dat ze het soms te druk had.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Felix, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren zoals bijvoorbeelde bij diverse personen die overleden, maar ook het geheim dat Thera mee moest dragen heeft me geraakt en het gebeuren met Felix. Zo kan ik nog wel een tijdje door gaan.

Mooie quote in het boek: 
Geen vreugde zonder verdriet en omgekeerd.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van familieromans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat bepaalde stukjes uit het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dit boek is het debuut van de auteur, maar mocht ze met nog een boek komen, dan wil ik die zeker wel lezen.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg