Rode Lippen En Onkruid - Hubert Van Lier


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Robbe Tjerk en zijn vriendin commissaris Jasmien Kraay raken na een colloquium van onderzoeksjournalisten in Antwerpen ongewild verstrikt in een verdacht Russisch ondergronds netwerk.
Na het geheimzinnige overlijden van een onschuldig slachtoffer wordt de druk op het tweetal groter. Het duo zoekt naar bewijsstukken op het eiland Funzi, een luxe vakantieoord in Afrika. Hun vermoedens groeien dat een gewezen Duitse kanselier, die ook invloed heeft op een bedrijf dat gevaarlijke stoffen produceert, een spil guur is.
Rode Lippen en onkruid is een spannende roman over machtsmisbruik van grote mogendheden en multinationale ondernemingen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
"Rode lippen en onkruid' is de tiende thriller van Hubert van Lier. Hij was docent aan de Artesis hogeschool, hoofdredacteur van het literaire tijdschrift "Deus ex Machina' en medeoprichter van de Schrijversacademie. Van zijn hand verschenen o.a "Voltaire en de Van Gogh-connectie', "De Straffelozen' 
en "Poetinov'

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Eveline Louws

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388429

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
294

Genre:
Literatuur en romans, thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Rode lippen en onkruid van Hubert van Lier krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. Het is in ieder geval mooi dat alles wat op de cover staat ook in het boek voorkomt. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat rode lippen met onkruid te maken heeft, hoe dat precies zit. Onbewust houdt de titel je tijdens het lezen bezig. Steeds vraag je je af of de rode lippen misschien iets met een van de vrouwen te maken heeft, maar dan kan je het onkruid weer niet plaatsen of het moet zijn dat je het niet letterlijk moet nemen, maar figuurlijk. Pas tegen het eind wordt de titel duidelijk en kan je alleen maar concluderen dat het een ijzersterke titel is die past bij het boek.
Rode lippen en onkruid van Hubert van Lier is het vervolg op 'De Straffelozen', maar het is geen probleem als je het boek nog niet hebt gelezen, het boek is los te lezen. Tijdens het lezen heb je niet het gevoel dat je iets hebt gemist. 
Rode lippen en onkruid van Hubert van Lier begint meteen humoristisch, waarbij de kater van de hoofdpersoon de hoofdpersoon hem met een reusachtige geeuw begroet en wat voor poging hij daarmee probeert te behalen. Voor kattenpersoneel zal het heel erg herkenbaar zijn. De kater komt dan ook even aan het woord en zal later in het boek nog een paar keer aan het woord komen. Eigenlijk is dat te weinig, hij had best nog een paar keer extra aan het woord mogen komen om zijn gedachten met de lezer te delen. 
In ieder geval kan je niet meer stoppen met lezen als je eenmaal aan het boek bent begonnen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, wie er achter die moorden zit, wie het echt op Robbe heeft gemunt en waarom, of de echte daders ooit gepakt worden of dat ze ermee weg zullen komen op een of andere listige manier en hoe het zit met bepaalde personen zoals bijvoorbeeld Bolganov. Het is een verhaal dat in je gaat zitten, dat je bezig houdt als je even niet in het boek aan het lezen bent.
In Rode lippen en onkruid van Hubert van Lier raken de hoofdpersonen ongewild verstrikt in een verdacht Russisch ondergronds netwerk. Ze moeten hun vakantie in Afrika noodgedwongen voortijdig afbreken nadat ze een paar vragen teveel hebben gesteld. Terug in België blijkt de ellende nog niet voorbij. Is hun leven, vooral die van Robbe, niet zeker. Evengoed neemt Robbe een paar keer risico's waar zijn vriendin niet altijd even blij mee is.
Ondanks dat Rode lippen en onkruid van Hubert van Lier grotendeels fictie is, zitten er ook een paar stukjes in die echt zijn gebeurd zoals de vergiftiging van een beroemde Russische spion. Feit en fictie zijn heel erg mooi met elkaar verweven. Meteen vanaf het begin van het verhaal heb je gevoel dat bijna alles echt zo is gebeurd. Er zitten een paar stukjes in die wat voorspelbaar zijn zoals bijvoorbeeld een gebeurtenis op zee in Afrika omdat het vrij aan het begin van het verhaal zit. Buiten dat zitten er genoeg spannende momenten in zoals bijvoorbeeld een ontmoeting in een horecagelegenheid waarbij het gesprek anders verloopt dan de bedoeling was. Ook zitten er vele verrassende wendingen in die je niet ziet aankomen. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen, zowel de goede personen als de slechteriken en in de kater van de hoofdpersoon. De gevoelens van de personen zijn goed uitgebeeld. Tijdens het lezen voel je het zelf en leef je mee met de personen en de kater. Het is een verhaal over machtsmisbruik, corruptie, politiek, spionnen en Russen. Het verhaal laat zien hoe makkelijk veel mensen over te halen zijn om dingen te doen die normaal tegen hun principes zijn als er heel veel geld mee is gemoeid en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.
Kortom; Rode lippen en onkruid van Henk van Lier is een spannende thriller dat, ondanks dat het grotendeels fictie is, helemaal echt zo had kunnen gaan. Vanaf het begin geloof je dat bijna alles echt zo is gegaan.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat je tijdens het lezen onbewust bezig houdt, je vraagt je steeds af waar de titel op slaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het verhaal zeker. Als je eenmaal aan het boek bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Dit keer geen persoon, maar een dier; de kater van de hoofdpersoon, ook al heeft die niet zo'n heel grote rol. Je kan alleen maar lachen als je zijn gedachten leest.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer. Ondanks dat het verhaal fictief is, weet je dat er een aantal gebeurtenissen, zoals de vergiftiging in het echt ook zo gebeuren. Dat blijft me keer op keer raken. Ook het feit dat er veel mensen zijn die hun principes laten varen als er heel veel geld mee is gemoeid, dat ze dan risico's nemen alleen maar omdat ze dan heel veel geld hebben. Aan de ene kant begrijp ik het wel, zeker als je schulden hebt die zo hoog zijn dat je geen andere uitweg meer ziet, aan de andere kant is het maar de vraag of het allemaal wel waard is, zeker als je in een spinnenweb van de corrupte lui zit.

Mooie quote in het boek: 
Geldzucht is als zeewater, als je het drinkt, krijg je nog meer dorst.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Dit was het tweede deel, maar mocht er een volgende deel komen, dan ga ik die zeker lezen. Ik ben inmiddels ook benieuwd naar het vorige deel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Hubert van Lier

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg