Geen Bereik - Quirien Van Loon


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Boek één Skyana

Waar gaat het boek over? 
Daniël aarzelde en keek om, naar de vallei die in de warme zonnestralen baadde. Naar de hutjes waar rook omheen cirkelde, naar de vrouwen die hard aan het werk waren. Kon hij haar hier achterlaten?
Kapitein Christopher Gilbert en zijn bemanning brengen in 1798 een Beothuk-stam in veiligheid door hen van Newfoundland naar Ontario te varen. Vanaf daar trekken ze te voet richting de bergen van Minnesota en vestigen zich in vier stammen.
Daniël Roberts is in 2016 met zijn ouders en zusje op vakantie in Minnesota als hij de weg kwijtraakt en op één van de vier stammen stuit. Zij leven als jagers en boeren in een verborgen vallei en dwingen Daniël bij hen te blijven wonen zodat hij hen niet kan verraden. Daniël verafschuwt de manier waarop de stam met vrouwen omgaat en probeert samen met de dochter van de leider de Kryjura-stam te hervormen. Hij leert zich aan de strenge regels en leefwijze van de stam te houden terwijl hij zint op een manier om te ontsnappen en terug te keren naar zijn familie.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Een spannende avonturenroman waarin een bijzondere samenleving op aansprekende wijze tot leven wordt gebracht. Geen bereik is de debuutroman van Quirien van Loon.
Onder de schrijversnaam Q, schrijft ze al van jongs af aan verhalen en boeken. Op haar veertiende bedacht ze de eerste versie van dit boek.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652193

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
372

Genre:
Avonturenroman

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Geen bereik van Quirien van Loon heb je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. De titel wordt al heel snel duidelijk in het verhaal.
Meteen vanaf het eerste hoofdstuk word je meegezogen in Geen bereik van Quirien van Loon. Je wilt alleen maar verder lezen, weten hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal gaan eindigen. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen zoals bijvoorbeeld tegen het eind dat er iets onverwachts gebeurd met een persoon waarvan je uiteindelijk vindt dat hij zijn verdiende loon krijgt. Het is een verhaal met vele spannende momenten zoals bijvoorbeeld tijdens een spoedbijeenkomst waarbij je op het puntje van je stoel zit omdat je wilt weten hoe het zal aflopen voor bepaalde personen. Je leeft mee met de diverse personen zoals bijvoorbeeld Skyana omdat ze toch een buitenbeentje is. Je ergert je geregeld aan bepaalde gebruiken zoals bijvoorbeeld dat vrouwen niet naar mannen mogen kijken. Het verhaal kent wel een paar voorspelbare momenten, maar is dat erg? Nee, dat is in dit geval niet erg. Als je het boek uit hebt, ben je benieuwd naar het vervolg van dit verhaal.
Geen bereik van Quirien van Loon gaat over een man die verdwaalt tijdens het hiken en uiteindelijk bij een stam terecht komt waar hij om bepaalde redenen niet meer weg mag. Hij weet zich uiteindelijk aan te passen, maar zint op een manier om te ontsnappen. De vraag is of het hem uiteindelijk lukt of dat er roet in het eten wordt gegooid. Ondertussen verbaast hij zich over hoe stam leeft, wat voor vreemde, uit de tijd zijnde regels ze gebruiken en hoe alles geaccepteerd lijkt te worden. Hij komt in aanraking met een meisje die, ondanks dat ze opgegroeid is in de stam, moeite heeft om zich aan de vele regels te houden waardoor ze een buitenbeentje is. Na diverse gesprekken proberen ze samen de stam te hervormen, maar of dat ook lukt is nog maar de vraag. Ondertussen krijg je als lezer steeds meer bewondering voor bepaalde personen, je ziet sommige personen, zoals Levir, groeien naar een persoon die meer voor zichzelf durft op te komen. Het is een verhaal over overleven, aanpassen, niet opgeven, hoop houden, nieuwe dingen leren, goedkeuring willen krijgen, risico's nemen, omgaan met bepaalde gevoelens, eigen gevoel volgen ook al is dat niet altijd verstandig, opoffering, proberen de stam te hervormen en opgesloten voelen. Het verhaal laat zien hoe slopend het kan zijn voor iemand als die steeds zijn eigen gevoelens moet onderdrukken, zich aan moet passen.
Quirien van Loon heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen, omgeving en situaties in Geen bereik. Ze heeft alles zo beeldend geschreven, dat je het gevoel hebt dat je erbij bent, dat je het zelf mee maakt. Ze heeft de emoties zoals bijvoorbeeld van Daniël dat hij verzorgd moest worden goed weten over te brengen. Langzaam aan geeft ze steeds meer van de gebruiken en regels in de stam prijs waarvoor je enerzijds bewondering hebt zoals bijvoorbeeld dat ze zelfvoorzienend zijn, maar anderzijds erger je je bijvoorbeeld ook aan de manier hoe de mannen met de vrouwen omgaan, de manier hoe er over vrouwen wordt gedacht.
Kortom; Geen bereik van Quirien van Loon is een spannende avonturenroman waar je meteen vanaf het begin in zit. Het is zo beeldend geschreven, dat je het gevoel hebt dat je erbij bent, alles zelf mee beleeft. Als je het boek uit hebt, wil je het volgende deel lezen om te weten hoe het verder gaat met bepaalde personen. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het is een titel die nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het boek vlot weg leest en je het gevoel hebt dat je het zelf allemaal meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms terug geblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, is het moeilijk om het boek weg te leggen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het verhaal je onbewust bezig.

Heeft het plot je verrast?
Enerzijds wel, anderzijds niet.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Kyana, ondanks dat ik me soms ergerde aan haar zoals bijvoorbeeld dat ze soms toch alles doet om goedkeuring te krijgen van de mannen, wat ik tegelijkertijd ook wel weer begrijp, vind ik haar het leukst omdat ze niet op haar mondje is gevallen, dingen durft te doen die anderen niet durven ook al heeft dat gevolgen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Demer, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Die klinkt heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze verschillende keren zoals bijvoorbeeld de manier hoe de mannen in de stam met de vrouwen omgaan en dat de vrouwen dat accepteren. Ik zou zelf een Kyana zijn en waarschijnlijk uiteindelijk net zo eindigen als zij.

Mooie quote in het boek: 
'Dat jullie dat nooit geleerd hebben, betekent niet, dat het niet kan!' riep Daniël uit.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van spannende avonturenromans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Q-QUIRIEN VAN LOON

Website van de uitgever:

Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het Libertarische Sociaal Contract

Het Vuur Van De Vreemdeling - Mirjam Molenaar

Ontsluierd - Robin De Ruiter

De Meeste Regen Valt Ernaast - Niek Hendriks