Bevrijdingsvuur - Noud Bles


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Bevrijdingsvuur vertelt in de vorm van een dubbelverhaal over het einde van de Tweede Wereldoorlog en over het verloop van de Golfoorlog, januari 1991. Deze tijdstippen zijn keerpunten voor de twee hoofdpersonen in de roman: Benno Goethart senior wacht in de hongerwinter in Vinkeveen op de komst van zijn eerste kind en op de bevrijders; zijn zoon Benno Goethart junior bezoekt in 1991 het kleine dorp aan de Vinkeveense Plassen op zoek naar de houding van zijn vader tijdens de bezetting. Aan de vooravond van het grote con ict in het Midden-Oosten, vijfenveertig jaar na zijn geboorte, vlucht Benno Goethart junior naar de rand van het water. De roman verbindt de grote geschiedenis met de kleine en toont de verstrengeling tussen de buitenen de binnenwereld. De verknoping van 1945 met 1991 leidt tot de ontbranding van het vuur in de titel en de bevrijding van het boek.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Noud Bles (Vinkeveen, 1945) schrijft romans, verhalen en gedichten. Uitgeverij Aspekt publiceerde zijn roman De verborgen hand in 2017 en de historische dubbelroman Zoons zonder vader in 2019. In 2018 verscheen bij Aspekt de herziene herdruk van zijn roman De Poolse weg. Over dit laatste boek berichtte Thomas Verbogt: “De Poolse weg, wat een mooi boek is dat. Terecht, die herdruk.” Mede in het kader van de herdenking van 75 jaar bevrijding van Nederland publiceert Uitgeverij Aspekt in 2020 de herziene herdruk van de roman Bevrijdingsvuur. Literair-culturele tijdschrift Bühne brengt in maart 2020 een speciale editie uit ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de schrijver.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
Tweede herziene druk

EAN:
9789463388313

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
232

Genre:
Literatuur en romans, oorlog

Verfilmd?
Het boek is voor zover bekend nog niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Bevrijdingsvuur van Noud Bles zullen diegenen die, in de plaats waar de foto van de cover is genomen, wonen of er wel eens zijn geweest meteen weten welke plaats het is en waar het boek zich afspeelt. Voor diegenen die er nog nooit zijn geweest zal het een typisch Nederlands plaatje zijn. Men zal in ieder geval nieuwsgierig zijn in welke plaats het is en wat zich daar af heeft gespeeld of wat zich daar afspeelt. De titel lijkt al wat prijs te geven van wat je van het boek kan verwachten. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt, je wilt er meer over weten. 
Voor diegenen die de eerste druk van Bevrijdingsvuur van Noud Bles hebben gelezen is het misschien wel leuk om deze herziene tweede druk te lezen, om te ontdekken wat er is veranderd of wat er is toegevoegd of wat er misschien is verwijderd. Het boek is niet geschikt om even tussendoor te lezen, je moet er echt je aandacht bij houden. Even je aandacht ervan af en je moet een stukje terug lezen om te weten of je nu met de vader of de zoon te maken hebt. Het verhaal is namelijk bekeken vanuit twee hoofdpersonen; Benno Goethart senior en Benno Goethart junior. Soms is het meteen duidelijk met wie van de twee je van doen hebt, een andere keer duurt het een paar zinnen en een enkele keer soms zelfs een halve bladzijde voor je het door hebt. Voor diegenen die nu vrezen dat het storend is, nee, dat is het zeker niet. Het is gewoon even goed opletten. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen, spannende momenten waarbij je op het puntje van je stoel zit en een plot die je zeker niet ziet aankomen. 
Bevrijdingsvuur van Noud Bles is, zoals gezegd, geschreven vanuit twee personen, vader en zoon Goethart. De een is in de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog in afwachting van zijn eerste kind die elk moment geboren kan worden. De ander bezoekt in 1991 zijn geboorteplaats om achter antwoorden op de vragen die hij heeft te komen. Hij wil onder andere weten wat de houding van zijn vader was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook is hij daar om een andere reden. 
Aan alles is te merken dat de auteur uit de plaats komt waar het verhaal zich afspeelt. Zoals hij de wegen beschrijft en het water, dat kan eigenlijk alleen iemand die er of vandaan komt of iemand die veel onderzoek naar die plaats heeft gedaan. Soms heb je zelfs het gevoel dat het verhaal deels autobiografisch is, dat hijzelf een deel heeft meegemaakt of dat hij iemand kent zoals bijvoorbeeld de vrouw waar een van de hoofdpersonen bij logeert. Hoe het ook zij, de auteur heeft zich in ieder geval heel erg goed weten in te leven in de diverse personen en situaties en zich ook heel erg goed weten in te leven in de twee tijden, de Tweede Wereldoorlog en de Golfoorlog. Voor diegenen die één van beide oorlogen, of misschien zelfs wel beide oorlogen, heeft meegemaakt zullen bepaalde stukjes deels herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld het moment dat bekend werd gemaakt dat de Golfoorlog is begonnen.
Bevrijdingsvuur van Noud Bles is een verhaal waar je meteen in zit, waar je meteen door bent gegrepen. Zo te verder je komt, zo te moeilijker het wordt om het boek weg te leggen. Je wilt weten wie bepaalde personen zijn, hoe het precies zit, waarom iemand een hekel heeft aan een bepaald persoon, wat de echte reden is en wat er indertijd is gebeurd. Wat jammer is, is dat de moeder nauwelijks uitgediept is. Als lezer wil je er wat meer over weten, zeker nadat de zoon iets laat vallen over zijn jeugd, wil je er meer over weten. Ook is het jammer dat je niet wat meer komt te weten over een andere belangrijke persoon, hoe haar leven na de Tweede Wereldoorlog was.
Kortom; Bevrijdingsvuur van Noud Bles is een indrukwekkend boek dat wordt bekeken vanuit vader en zoon Goethart, in twee verschillende tijden. De een tijdens de Hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog en de ander tijdens de Golfoorlog. Beide geschiedenissen worden op een gegeven moment met elkaar verbonden. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, de karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met Benno Goethart senior wel, met Benno Goethart junior niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Vinkeveen is een hele mooie plaats.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In de Tweede Wereldoorlog had ik niet kunnen leven, maar de Golfoorlog heb ik goed weten te overleven. Eerlijk gezegd kan ik mij er weinig van herinneren. Ik wist wel van die oorlog en heb er indertijd wel beelden van op tv gezien, maar het hield mij toen niet echt bezig. Dat vast ook met mijn leeftijd te maken, ik was toen zestien lentes.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Wat me onder andere heeft geraakt is de geboorte van de zoon. De manier hoe het is gegaan. Ook heeft het me geraakt hoe een bepaald iemand omgaat met het verlies van een dierbare. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden. Zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
'Gegevens zijn niet gevaarlijk, ze worden gevaarlijk als ze in verkeerde handen vallen.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Dit is de tweede druk, maar dan herzien. De eerste druk was in 1994.

Website van de auteur:
Noud Bles

Website van de uitgever:



Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg