De Hoeken Van Het Hart - Françoise Sagan



Van Meulenhoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Van de auteur van Bonjour tristesse

Oorspronkelijke titel:

Waar gaat het boek over? 
Een echte Sagan zoals we haar kennen van Bonjour tristesse: een setting in een welvarend milieu, levendige personages en een ironische stijl

Na een zwaar auto-ongeluk, waarvan niemand had gedacht dat hij het zou overleven, laat staan helemaal zou herstellen, moet Ludovic Cresson weer zien te wennen aan het leven thuis. De drie jaar durende tocht langs ziekenhuizen, revalidatiecentra en psychiatrische klinieken was zwaar voor hem, maar niet voor zijn vrouw Marie-Laure, die haar nieuwe rol als rijke weduwe maar al te graag omarmde. Ze vindt het verschrikkelijk om haar man nu weer aan haar zijde te hebben en wil van hem scheiden.

Hun prachtige huis is eigendom van Ludovics vader Henri, die er ook woont met zijn tweede vrouw Sandra. Henri heeft doorgaans weinig aandacht voor zijn gezin maar als hij hoort hoë Marie-Laure zijn zoon op een avond bot afwijst als hij het bed met haar wil delen, besluit hij zijn zoon te hulp te schieten. Hij nodigt een prostituee uit om het zelfvertrouwen van Ludovic op te vijzelen. Hij is ervan overtuigd dat zijn plan het huwelijk van de twee zal redden. In afwachting van een groot feest dat op het landhuis zal plaatsvinden blijft ook Fanny, de aantrekkelijke moeder van Marie-Laure, een aantal weken logeren. Lang genoeg om de heren des huizes in verwarring te brengen en het precaire evenwicht in huis danig te verstoren. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Françoise Sagan (pseudoniem van Françoise Quoirez, 1935-2004) debuteerde in 1954 op achttienjarige leeftijd met Bonjour tristesse. Sagans boeken zijn wereldwijd vertaald, er werden miljoenen exemplaren van verkocht, en in 1957 werd Bonjour tritesse verfilmd.
In 2019 ontdekte Denis Westhoff, de zoon van Sagan, het onvoltooide manuscript van De hoeken van het hart in haar nalatenschap. De publicatie van deze nooit eerder gepubliceerde roman zorgde voor een literaire sensatie in Frankrijk.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Saskia Taggenbrock & Martine Woudt en Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam

Omslagontwerp:
Pinta Grafische Producties

Binnenwerk:
Ceevan Wee, Amsterdam

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789029093989

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
218

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden. In de inleiding heeft de zoon van Françoise Sagan het er wel over dat het eigenlijk de bedoeling was dat dit boek verfilmd zou worden. 

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De hoeken van het hart van Françoise Sagan verwacht je een verhaal over de auteur te lezen, maar niets is minder waar, het is een verhaal dat haar zoon vorig jaar ontdekte in haar nalatenschap. In de inleiding vertelt haar zoon er meer over, over hoe hij het verhaal precies ontdekte en over de achtergrond van dit boek. De titel maakt in ieder geval nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. Het boek is heel erg mooi vormgegeven. Aan de binnenkant van de kaft, zowel aan de voor- als aan de achterkant, is de coverfoto vergroot weergegeven.
In De hoeken van het hart van Françoise Sagan moet Ludovic weer zien te wennen aan een leven thuis nadat hij een auto-ongeluk heeft gehad en drie jaar lang in diverse ziekenhuizen, revalidatiecentra en psychiatrische klinieken heeft verbleven. Het wennen valt niet mee, zeker niet als zijn vrouw hem op een avond keihard afwijst. Toevallig krijgt zijn vader dat mee en besluit om hem te helpen. Er wordt een groot feest georganiseerd voor Ludovic om te bewijzen dat het echt goed met hem gaat en dat hij niet gek is. Zijn schoonmoeder komt een paar weken logeren en ook helpen met het organiseren van het feest en ze heeft nog een missie, maar het is maar de vraag of het lukt om die missie te voltooien. Het is bovendien, maar de vraag of het wel zo verstandig was dat ze kwam logeren daar ze beide heren in verwarring brengt.
Tijdens het lezen vraag je je steeds meer af hoe gek Ludovic is, zoals de meeste mensen denken, of dat hij zich bewust zo voordoet om bepaalde redenen. Gaandeweg maakt hij soms een opmerking zoals bijvoorbeeld dat hij iets weet waar de rest van de familie versteld van staat, waaruit blijkt dat het wel eens anders kan zitten met hem. Ook zet hij op een gegeven moment zijn vrouw op een humorvolle, voor zijn vrouw niet zo humorvol, manier op haar plaats. Die opmerking geeft precies weer hoe hij over zijn vrouw denkt. Het auto-ongeluk die hij heeft overleefd doet je bij het lezen van hoe het is gebeurd de wenkbrauwen fronsen, je gaat je bijna wat afvragen.
De hoeken van het hart van Françoise Sagan is hier en daar een tikkeltje voorspelbaar, maar dat is niet erg. Het is een verhaal met een aantal verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, bepaalde stukjes zouden zo in een soapserie kunnen. Het eind is open en je vind het jammer dat er geen vervolg op komt omdat de auteur is overleden. Je wilt namelijk weten hoe bepaalde personen zouden hebben gereageerd als ze iets hebben gehoord wat ze liever niet gehoord hadden en hoe de rest van de mensen gereageerd zouden hebben. Uiteraard kan je je de reacties wel voorstellen en heb je al een idee, doordat je de familie en nog een paar personen buiten de familie hebt leren kennen, hoe het verhaal verder zou gaan.
De hoeken van het hart van Françoise Sagan is een verhaal over machtstrijd, mensen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen en zoektocht naar liefde en genegenheid. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen en hun gevoelens. Vooral de rouw om een geliefde van een van de personen is heel erg mooi verwoord en kan voor veel mensen herkenbaar zijn. Het komt echt aan. Het verhaal is beeldend geschreven, je ziet alles voor je, je beleeft het mee.
Kortom; De hoeken van het hart van Françoise Sagan is een boek waarvan je blij bent dat het uitgegeven is. Haar zoon heeft daar heel erg goed aan gedaan. Het is een verhaal dat in je gaat zitten, bepaalde stukjes kunnen zo in een soapserie. Aan het eind vind je het jammer dat er geen vervolg komt, want dit boek verdiend zeker een vervolg. Je bent heel benieuwd naar de reacties van diverse personen als er bepaalde dingen bekend worden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend. Ondanks dat de foto niets met het verhaal te maken heeft, is het toch goed dat er voor deze foto is gekozen, men weet meteen van wie, zonder naar de naam van de auteur te kijken, het boek is.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend. 

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet dit boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, is het moeilijk om het boek weg te leggen, omdat je wilt weten hoe het verder zal gaan, hoe het zal eindigen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Marie-Laure vanwege de manier zoals ze tegen haar man doet.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De omgeving klinkt mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker een paar keer. Het is ongelooflijk hoe mensen, die zo verschillend zijn, maar ook zo onverschillig, zo kunnen leven met elkaar. Ook de manier hoe ze met Ludovic omgaan heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Lelijkheid laat zich vaak makkelijker aanschouwen dan schoonheid en harmonie, die tijd kosten om te staven en te bewonderen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de fans van Françoise Sagan en van diegenen die van een goede roman houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de site van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg