Tusk - Koen Van Der Cruyssen


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Midden in de Afrikaanse savanne ligt het kamp Tusk, dat jarenlang een populaire overnachtingsplek was voor safaritoeristen. Enkele jaren geleden kocht de flamboyante Nederlandse miljardair Bob de Kort het kamp op. Hij bouwde het om tot een gigantische tv-studio met vele verborgen camera's. Dit alles is nu de setting voor zijn razend populaire tv-programma Tusk. Hierin brengt hij wekelijks twee bekende Nederlanders samen die met elkaar in de clinch liggen. Drie dagen lang probeert Bob als meester-moderator de gesprekken in goede banen te leiden.

Deze week zullen actrice Silvia Soul en zakenman Gerard Daems hun opwachting maken. Voor Gerard is de uitzending wel een uitdaging, want als zakenman moet hij zijn reputatie hooghouden. Gelukkig weet hij als geen ander elke conversatie naar zijn hand te zetten. Zijn schaduwkanten houdt hij veilig verborgen achter hoge muren. Net zoals het safarikamp, dat eveneens stevig ommuurd is.

Maar soms kunnen muren barsten vertonen ...

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652179

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
236

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is nog niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Katja Schuurman zou dan geschikt zijn voor de rol van Sil.

Prijs:
€17,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Tusk van Koen van der Cruyssen krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan, wel waar het boek zich vermoedelijk afspeelt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. Het mooie van de cover is de olifanten ook in het boek voorkomen. Het olifantenoog op de achterkant blijkt niet zomaar uitegelicht te zijn. In het boek kom je erachter hoe het zit.
Meteen vanaf het eerste hoofdstuk wordt je meegezogen in Tusk van Koen van der Cruyssen. Eerst leer je de drie hoofdpersonen kennen, wie ze zijn en waarom twee van de hoofdpersonen mee doen met het tv-programma Tusk. De een blijkt wat makkelijker te zijn over te halen dan de ander. Allebei hebben ze zo hun eigen redenen om mee te doen aan het programma. Ook leer je de eigenaar van het tv-programma Tusk kennen, waarom hij Tusk heeft bedacht en wat zijn bedoeling van her tv-programma is. Na het lezen van dit boek kijk je heel anders naar reality-programma's. Je gaat je steeds afvragen hoe gemanipuleerd de deelnemers zijn, wat echt is en wat niet. Gaandeweg het verhaal leer je de hoofdpersonen van een andere kant kennen. Blijkt het dat de persoon die voor dom werd aangezien, niet zo dom is als het op het eerste gezicht lijkt. Ze laat je geregeld nadenken zoals bijvoorbeeld over materialisme. De ander lijkt toch niet zo'n perfect leven te leiden als dat hij wil doen voorkomen. Het is de vraag hoe lang hij het spel mee kan spelen. Tegen het eind zie je hem pas groeien. De eigenaar van het tv-programma blijkt er echt alles voor over te hebben dat zijn tv-programma een kijkcijferkanon is en schuwt er niet voor om alles uit de kast te halen daarvoor. Helaas is het eind van het weekend met hem wat ongeloofwaardig.
Tusk van Koen van der Cruyssen is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, een verhaal met spannende momenten zoals bijvoorbeeld een bezoek van een olifant en een verrassend, maar ietwat ongeloofwaardig eind. Het verhaal laat zien dat niet iedere acteur die veel naaktscenes in films speelt ook automatisch een pornoacteur is en dom is, het verhaal laat zien hoe reality-programma's werken, hoe gehaaid mediamagnaten kunnen zijn, hoe veel mensen anders zijn dan ze laten zien, hoe een opmerking een eigen leven kan gaan leiden met alle gevolgen van dien en dat er een grotere band tussen mens en dier kan zijn dan veel mensen denken. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personen en dan met name in de hoofdpersonen en hun doen en laten. Ook de omgeving waar het verhaal zich afspeelt heeft de auteur goed weten te verwoorden. Je hebt het gevoel dat je er zelf bij bent.
Kortom; Tusk van Coen van der Cruyssen is een indruwekkend verhaal dat laat zien hoe reality-programma's werken en waaruit blijkt dat mensen zich vaak anders voordoen dan ze zijn, maar ook dat veel mensen meer verstand hebben dan anderen vaak denken ook al hebben ze een beroep waar dat niet uit blijkt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar speelt het zich uiteindelijk allemaal af.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend, je hebt het gevoel dat je erbij bent.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische wijze geschreven waarbij er soms terug gekeken wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Over het algemeen wel, alleen het gebeuren met de mediamagnaat aan het eind van het weekend is wat ongeloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Sil, omdat zij zichzelf blijft, zich niet anders voordoet dan ze is, hooguit laat ze niet steeds het achterste van haar tong zien, wat juist ook goed is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Bob, omdat hij echt alles doet voor de kijkcijfers.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met Sil wel, maar met Bob en Gerard niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel erg mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar Sil heeft met haar uitspraken mij wel aan het denken gezet zoals bijvoorbeeld over de kwetsbaarheid van de mens.

Mooie quote in het boek: 
We zijn allemaal groeiende.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van diepgaande romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren 

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek heeft een eigen website "Tusk".

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:



















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg