Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

'Adriaan Heeft Syfilis, Wat Verdomd Vervelend Is...' - M. Boshart


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
"Welke plaag doorkruiste ooit met dezelfde snelheid Europa, Azië en Afrika? Welke ziekte boorde zich dieper in de aderen en ingewanden? Welke ziekte is hardnekkiger of verzet zich halsstarriger tegen de kunst en geneeswijzen van de artsen? Welke ziekte springt makkelijker door besmetting van de een naar de ander? Welke foltering is wreder?' Dit schreef de humanist Desiderius Erasmus in 1525 in een brief aan medehumanist Krzysztof Szydlowiecki. Het onderwerp van de brief was syfilis, een ziekte die inmiddels dertig jaar Europa teisterde. Erasmus zette op de lijst van gruwelijke aandoeningen die de mens konden treffen syfilis bovenaan, nog boven pest en tering. Het was de ziekte waarmee het pas ontdekte Amerika de uitroeiing van zijn bevolking door pokken, mazelen, pest en nog meer Europese aandoeningen op een afdoende wijze leek terug te betalen.
Hoewel na verloop van tijd de ziekte milder werd, bleef syfilis als een loden deken over Europa hangen. Toen ontdekt werd dat syfilis decennia na de besmetting alsnog iemand kon doden werd de angst ervoor alleen maar groter. En wie zo'n gruwelijke ziekte opliep moest toch wel het een en ander op zijn of haar kerfstok hebben wilde God tot dit soort maatregelen overgaan. Maatschappelijk werd de syfilispatiënt steeds meer een paria. Niet alleen vanwege het tarten van Hogere Machten, maar in toenemende mate ook vanwege de verdenking van overtreding van maatschappelijke regels, meestal samengevat in de term "ontucht'.
Het "fatsoen' begon in de negentiende eeuw te regeren, vooral op seksueel gebied. En met het fatsoen deed de dubbele moraal haar intrede: wat vrouwen niet was toegestaan werd voor de man vergoelijkt. En omdat veel vrouwen zich niet wensten of konden conformeren aan deze dubbele moraal werd de oorzaak van de verspreiding van syfilis in hun schoenen geschoven, te beginnen bij de prostituee. De strijd tegen syfilis is nauw verbonden met de onderdrukking van de vrouw.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388641

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
286

Genre:
Gezondheid

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Voor diegenen die vaker een boek van deze auteur hebben gelezen, weten bij het zien van de cover van 'Adriaan heeft syfilis, wat verdomd vervelend is...' van M. Boshart meteen van wie het boek is en wat voor soort boek het is. Je wilt alleen nog weten welke ziekte dit keer besproken wordt. De titel spreekt voor zichzelf, je weet meteen waar het boek over gaat en je vermoedt dat het niet alleen over Adriaan zal gaan. Het is voor te stellen dat je bij het zien van de zweren op de rug van de persoon op de cover spontaan jeuk krijgt.
Net zoals in de vorige boeken van M. Boshart, kan je ook in 'Adriaan heeft syfilis, wat verdomd vervelend is...' aan alles merken dat de auteur heel veel onderzoek heeft gedaan naar, in dit geval, de ziekte syfilis. Zoals gewend van deze auteur is ook dit boek voor iedereen, van laag- tot hoogopgeleid, toegankelijk. De auteur heeft het op een duidelijke manier geschreven waardoor het voor iedereen goed leesbaar is. Sommige woorden kunnen wat moeilijk uit te spreken zijn omdat die in het Latijns zijn geschreven, het zijn vaak benamingen van ziektes. Dat is niet storend, je weet dat daar soms niet onderuit te komen is met dit soort boeken. Wat wel jammer is dat de Engelstalige stukjes niet in een noot zijn vertaald voor diegenen die geen Engels spreken.
In 'Adriaan heeft syfilis, wat verdomd vervelend is...' van M. Boshart lees je alles over de ziekte syfilis. Wat voor ziekte het is, waar de ziekte vermoedelijk vandaan komt, hoe de ziekte in diverse landen werd genoemd, hoe je syfilis kan krijgen, wat de symptomen van syfilis zijn, hoe het verloop van syfilis wordt ingedeeld, hoe je kan voorkomen dat je syfilis krijgt, waarom men vrouwen vaak de schuld gaf van syfilis, de dubbele moraal die er vroeger heerste, de behandelmethodes in de loop van de tijden van syfilis, de belangrijkste geneeswijzen van syfilis en de onderzoeken die men in de loop van de tijd heeft gedaan naar de oorzaak en genezing van syfilis. Ook kom je de geschiedenis van het condoom te weten. Die gaat veel verder terug dan veel mensen zullen verwachten. Daarnaast kom je te weten door wie en waarom de sjieke gewoonte om in de rijke kringen thee met de pink omhoog te drinken is ontstaan.
'Adriaan heeft syfilis, wat verdomd vervelend is...' van M. Boshart is een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen. Dat waar je nu bijna om zou moeten lachen, zoals een van de beweringen uit vroeger tijden dat syfilis het resultaat was van geslachtsverkeer tussen apen en mensen, dat men nu hopelijk niet meer zo denkt. Ook dat wat vroeger heel normaal was zoals bijvoorbeeld aderlaten en het vele gebruik van kwik door mensen als genezing is nu niet meer normaal. 
Kortom, 'Adriaan heeft syfilis, wat verdomd vervelend is...' van M. Boshart is een interessant boek waarin je alles komt te weten over syfilis. De auteur heeft het op een duidelijke en heldere manier beschreven. Het boek is dan ook voor iedereen, van laag- tot hoogopgeleid, goed te lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Niet echt mooi, maar past wel heel erg goed bij het boek. Het is voor te stellen dat er mensen zijn die jeuk krijgen van de zweren op de rug van de persoon op de cover.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, je weet meteen waar het boek over gaat.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is duidelijk en helder waardoor het boek vlot wegleest.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Buiten dat het hele boek mij heeft geraakt, heeft het me extra geraakt dat heel veel mannen er vroeger een dubbele moraal op nahielden. Iets wat overigens vandaag de dag nog steeds veel voorkomt, maar dat terzijde. Dat men de vrouwen vaak de schuld van syfilis gaf terwijl zij ook drager zijn en misschien nog wel eerder dan de vrouw. Ook raakte het me dat veel mannen niet tegen hun aanstaande vrouw eerlijk zeiden dat ze syfilis hadden.

Mooie quote in het boek: 
T. pallidum maakt geen onderscheid tussen man of vrouw.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de achtergrond van ziekten.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg