Stilstaand Water - J. W. Jansen


Van J. W. Jansen mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De wereld is stervende. Dalende temperaturen, ver onder het vriespunt zetten de vlucht van miljoenen mensen in gang. Gezinnen die in armoede zijn vervallen hopen op een beter leven in het Zuiden, de laatste warme plek op Aarde.
In Stilstaand water beschrijft J. W. Jansen de verhuizing van de familie Munius richting het Zuiden, op zoek naar nieuw viswater en een menswaardig bestaan. Generaties lang heeft de familie jacht gemaakt op de mooiste vissen om deze in hun eigen water, het Meer van Munius, vrij te laten, zodat vissers tegen betaling een recordvis konden te vangen. Als het Meer tot op de grond toe bevriest vertrekt ook de familie naar het Zuiden.
Met het boek, the Compleat Angler, van Izaak Walton als overlevingsfilosofie en een vrachtwagen vol visspullen begint de familie aan de desolate tocht. Onderweg krijgen ze te maken met onverschilligheid, vechtpartijen, moord en xenofobie, want het Zuiden wil haar rijkdommen niet delen met nieuwkomers. Families die hen voorgingen keerden gedesillusioneerd huiswaarts of stierven in een land dat geen traan om hun dood zou laten. Zal het de familie Munius wel lukken om voet aan de grond en vis in het net te krijgen in het Zuiden?

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
J. W. Jansen

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463985291

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
304

Genre:
Literaire thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Prijs:
€17,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Stilstaand water van J. W. Jansen wil je weten waar de man op aan het vissen is en of hij dat voor zijn beroep doet of voor zijn hobby. Het mooie van de cover is, dat alles wat je op de cover ziet, ook in het boek voorkomt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
Stilstaand water van J. W. Jansen gaat over een familie die hun geluk probeert te vinden in het Zuiden, de laatste warme plek op aarde, omdat, waar ze wonen, de temperaturen ver onder het vriespunt is en ze hun werk niet meer kunnen uitoefenen en het er te koud is om te wonen. Net als miljoenen anderen voor hen, gaan zij uiteindelijk ook op pad. Alvorens ze op pad gaan moet er eerst het een en ander geregeld worden, moet er zoveel mogelijk verkocht worden van wat ze niet mee kunnen nemen, zodat ze zoveel mogelijk geld hebben en zorgen voor voldoende eten en drinken. Wanneer ze dan uiteindelijk de tocht naar het Zuiden maken, blijkt het een tocht te worden vol ontberingen. Een tocht waarbij niet iedereen het zal overleven. Een tocht waar ze diverse mensen tegen komen die niet allemaal even goedgezind zijn of vast blijven houden aan hun principes in de hoop op betere tijden. Met sommigen komt het tot vechtpartijen en zelfs een moord wordt niet geschuwd door een bepaalde persoon die toch al een reputatie heeft. Eenmaal in het Zuiden blijkt dat men totaal niet meer zit te wachten op nieuwkomers. Ze maken het de nieuwkomers dan ook zo moeilijk mogelijk in de hoop dat ze teruggaan naar waar ze vandaan komen. De vraag is of het de familie Munius het wel zal gaan lukken om het daar goed te hebben, of ze met hun instelling wat ze van huis uit hebben, de mensen voor zich weten te winnen en kunnen laten zien dat ze niets kwaads in de zin hebben, maar alleen willen werken voor hun geld, hoe weinig het ook is.
Vanaf het eerste hoofdstuk zit je in het verhaal en wil je alleen maar verder lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, of het de familie Munius zal lukken om weer oude tijden te laten herleven in het Zuiden. Het is een verhaal met vele verrassende wendigen die je niet ziet aankomen, met vele spannende momenten en een verrassend plot. Het is een boek dat mede dankzij het goed leesbare font vlot weg leest.
J. W. Jansen heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen en niet alleen in de personen, maar ook in de omstandigheden waarin de mensen verkeren. Je voelt de liefde van de vader voor het vissen, de liefde van de moeder voor haar zoon die het eigenlijk niet verdiend, het verdriet om diverse personen en de saamhorigheid van de familie. Hij heeft het verhaal zo beeldend geschreven, dat je soms de snijdende kou voelt. Dankzij zijn beeldende beschrijvingen van de omgeving, zie je de omgeving zo voor je. Het is een verhaal dat deels van alle tijden is zoals bijvoorbeeld het weigerachtige gedrag van de mensen in het Zuiden, van waarom men de nieuwkomers liever ziet gaan dan komen en de vooroordelen zoals bijvoorbeeld dat elke nieuwkomer een crimineel is. Het is een verhaal over overleven, voor jezelf opkomen, zorg dragen voor je familie, niet opgeven, hoop blijven houden, maar het verhaal laat ook zien hoe mensen kunnen doordraaien als ze in een uitzichtloze situatie komen of apatisch worden. 
Kortom: Stilstaand water van J. W. Jansen is een boek dat in je gaat zitten als je er eenmaal in bent begonnen, het is een boek dat je niet meer los laat. Het is een verhaal waarvan je hoopt dat het nooit werkelijkheid wordt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een totaal ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Tijdens het lezen geloof je dat alles zo is gegaan zoals beschreven in het boek.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De vader van Buk, omdat hij bleef geloven dat er ooit betere tijden zouden komen voor hem en zijn gezin, de moed niet snel opgeeft.

En aan wie had je een hekel en waarom?
Aan Buk, maar ik kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden. 

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen zoals met de vader en oom wel, maar met anderen zoals Buk en Mona niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. De diverse overlijdens en de manier hoe de familie afscheid moest nemen heeft me geraakt, maar ook het stukje van de moeder met haar zoontjes die ziek waren in een tent heeft geraakt en zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben zoals bijvoorbeeld ontvangst in de laatste plaats waar de familie woont.

Mooie quote in het boek: 
Toch hield hij vertrouwen, want het leven kende afwisselend periodes van voorspoed en rampspoed.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van spannende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen?
Ik denk het niet. 

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een gesigneerd boek, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:


Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg