North Sea Jazz Festival - Max Van Den Broek



Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De Haagse jaren volgens Theo van den Hoek

Waar gaat het boek over? 
Impresario en jazzliefhebber Paul Acket begon in 1976 in Den Haag met het North Sea Jazz Festival. Het driedaagse festival in Nederlands Congresgebouw startte met 6 podia en ruim 9000 bezoekers en groeide in dertig jaar tijd uit naar festival met 13 podia, 1200 optredende artiesten en 23.000 bezoekers per dag. Theo van den Hoek raakte in 1977 betrokken bij het festival en is dat tot en met de verhuizing in 2005 van Den Haag naar Rotterdam gebleven. Na het overlijden van zijn leermeester Paul Acket in 1992 werd hij in 1993 de directeur van het festival. In die hoedanigheid heeft hij de noodzakelijke verhuizing van de Hofstad naar de Havenstad voorbereid en uitgevoerd. Vanaf het begin zijn er over die verhuizing vele geruchten ontstaan. In dit boek legt Theo van den Hoek uit waarom die verhuizing na 30 succesvolle Haagse jaren noodzakelijk was. Hij geeft een kijkje in de keuken van het slepende proces dat daaraan voorafging en de rol die onder andere de Haagse politiek daarin heeft gespeeld. Tevens vertelt hij verhalen en anekdotes die hij in zijn Haagse jaren met de artiesten achter de schermen heeft meegemaakt en blikt hij terug op de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van het festival in die eerste dertig jaar. Dit is het verhaal van de Haagse jaren van het North Sea Jazz Festival. Behalve een beschrijving van een bijzondere periode in de Nederlandse muziekgeschiedenis is het ook een ode geworden aan Paul en Jos Acket die vanaf het begin zijn blijven geloven in de formule van het North Sea Jazz Festival dat is uitgegroeid tot het grootste indoor-jazzfestival ter wereld. De verhalen van Theo van den Hoek zijn in dit boek opgeschreven door journalist/schrijver en jazzliefhebber Max van den Broek.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Daniel van den Hoek & Mark Heuveling - Mark Maker

Binnenwerk:
Mark Heuveling - Mark Maker

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388672

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
134

Genre:
Muziek

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van North Sea Jazz Festival van Max van den Broek krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De titel en subtitel spreken voor zichzelf, je weet meteen wat je kan verwachten. Niet alleen de cover is schitterend, maar het hele boek is heel erg mooi vormgegeven. De foto's zijn heel erg mooi, daar waar de artiesten op staan, straalt het enthousiasme in het optreden dat ze op dat moment hadden vanaf. Voor diegenen die er indertijd bij waren kan het een nostalgisch gevoel geven.
North Sea Jazz Festival van Max van den Broek vertelt het verhaal over North Sea Jazz Festival in Den Haag. Hoe het allemaal begon, wie de bedenker ervan is, wat er allemaal bij komt kijken bij het organiseren van zo'n festival, wie er zoal optraden en hoe het volgens Theo van den Hoek echt is gegaan dat het festival dat jarenlang een trekpleister was in Den Haag moest verhuizen naar Rotterdam. 
Het boek geeft een mooi kijkje achter de schermen. Tijdens het lezen besef je hoeveel er bij komt kijken bij het organiseren van zo'n festival en dat het op het moment zelf zelfs nog mis kan gaan omdat een artiest bijvoorbeeld toch niet wil optreden om bepaalde redenen. De auteur heeft dat namens Theo van den Hoek goed beschreven. Theo van den Hoek heeft het ook over, hoe het festival in de loop van de jaren groeide, wat zo'n festival in de jaren dat het in Den Haag werd georganiseerd kostte en hoe ze aan het geld kwamen naast de entreekaartjes, hoe ze de artiesten die kwamen optreden betaalden en hoe ze met concurrentie omgingen. Maar ook hoe ze met afzeggingen, die vaak noodgedwongen waren, omgingen. Je kan er alleen maar bewondering voor hebben hoe ze het steeds hebben weten op te lossen.
Uiteraard gaat North Sea Jazz Festival van Max van den Broek niet alleen over het festival zelf, maar ook over een aantal artiesten, vele grootheden en vele die dankzij North Sea Jazz Festival wereldberoemd zijn geworden. Theo van den Hoek vertelt een aantal anekdotes over wat hij heeft meegemaakt met diverse artiesten zoals bijvoorbeeld over Count Basie voor wie ze een bus met chauffeur hadden geregeld zodat hij naar andere landen met soortgelijke festivals kon gaan, maar dat het op de dag dat ze weg zouden gaan niet meteen weg konden. Niet alleen de leuke gebeurtenissen met de artiesten komen voorbij, maar ook een paar artiesten die heel moeilijk waren zoals bijvoorbeeld Nina Simone die een nogal vreemde eis had. Bij de anekdote over Elvis Costello hoe zijn optreden ging en de reden waarom kan je alleen maar lachen.
Kortom; North Sea Jazz Festival van Max van den Broek is een heel erg interessant boek dat je een unieke kijk achter de schermen van het North Sea Jazz Festival dat indertijd in Den Haag werd gehouden geeft. Het verhaal vertelt over het ontstaan festival tot en met het de laatste keer in Den Haag en het ware verhaal volgens Theo van den Hoek over waarom het festival naar Rotterdam verhuisde, wat daarvoor allemaal heeft afgespeeld met de gemeente Den Haag. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot waardoor het boek vlot wegleest.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het laatste gedeelte over het waarom het festival naar Rotterdam verhuisde heeft me geraakt. Ongelooflijk hoe men indertijd in Den Haag met Theo van den Hoek is omgegaan.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Jazz liefhebbers en diegenen die indertijd naar een North Sea Jazz Festival in Den Haag zijn geweest of er op een andere manier mee te maken hebben gehad.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk dat ik de foto's nog een keer ga bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
schrijversblog Max van den Broek

Website van de uitgever:
















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg