Honingdauw - Wieke Mulier


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Psychologische thriller

Waar gaat het boek over? 
Wanneer leraar biologie Johan K. een moord bekent zonder te weten, hoe en waarom wordt hij opgenomen.
"Overwerkt en verward,' is de diagnose. "Er is geen moord, alleen verzinsels van een dodelijk vermoeide docent.'
Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis begint Johan aan een verhaal; dat doet hij graag, verhalen schrijven. Dit keer gaat het over een bediende in een boekwinkel, Siegfried K.
"Is die bediende niet in feite de auteur, mijn eigen Johan zelf?' bedenkt zijn vrouw Eva iedere avond thuis, tijdens het rangschikken van de door Johan meegegeven vellen tekst. "En ligt daarin niet de oplossing van die raadselachtige moord?
HONINGDAUW… een verhaal in een verhaal…een schokkend verhaal.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Maxime Verhoeven & Thomas Wunderink

Binnenwerk:
Snegina Uzunova

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463387200

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
110

Genre:
Psychologische thriller

Verfilmd?
Het boek is nog niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Mocht het boek ooit verfilmd worden, dan zou een van de zoons van de auteur, Victor, uitstekend geschikt zijn voor de rol van Siegfried.

Prijs:
€14,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Honingdauw van Wieke Mulier wil je weten waarom er is gekozen voor een schaar. Zal er een moord mee gepleegd worden of is de schaar om een andere reden gekozen? Tijdens het lezen kom je daar al heel snel achter. Ondanks dat je weet dat het een foto is, is het voor te stellen dat je eerst de schaar op wilt pakken en wilt opbergen alvorens je in het boek begint, zo levensecht ziet de schaar eruit op de cover. De titel maakt nieuwsgierig. Maar weinig mensen zullen weten wat honingdauw is. Voor diegenen die het niet weten, op een gegeven moment wordt dat uitgelegd in het boek.
Het bijzondere van Honingdauw van Wieke Mulier is dat het een verhaal in een verhaal is. Je denkt op de eerste bladzijde dat je meteen in het verhaal zit, maar dan blijkt al snel dat het een verzonnen verhaal is van de hoofdpersoon. Op een gegeven moment is het nog maar de vraag of het wel een verzonnen verhaal is, dat het niet het verhaal van de hoofdpersoon is die zijn levensverhaal in zijn verhaal verwerkt heeft. De hoofdpersoon van het verzonnen verhaal is een gefrustreerde 55er die werkt in een boekwinkel en jaloers is op een dichteres waarbij het maar de vraag is of de jaloezie wel terecht is. Gaandeweg kom je steeds meer over hem te weten, hoe het kan dat hij zo gefrustreerd is en zulke rare gedachtes heeft. De hoofdpersoon die het verhaal heeft geschreven is een leraar die overwerkt en verward is en tijdelijk in het ziekenhuis verblijft om bij te komen. Hij beweert dat hij een moord heeft gepleegd zonder te weten hoe en waarom. Geregeld laat hij zijn geschreven stukken aan zijn vrouw lezen die op een gegeven moment het een en ander herkent en ondertussen naar haar huwelijk kijkt. Gaandeweg begrijp je de hoofdpersoon steeds beter, begrijp je waarom hij geworden is zoals hij is geworden ook al keur je niet alles van hem goed.
Honingdauw van Wieke Mulier is een verhaal dat in je gaat zitten. Het is een schokkend verhaal. Meteen vanaf de eerste bladzijde zit je erin en kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen. Soms weet je even niet meer of je nu het verhaal van de hoofdpersoon leest of zijn verzonnen verhaal, maar al heel snel wordt duidelijk in welk verhaal je zit. Ook weet je soms niet of iets echt gebeurd is of niet, of de hoofdpersoon iets heeft gedacht of zijn gedachten hardop heeft gezegd. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen en situaties. Door haar beeldende schrijfwijze heb je het gevoel dat je erbij bent, dat je het zelf meemaakt. De hoofdpersoon zet je een enkele keer aan het denken zoals bijvoorbeeld over het begrip tijd. 
Kortom; Honingdauw van Wieke Mulier is een psychologische thriller die in je gaat zitten. Het bijzondere van dit boek is dat het een verhaal in een verhaal is. De hoofdpersoon vertelt zijn levensverhaal via een fictief persoon die verknipt is. Gaandeweg het verhaal begrijp je steeds beter hoe het komt dat de hoofdpersoon is geworden tot de persoon die hij is. Het is overigens geen boek dat je even tussendoor leest. Je moet er echt je aandacht bij houden. Even je aandacht van het verhaal af en je bent de draad kwijt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend. Al heel snel heb je door waarom er voor de schaar op de cover is gekozen. De schaar is zo levensecht dat ik die eerst wilde oppakken en opbergen alvorens ik aan het boek zou beginnen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Eerlijkheidshalve moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit van honingdauw gehoord had. Bij het lezen van de titel dacht ik dat het een verzonnen woord was, maar tijdens het lezen ontdekte ik dat het echt bestaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot een beeldend. Tijdens het lezen heb je het gevoel dat je erbij bent, het zelf beleefd.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische wijze geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Carola Brandt omdat ze een zorgzame vrouw is. Ik had echt met haar te doen en hoopte dat ze wat meer aan zichzelf zou denken. Ik ben het niet met alles met haar eens, maar begrijp wel waarom ze doet wat ze doet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik kreeg steeds meer een hekel aan Siegfried, maar gaandeweg het verhaal kreeg ik uiteindelijk steeds meer medelijden met hem. Meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ik denk het niet.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat lukt me wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zeker. Zonder teveel te verraden heeft het levensverhaal van de hoofdpersoon mij erg geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Als we maar eenmaal uit het dal klimmen gaat het goed.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van pshychologische thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg