Ravi En De Pratende Kat - Karin Vijsma-Van Dobbenburgh



Van Karin Vijsma-van Dobbenburgh mocht ik haar boek lezen en recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Ravi is een lief, klein jongetje. Helaas wil hij maar niet groter groeien. Mama maakt zich een beetje zorgen. Hoe kan hij dan ooit voetballer worden? Op een dag ontmoet Ravi een bijzonder katje, dat kan praten. Ben jij ook zo benieuwd of ze vriendjes zullen worden?

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:  
2020

Druk:
Eerste druk

EAN:
9789464036077

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
32

Genre:
Kinderboeken

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 15,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Ravi en de pratende kat van Karin Vijsma-van Dobbenburgh krijg je al een vermoeden waar het verhaal zich afspeelt. De titel verwijst duidelijk naar het jongetje en de kat op de cover. Je wilt weten wat ze elkaar allemaal te vertellen hebben.
Ravi en de pratende kat van Karin Vijsma-van Dobbenburgh gaat over een jongetje dat later, als hij groot is, heel erg graag voetballer wil worden. Helaas wordt hij maar niet groter en is de kans dat hij zijn droom ooit zal vervullen heel klein. Op een dag ontmoet hij op weg naar school een heel bijzonder katje. Het katje blijkt te kunnen praten. De vraag is of het jongetje en het katje vriendjes worden en of het katje het jongetje kan helpen.
Uiteraard is het voor volwassenen voorspelbaar en weet je al vanaf het begin hoe het zal eindigen. Dit boek is dan ook niet voor volwassenen, maar speciaal voor kinderen. Het boek is evengoed ook leuk voor volwassenen. Voor kinderen is het vast niet voorspelbaar en zullen ze soms in spanning zitten, zeker als het verhaal door iemand wordt voorgelezen die heel erg goed in voorlezen is. Het boek is leuk om samen met je (klein)kind te lezen en om uit voor te lezen. Dit verhaal is heel erg geschikt om voor het slapen gaan voor te lezen omdat het geen lang verhaal is. Dit boek is zeker ook geschikt om tijdens een leesles te gebruiken op school waarbij het misschien wel leuk is als er iemand die bij SOS Kinderdorpen werkt of iemand die in een SOS Kinderdorp heeft gewoond wat meer komt vertellen over SOS Kinderdorpen.
Het verhaal heeft een belangrijke boodschap, zeker voor kinderen die hetzelfde probleem hebben als Ravi. Op een leuke en leerzame manier leert het kind waarom het belangrijk is dat hij groeit en hoe hij dat doet. Daarnaast leert het kind ook een paar woorden Indonesisch zoals bijvoorbeeld 'ik heet..' en leer je tot tien tellen in het Indonesisch. De schitterende tekeningen van Marit Helweg maken het boek compleet. Het zijn duidelijke tekeningen waarin veel te ontdekken valt voor kinderen.
In het voorwoord vertelt de auteur waar zij en haar gezin zich voor inzetten en wie de inspiratiebron was voor het personage Ravi. In het nawoord vertelt Misyati Verhoof haar verhaal over waarom zij in een SOS Kinderdorp heeft gewoond en hoe zij het er vond. Zij laat zien met haar verhaal zien hoe belangrijk het is dat SOS Kinderdorpen bestaan. Ook voor kinderen is haar verhaal heel duidelijk. Een deel van de opbrengsten van dit boek, die speciaal daarvoor is geschreven, gaat naar SOS Kinderdorpen.
Kortom; Ravi en de pratende kat van Karin Vijsma-van Dobbenburgh is een leerzaam en mooi boek om uit voor te lezen of om samen met je (klein)kind te lezen. Ook is het boek geschikt voor een leesles op school en om na het lezen van het boek te bespreken met elkaar.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar gaat het boek over.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er aan het eind even teruggeblikt wordt in de tijd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Die ziet er mooi uit.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker en dan de auteur niet echt persoonlijk, maar Misyati Verhoof die haar verhaal vertelt in het nawoord. Ik heb wel gehoord dat er SOS Kinderdorpen bestaan en waarom, maar ik heb altijd gedacht dat dat alleen voor weeskinderen was of voor 'ongewenste' kinderen, niet dat het ook voor kinderen was die wel hun ouders nog hebben, maar waarvan de ouders om wat voor reden dan ook niet voor hun kinderen kunnen zorgen. Haar verhaal laat zien hoe belangrijk het is dat SOS Kinderdorpen bestaan en wat kinderen daar kunnen doen en hoe ze het daar hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor kinderen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat denk ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Een deel van de opbrengsten van dit boek gaat naar SOS Kinderdorpen.

Website van de auteur:
Karin Vijsma-van Dobbenburgh

Website van de uitgever:

















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg