Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Gescheurd Jaar 1979 - Peter Soetaert


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In zijn boek, Gescheurd jaar 1979, schetst historicus Peter
Soetaert op verrassende wijze hoe belangrijk het jaar "79 is
geweest en nog steeds is. Er wordt komaf gemaakt met de
klassieke kantelmomenten van de 20ste eeuw: de mei "68
beweging en de val van de Muur in "89. Met een andere
kijkwijze op het verleden brengt hij het jaar "79 weer tot
leven, en toont hij keer op keer waar het vandaag in ons
leven opduikt. Het is 40 jaar geleden en toch vlak op de
huid.
Dit boek doet je nadenken over geschiedenis, wat
het is, wat we ermee aankunnen. Het geeft je de rode lijnen
mee waarbinnen tal van anekdotes het verhaal doen ontspinnen.
Geschiedfilosofie gebracht aan de hand van een
voorbeeld, een jaar dat vele zich nog herinneren andere
met verbazing zullen ontdekken, 1979.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Peter Soetaert (1982) is historicus en medeoprichter van Vrije Brein, een organisatie waar inzichten in ons mens-zijn en de wereld worden aangereikt die uitdagen, inspireren en motiveren.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789463387682

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
234

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Gescheurd jaar 1979 van Peter Soetaert krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. Voor diegenen die het jaar 1979 bewust hebben meegemaakt zullen de personen en de krantenkoppen bekend voorkomen. Voor diegenen die het jaar 1979 niet bewust hebben meegemaakt of nog niet geboren zijn, kan het zijn dat ze Margaret Thatcher bekend voorkomen omdat ze haar wel eens in programma's over het verleden op tv hebben gezien. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
In de inleiding van Gescheurd jaar 1979 van Peter Soetaert vertelt de auteur wat meer over het boek, waarom hij vindt dat 1979 een kanteljaar was en wat veel gebeurtenissen in het heden te maken hebben met gebeurtenissen uit het jaar 1979. Na de inleiding volgen de twaalf maanden van een jaar waarin elke maand een ander onderwerp wordt besproken die in die maand in 1979 afspeelde en soms zelfs eerder of later. Het zijn twaalf veschillende onderwerpen waarbij hij laat zien waar de oorsprong ligt van het onderwerp waar hij het in die maand over heeft, hoe het in het jaar 1979 was en wat dat met de huidige tijd te maken heeft. Onderwerpen die bekend zijn zoals over de Vietnamoorlog en minder bekend zoals bijvoorbeeld het moment dat de Groenen eraan kwamen. Je wordt heen en weer geslingerd in de tijd. Je komt onder andere te weten wat de voorloper van het internet was, waar de Brexitproblematiek zijn oorsprong vindt, hoe extremisten te werk gaan, je komt meer te weten over de wapenindustrie en wanneer IVF is ontstaan en wie het eerste IVF kind was. 
De auteur legt soms een bepaald begrip uit zodat iedereen begrijpt wat ermee bedoeld wordt zoals bijvoorbeeld het woord 'stagflatie'. Met zijn onderwerpen weet hij de lezer te overtuigen van waarom hij vindt dat het verleden gemeen heeft met het heden. Soms zet hij je aan het denken zoals bijvoorbeeld over wiskunde. Hij laat zien hoe vreemd het geheugen soms werkt. Hij heeft een enkele keer zijn verzinsels verweven met feiten zoals bijvoorbeeld in het stukje over een testraket in Afrika. Hij heeft dat zo overtuigend geschreven, dat je gelooft dat het helemaal echt zo is gebeurd.
Het is een interessant tijdsbeeld om te lezen. Voor jongeren zullen bepaalde beroepen zoals ponstypiste en dingen zoals de VHS vraagtekens oproepen omdat ze het niet kennen omdat ze daar niet mee zijn opgegroeid. Voor diegenen die het jaar 1979 bewust hebben meegemaakt, zal het soms een feest der herkenning zijn zoals bijvoorbeeld Kate Bush en Reagan. De foto's maken het boek compleet. Het is alleen jammer dat de Engelstalige en de Duitstalige stukjes niet vertaald zijn naar het Nederlands, al was het maar in een noot, zodat ook de niet Engels- en/of Duitssprekenden weten wat er staat. Ondanks dat het boek in het Nederlands is geschreven, laat de auteur door middel van sommige woorden merken dat hij een Vlaming is zoals bijvoorbeeld bij de woorden 'schoonbroer' en 'kuisen'. Het is niet storend, je hebt al snel door wat hij bedoelt.
Kortom; Gescheurd jaar 1979 van Peter Soetaert geeft een indrukwekkend tijdsbeeld weer van 1979, wat die tijd met het verleden en het heden te maken heeft en wat we van dat jaar kunnen leren. Voor de jongeren zullen veel dingen vraagtekens oproepen, terwijl diegenen die het jaar 1979 bewust hebben meegemaakt de meeste onderwerpen bekend voor komen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het  boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het is een titel dat nieuwsgierig maakt. Zeker voor diegenen die dat jaar bewust hebben meegemaakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed. Het is op een informatieve, maar vlotte manier geschreven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik was vijf lentes in 1979 en heb dat jaar goed weten te overleven. Ik kan me alleen niet veel meer herinneren van dat jaar.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. De meeste onderwerpen hebben me geraakt zoals bijvoorbeeld hoe men indertijd over mensen met AIDS dacht, hoe men ze behandelden, maar ook het stukje over het IVF heeft me geraakt en vond het leuk om te lezen hoe het nu met haar gaat. Zo zijn er meer onderwerpen die me geraakt hebben. 

Mooie quote in het boek: 
Zonder verleden is het leven tragisch, abstract en leeg.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van verhalen over het verleden houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg