Alleen Op Slechte Dagen - Rudolf Bijlsma



Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In juli 1974, tijdens de jacht van het Nederlands elftal op wereldgoud, krijgt de zeventigjarige Ori Sandberg een aanlokkelijk voorstel. Zijn achtentwintigjarige dochter, Liv, komt hem onverwachts opzoeken en vraagt of hij mee wil naar de finale van het Wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. De blijdschap over haar komst wordt al snel overschaduwd door haar vele vragen over zijn verleden uit de oorlog. Ze doet hem zelfs denken aan haar drammerige moeder van wie hij al jaren gescheiden is. Toch besluit hij om op haar aanbod in te gaan. Hij heeft haar sinds haar derde jaar niet meer gezien en het is een kans om zijn rol als vader weer op te pakken.
De donkere tijd uit de oorlog haalt hem in vanaf het moment dat hij samen met zijn dochter in Duitsland is. Daar blijkt dat zij ook haar geheimen heeft. Het verleden en het heden raken steeds meer verbonden met elkaar. De laatste dagen van 1945 en de schuldvraag die hij zo diep heeft weggestopt komen terug tijdens de finalewedstrijd in München. Ori moet een drastische keuze maken.
Een ingenieus geconstrueerd, spannend verhaal met als thema's schuld, liefde en verantwoordelijkheid.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652353

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
230

Genre:
Thrillers & spanning, Tweede Wereldoorlog

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Alleen op slechte dagen van Rudolf Bijlsma verwacht je een roman te gaan lezen. Je wilt weten wie de vrouw is en wat haar plannen zijn, waar ze naar toe gaat. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. De titel lijkt aan te geven dat het alles behalve om een roman gaat. Pas aan het eind wordt de titel van het boek duidelijk en kan je alleen maar concluderen dat de titel goed gekozen is.
In Alleen op slechte dagen van Rudolf Bijlsma krijgt de hoofdpersoon op een dag in 1974 bezoek van zijn inmiddels volwassen dochter die hij sinds haar derde jaar niet meer gezien heeft. Zij nodigt hem op een gegeven moment uit om samen in juli van datzelfde jaar een paar dagen naar Duitsland te gaan om de halve- en de hele voetbalfinale te gaan kijken in het stadion. Eenmaal in Duitsland wordt hij teruggeworpen in de tijd, naar de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog. Weken waar hij nooit meer aan herinnerd had willen worden om vele redenen. Het heden confronteert hem ongewild met het verleden. Ondertussen blijkt zijn dochter ook een geheim met zich mee te dragen.
In Alleen op slechte dagen van Rudolf Bijlsma lees je om en om de hoofdstukken in twee jaren; april '45 en juli '74. Langzaamaan kom je steeds meer te weten over de hoofdpersoon, over hoe hij de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd, wat voor verschrikkingen hij heeft gezien en wat hij zelf heeft gedaan of juist niet. Meteen vanaf de eerste bladzijde zit je in het verhaal en wil je alleen maar verder lezen om te weten hoe het verder gaat, hoe het zal eindigen en of hij uiteindelijk de waarheid aan zijn dochter durft te vertellen. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen en verrassend plot die je deels niet ziet aankomen. Op een gegeven moment, zo tegen het eind krijg je wel een vermoeden hoe het met de dochter van de hoofdpersoon zit. Het verhaal kent diverse spannende momenten waarbij je in spanning zit zoals bijvoorbeeld wat er in het stadion gebeurt, en dat heeft niets met voetbal te maken, ook al zullen er nu nog mensen zijn die liever niet aan die wedstrijd herinnerd willen worden omdat de uitslag nog steeds teveel pijn doet. Ook zitten er een paar emotionele momenten in waarbij je een tissue nodig hebt voor de tranen zoals bijvoorbeeld een stukje waarin een hondje een rol speelt.
Alleen op slechte dagen  van Rudolf Bijlsma is een verhaal over wraak willen nemen, schuldig voelen om bepaalde gebeurtenissen die gegaan zijn zoals ze zijn gegaan, risico's nemen, verantwoordelijkheid nemen voor anderen, geheimen, leugens vertellen al dan niet om bestwil, onderdrukte woede, achterdocht, liefde, maar ook moed om met andere ogen naar een bepaalde tijd te kijken. Het verhaal laat de wreedheid van oorlogen zien en hoe dat op mensen kan doorwerken in hun verdere leven. Dat het niet altijd alleen maar zwart of wit is, dat er vaak ook grijze kanten aan een verhaal kunnen zitten zoals bijvoorbeeld in het geval van Tony. Het verhaal laat ook zien wat verliefdheid met een mens kan doen en dat niet altijd op een positieve manier. De auteur heeft zich heel erg goed ingeleefd in de personen en in de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. Door zijn beeldende schrijfwijze heb je het gevoel dat je het zelf meemaakt waardoor het boek vlot wegleest.
Kortom; Alleen op slechte dagen van Rudolf Bijlsma is een indrukwekkend verhaal over een man die in 1974 ongewild geconfronteerd wordt met de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog. Beide tijdlijnen worden aan het eind mooi verweven met elkaar. Stiekem hoop je dat er een vervolg komt om te weten hoe het verder gaat met de hoofdpersoon en een voor hem dierbaar iemand en om misschien nog iets meer te weten te komen over zijn tijd voor de Tweede Wereldoorlog.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft het plot je verrast?
Deels wel, deels niet.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Tony, omdat hij, ook al lijkt dat niet meteen zo, een jongen is met een gouden hart. Je ziet hem weer even kind worden en op een gegeven moment helaas weer volwassen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In 1945 had ik niet kunnen leven en 1974 is mijn geboortejaar, dat jaar is mij, voor zover bekend, goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld wat de hoofdpersoon allemaal heeft meegemaakt in de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog en hoe hij daarmee heeft moeten leven al die tijd. Ook het geheim van zijn dochter heeft me geraakt. Hoe afschuwelijk ook, tegelijkertijd begrijp ik haar wel, ook al keur ik het niet goed. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Een tegenstander en bondgenoot tegelijkertijd.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren. 

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Rudolf Bijlsma

Website van de uitgever:
















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg