Lulu In Leiden - Dorian D'Oliveira


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een vrouwengeschiedenis

Waar gaat het boek over? 
Katinka is een jonge vrouw met een geheimzinnig verleden. Ondanks haar opleiding en betoverende schoonheid slaagt ze er niet in een carrière als actrice en model op te bouwen. Ze neemt haar teleurstelling in dezen voor lief en besluit psychologie te gaan studeren, in de hoop aldus toch nog iets van haar leven te maken.
Als het verhaal begint, is ze inmiddels afgestudeerd en werkzaam als therapeute. Bovendien blijkt ze te zijn getrouwd met een succesvolle zakenman, Florentijn geheten. In een gesprek met haar broer vertelt Katinka dat haar partner lijdt aan het syndroom van Asperger, ook al ontkent ze dit vervolgens direct en onverholen geërgerd.
Tijdens een etentje met haar man bij een bevriend stel in de Leidse binnenstad worden de problemen en spanningen in beide huwelijken haarscherp zichtbaar. Ondertussen geeft Katinka’s echtgenoot ongezouten zijn mening over diverse actuele onderwerpen, waaronder de gestage intocht van mensen uit den vreemde.
Een markant gegeven hierbij is dat alle aanwezigen hun geld verdienen met het bijstaan van vluchtelingen. De sfeer raakt steeds verhitter en de opmerkingen van de mannen over en weer krijgen een bijzonder vilein karakter. De vrouwen doen er evenwel alles aan om te voorkomen dat het samenzijn in een knallende ruzie ontaardt.
Bovenal lijken zij ware hartsvriendinnen van elkaar te zijn, ondanks hun geraffineerde spelletjes en jaloerse gevoelens. Naarmate de avond vordert, blijkt het toch allemaal heel anders in elkaar te steken dan aanvankelijk het geval scheen te zijn.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Sylph Barrett, van haar zijn ook de illustraties in het boek

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388320

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
128

Genre:
Literatuur en romans, geschiedenis

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€17,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Lulu in Leiden van Dorian D'Oliveira wil je weten wie de vrouw op de cover is en wat haar achtergrond is, wat haar verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt meer weten over Lulu. De subtitel lijkt aan te geven dat het boek over meer vrouwen gaat dan alleen over Lulu.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in Lulu in Leiden van Dorian D'Oliveira. Als je eenmaal aan het boek bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Zo te verder je komt, zo te meer je wilt weten hoe het verhaal afloopt, of een huwelijk op knappen staat of niet, of het etentje met vrienden eindigt in een orgie of in een knallende ruzie en hoe het nu zit met de twee vriendinnen. Vooral het laatste wil je weten. Zijn het echt vriendinnen, speelt er meer tussen de vriendinnen of zijn het elkaars rivalen? Lulu in Leiden van Dorian D'Oliveira is een verhaal met diverse verrassende wendingen die je niet aankomen en een plot die binnen komt stuiteren. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen en in de omgeving. Hij heeft het verhaal zo beeldend geschreven dat je het gevoel hebt dat je erbij bent, dat je het zelf allemaal meemaakt.
Lulu in Leiden van Dorian D'Oliveira gaat over een echtpaar die bij vrienden gaan eten. Tijdens het etentje worden de problemen in beide huwelijken steeds zichtbaarder. De gesprekken gaan er steeds verhitter aan toe, waarbij vooral een van de mannen graag zijn ongezouten mening geeft over actuele onderwerpen zoals over vluchtelingen, waar dan vooral door de gastvrouw erop in gegaan wordt. Zo te verder de avond vordert, zo te meer de spanningen op lopen waarbij de vrouwen het geregeld proberen te sussen. Ondertussen kan de hoofdpersoon haar jaloezie soms met moeite onderdrukken. Geregeld weet je als lezer even niet meer waar je aan toe bent omdat de dames je steeds op het verkeerde been zetten door de manier hoe ze met elkaar omgaan. Geregeld is de sfeer erotisch geladen om even later weer over te gaan op een volgende verhitte discussie die nog verhitter raakt dan de vorige. De gesprekken zetten je geregeld aan het denken zoals bijvoorbeeld als de hoofdpersoon vertelt over haar werk, dat ze geregeld getraumatiseerde vrouwen in de praktijk krijgt. Ondertussen kom je meer te weten over diverse vrouwen uit de geschiedenis zoals bijvoorbeeld over Goeie Mie.
Kortom; Lulu in Leiden van Dorian D'Oliveira is een verhaal waarbij niet alles lijkt wat het werkelijk is. De gespreksonderwerpen zijn heel erg actueel. Daarnaast kom je meer te weten over diverse vrouwen uit de geschiedenis, de een bekender dan de ander. De tekeningen maken het boek compleet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor je het gevoel hebt dat je er zelf bij bent.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Maria, omdat ze graag de mening van anderen wil horen ook al strookt die niet altijd met haar eigen mening. Ze gaat geen gespreksonderwerp uit de weg en durft ook haar eigen mening erover te geven waardoor je een andere kijk krijgt op het onderwerp.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik heb aan niemand een hekel in dit boek.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Leiden is een hele mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar hij heeft me zeker aan het denken gezet zoals bijvoorbeeld over de getraumatiseerde vrouwen. Ondanks dat het fictie is, weet je dat het in het echt er ook vaak zo aan toe gaat. Als die vrouwen überhaupt al naar een therapeut gaan met of zonder hun mannen. Er zullen vast veel vrouwen zijn die niet durven of mogen.

Mooie quote in het boek: 
Niet wegkijken, maar helpen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van romans houden die niet op de geijkte manier aflopen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
DORIAN D'OLIVEIRA

Website van de uitgever:

Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg