Mrs. Degas - Arthur Japin




Gebaseerd op waargebeurd verhaal

Mrs. Degas van Arthur Japin is gebaseerd op het levensverhaal van Edgar Degas.
Mrs. Degas van Arthur Japin is een verhaal waarbij je tijdens het lezen steeds meer begrip krijgt voor waarom Edgar Degas is geworden zoals hij aan het eind van zijn leven is.

Speelt zich af in Parijs en New Orleans

In Mrs. Degas van Arthur Japin moet de hoofdpersoon op zijn oude dag verhuizen omdat het huis waarin hij al zijn hele leven in woont wordt gesloopt. Hij krijgt daarbij ongewilde hulp van een jonge vrouw die wel heel erg nieuwsgierig is naar zijn leven, naar zijn leven over vroeger en dan met name naar een bepaald persoon. Ze is er met een smoes heen gestuurd en moet zich als iemand anders voordoen dan zij in werkelijkheid is. Iets wat haar niet altijd even makkelijk afgaat. Ondanks dat hij geregeld flink tekeer tegen haar gaat, laat hij, soms ongewild, steeds meer los over zijn verleden, over zijn jeugd, over zijn familie die hij in 1863 opvangt, over zijn liefde voor een nichtje van hem en over zijn bezoek aan zijn familie in New Orleans. Als de jonge vrouw naar huis is, denkt hij ongewild terug aan het verleden en besluit op een gegeven moment het gezicht van zijn nichtje in een wassen beeld te vangen. Omdat hij blind is, moet hij alles op de tast doen, wat niet altijd even makkelijk is.
De vraag is hoe hij zal reageren als hij van de jonge vrouw hoort wie zij werkelijk is en wie haar opdrachtgever is. In het nawoord vertelt de auteur wat waar is gebeurd en wat niet. Feit en fictie zijn heel mooi met elkaar verweven. Je gelooft vanaf het begin dat het verhaal zo is gegaan.

Goed ingeleefd

Arthur Japin heeft zich in Mrs. Degas heel erg goed weten in te leven in de personen. De auteur is niet blind, maar toch heeft hij zich heel erg goed weten in te leven in de blinde personen waardoor het haast lijkt of hij er zelf ervaring mee heeft. Het verhaal heeft hij zo beeldend geschreven, dat je het gevoel hebt dat je er zelf bij bent, het zelf meemaakt. Hij heeft het verhaal niet alleen beeldend geschreven, hij heeft zich ook heel erg goed weten in te leven in het tijdsbeeld, een tijd die zo anders was als vandaag de dag. Je moet het verhaal dan ook in het tijdsbeeld bekijken zoals bijvoorbeeld hoe men aankeek tegen blanke mensen die omgingen met gekleurde mensen.
Vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het verhaal, waarbij je steeds meer over het verleden van de hoofdpersoon komt te weten en tijdens het lezen steeds meer vermoedens krijgt wie de jonge vrouw is die hem helpt. Via Edgar zet de auteur je soms aan het denken zoals bijvoorbeeld hoe veel kunstenaars naar hun naaktmodellen kijken, dat niet alle kunstschilders in dat opzicht hetzelfde denken.

Meeslepend verhaal

Mrs. Degas van Arthur Japin is een meeslepend verhaal dat in je gaat zitten, dat je niet meteen loslaat. Na het lezen van dit boek ga je diverse personen zoals Estelle, de jonge vrouw en zelfs Edgar missen.

Mooie quote in het boek:
Onze herinnering is vluchtig, we proberen vast te houden wat ons lief was.

Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg