Zeg Maar Joe - Martin Van Es & Andrew Crofts



Van LondonBooks mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:

Waar gaat het boek over? 
Is dit het grootste nieuws van de afgelopen 2000 jaar?
En een mooi perspectief voor de komende 2000?

Een mondiale crisis vanwege een virus, klimaatverandering, overbevolking… De mensheid staat voor enorme uitdagingen. En dat in een wereld waarin we meer dan ooit met elkaar verbonden zijn en tegelijkertijd meer dan ooit verdeeld lijken. Juist nu heeft de wereld behoefte aan één stem, één gids...

En dan hult de aarde zich op een dag plotseling in volledige duisternis. Twaalf minuten lang is het overal ter wereld pikzwart. Zodra de zon weer verschijnt, verschijnt als uit het niets ook een man, Joe, die beweert de zoon van God te zijn. Kan deze Joe wereldleiders, geestelijk leiders en de meest innovatieve denkers op één lijn krijgen om de enorme problemen van de mensheid op te lossen? Kan hij ons ertoe bewegen hem te volgen, voordat het te laat is?

In deze overtuigende en uiterst actuele roman laten Martin van Es en Andrew Crofts hun licht schijnen op de grootste uitdagingen van onze tijd. Ze schetsen een toekomst waarin we – eindelijk - allemaal samenwerken voor het behoud van onze aarde en al het leven dat zich daarop bevindt.
Een écht betere wereld creëren voor onze kinderen en kleinkinderen, is er een belangrijker doel dan dat? Martin van Es, succesvol ondernemer en strategisch adviseur, geeft in "Zeg maar Joe' zijn ideeën vorm hoe dit zou kunnen en beschrijft in romanvorm wat we als mensheid dan wel radicaal anders zouden moeten doen. Het fascinerende verhaal neemt je mee naar het scenario waarin een eigentijdse, coole Jezus ineens terug zou komen op aarde. Ter voorbereiding interviewde Martin wetenschappers, politici, economen en geestelijk leiders. Hij stelde hen allen dezelfde vraag: wat zou jij doen als je de zeggenschap had over de wereld?
Andrew Crofts is een van 's werelds bestverkochte ghostwriters met meer dan honderd boeken op zijn naam. Robert Harris citeerde hem uitgebreid in de bestseller "Ghost', de thriller die werd verfilmd met Ewan McGregor als ghostwriter en Pierce Brosnan als ex-premier in Tony Blair-stijl. Andrew publiceert ook eigen romans, meest recentelijk "What Lies Around Us' en "Secrets of the Italian Gardener'. Beide boeken zijn gebaseerd op zijn ervaringen als ghostwriter van een aantal van de machtigste en rijkste mensen op aarde.

Bron: bol.com.

Vertaald door:
Janet Lomonard-Harkink en Frank van der Knoop

Omslagontwerp:
Jason Anscomb

Binnenwerk:
RedDoor Press

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
Eerste druk

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
344

Genre:
Literature romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 22,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Zeg maar Joe van Martin van Es & Andrew Crofts wil je weten voor wat voor ramp de vogels wegvliegen of waar ze van zijn geschrokken. Bij het lezen van de titel wil je weten wie Joe is en wat zijn verhaal is. De titel wordt al heel snel duidelijk tijdens het lezen.
Zeg maar Joe van Martin van Es & Andrew Crofts is een verhaal met een boodschap. Een verhaal dat heel erg actueel is. Het is een verhaal dat je geregeld aan het denken zet zoals bijvoorbeeld over ons koopgedrag en het milieu. Het is een verhaal dat je de ogen opent, over hoe we anders zouden kunnen omgaan met de aarde, hoe we die kunnen redden. Het verhaal laat ook zien wat de overeenkomsten zijn van de diverse geloven en dat veel van wat er in bijvoorbeeld de Bijbel staat, niet meer van deze tijd is, dat veel inmiddels anders is zoals bijvoorbeeld hoe men met vrouwen omgaat.
Als je eenmaal in Zeg maar Joe van Martin van Es & Andrew Crofts bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, wat er precies is gebeurd, wie Joe is, waarom hij er is, wat de groep van twaalf precies wil, wat diverse mensen zoals bijvoorbeeld de wereldleiders en geloofsmensen ervan vinden, en hoe het verhaal zal eindigen. Er zitten diverse verrassende wendingen in die je niet ziet aankomen, maar ook een paar voorspelbare stukjes. Soms moet je lachen zoals bijvoorbeeld om de reactie van Joe op iets wat Sophie heeft gezegd. 
Het is jammer dat de spannende momenten, vooral de momenten met de Oekraïner, niet wat spannender zijn, wat meer uitgediept zijn. Op een gegeven moment weet je al met de stukjes met hem hoe het verder zal gaan. Dat had wel beter uitgewerkt mogen worden. Verder blijf je als lezer met een paar vragen zitten waarvan je het jammer vindt dat die niet in het verhaal verwerkt zijn zoals bijvoorbeeld wat er met het sperma van Joe is gebeurd. Het was mooi geweest als er als afsluiter in een epiloog te lezen was hoe het na een tijdje, zeg maar vijf jaar later, op aarde is, wat er veranderd is en wat niet.
De auteurs hebben zich in ieder geval heel erg goed weten in te leven in de personen, vooral in de wereldleiders hebben ze zich goed weten in te leven. Het interview met hen zou in het echt ook zo kunnen gaan. Ook de gevoelens van vooral Sophie hebben ze goed weten te verwoorden. Ondanks dat niet alles geloofwaardig is, dat besef je pas na het lezen van dit boek, zoals bijvoorbeeld als Joe en Sophie weer terug in Sophies appartement komen na een weekendje weg, is het verhaal vanaf het begin tot het eind geloofwaardig. Tijdens het lezen heb je niet het gevoel dat er iets niet klopt.
Kortom; Zeg maar Joe van Martin van Es & Andrew Crofts is een verhaal dat je aan het denken zet, dat je de ogen opent en bepaalde gewoontes laat veranderen. Het is een heel erg actueel verhaal met een boodschap.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen. 

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Gelukkig is de originele titel letterlijk vertaald en hebben ze de naam Joe niet veranderd in bijvoorbeeld Jan. En voordat er nu mensen vragen wat er mis is met de naam Jan, daar is niets mis mee, ik ken veel leuke Jannen, maar bij dit boek past Joe beter. ;)

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Niet helemaal.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Om een of andere reden heb ik een zwak voor Hugo. Ik had een paar keer echt met hem te doen, zeker toen hij vertelde wat hij had gezien en ook bij terugkomst van een weekendje weg.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Australië klinkt als een mooi land.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze diverse keren zoals bijvoorbeeld heet interview met de wereldleiders. Ondanks dat het fictie is, zou het zomaar in het echt ook zo kunnen gaan, dat hun maskers dan afvallen en laten zien wie ze werkelijk zijn. Wat me ook heeft geraakt is hoe alles om geld draait, dat men daar soms alles voor doet, ook dingen die niet door de beugel kunnen. Zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Misschien moeten we accepteren dat sommige dingen ons verstand te boven gaan en daar vrede mee hebben.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boeken met een boodschap houden. 

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij onbewust nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Het boek heeft een eigen website waar je ook de eerste vier hoofdstukken van het boek kan downloaden: TheJoeProject.

Website van de auteur:
Andrew Crofts - Ghostwriter

Website van de uitgever:

















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg