Op Het Geniale Af - Benedict Wells


Van Meulenhoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Van de auteur van Het einde van de eenzaamheid

Oorspronkelijke titel:

Oorspronkelijke uitgever:
Diogenes Verlag AG Zürich

Waar gaat het boek over? 
De intelligente Francis Dean woont met zijn moeder in een vervallen trailerpark in New Jersey. De hoop op een betere toekomst heeft hij opgegeven – tot hij de waarheid achter zijn verwekking ontdekt. Zijn bestaan komt blijkbaar voort uit een absurd experiment waaraan zijn moeder achttien jaar geleden deelnam. Zijn vader is geen loser die zijn gezin in de steek liet, maar een genie, cum laude afgestudeerd aan Harvard. Hem ontmoeten zou Francis’ leven kunnen veranderen.

Samen met zijn beste vriend Grover, een excentrieke whizzkid, en het meisje van zijn dromen, de delicate en onvoorspelbare Anne-May, begint hij aan een tocht dwars door Amerika om zijn vader te vinden. Hij wil ontdekken wie hij werkelijk is en hij heeft niets te verliezen – denkt hij. Op het geniale af is het verhaal van een spannende ontdekkingsreis met meedogenloze wendingen en een adembenemende afrekening. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Benedict Wells (1984) vertrok na zijn eindexamen naar Berlijn om zich daar aan het schrijven te wijden. In 2016 verscheen het immens succesvolle Het einde van de eenzaamheid, wat zijn grote doorbraak betekende. In Nederland werden er meer dan 120.000 exemplaren verkocht. Zijn debuutroman Becks laatste zomer, die zeer lovend werd ontvangen en waarvoor hij diverse prijzen ontving, schreef hij in 2008.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Gerda Baardman

Omslagontwerp:
Zeno

Binnenwerk:
Adriaan de Jonge

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789029093781

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
306

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 20,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Op het geniale af van Benedict Wells wil je weten wie de jongen op de cover is, wat zijn verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten. Het is mooi dat men de hardcover niet voor een effen kleur heeft gekozen, maar een deel van het gezicht van de jongen op de papieren omslag op de hardcover heeft gedrukt. Normaliter is de originele cover mooier dan de cover van het vertaalde boek, maar in dit geval is dat absoluut niet zo. In dit geval is de cover van de Nederlandse vertaling mooier dan het origineel.
Op het geniale af van Benedict Wells gaat over een jongeman die met zijn moeder in een vervallen trailer op een trailerpark woont. Door omstandigheden en door een wat een paar mensen tegen hem hebben gezegd, heeft hij de hoop op een betere toekomst opgegeven en denkt, zo jong als hij is, al te weten hoe zijn toekomst eruit ziet. Al jarenlang denkt hij dat zijn vader een loser is die zijn moeder tijdens haar zwangerschap in de steek heeft gelaten, totdat hij erachter komt dat zijn verwekking voortkomt uit een absurd experiment. Dat zijn vader een genie is die zijn moeder niet in de steek heeft gelaten. Nadat hij dat heeft gehoord gaat hij samen met zijn beste vriend en een vriendin dwars door Amerika op zoek naar zijn biologische vader. Het wordt een tocht om nooit te vergeten en waarbij de drie vrienden elkaar heel erg goed leren kennen.
Op het geniale af van Benedict Wells is een indringend verhaal dat je meteen bij de strot grijpt, waar je meteen in zit en dat je niet meer los laat totdat je het boek uit hebt. En zelfs daarna houdt het je door het open einde nog even bezig. Je wilt weten wat de afloop precies is. Alleen daarom al hoop je dat er een vervolg op dit boek komt, omdat het verhaal voor je gevoel nog niet geheel afgelopen is, dat er nog wat meer aan komt. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de diverse personen, hij heeft de belangrijkste personen goed uitgediept. Het is alleen jammer dat je niet precies komt te weten hoe het zit met het verleden van een bepaald persoon en waarom een ander persoon zich ineens vreemd gedraagt. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen die je niet ziet aankomen, soms zit je op het puntje van je stoel van de spanning zoals als de drie vrienden in een casino zijn. Het plot is een verrassing die je niet ziet aankomen. Hoewel je het misschien wel onbewust in je achterhoofd in gedachten hebt gehad, maar het eigenlijk niet wil geloven. Het verhaal is zo beeldend geschreven, dat je het gevoel hebt dat je erbij bent, dat je het samen met de hoofdpersoon mee maakt.
Het is een verhaal dat (deels) herkenbaar kan zijn voor veel lezers omdat ze ook zoiets hebben meegemaakt wat een van de personen in het boek heeft meegemaakt. Je wordt geregeld aan het denken gezet, zoals bijvoorbeeld hoe jij zou reageren als je te horen krijgt dat jouw verwekking voortkomt uit een absurd experiment. Soms krijg je een wijze les zoals bijvoorbeeld over jezelf blijven. Het verhaal laat zien wat voor inzichten het experiment heeft opgeleverd en wat men daarvan kan leren voor soortgelijke experimenten voor nu en in de toekomst. Het verhaal laat ook zien wat een verschrikkelijke gebeurtenis in het leven met iemand kan doen, hoe dat kan doorwerken in zijn verdere leven. 
Kortom; Op het geniale af van Benedict Wells is een verhaal dat je bij de strot grijpt. Dat je laat nadenken en waar je wat van kan leren. Het laat zien of een mens echt maakbaar is of niet. Het is aan te raden om een doos tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar emotionele momenten in. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen. Het komt niet vaak voor, maar in dit geval is de cover van de Nederlandse vertaling mooier dan het origineel.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt, je wilt er meer over weten.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms vooruit- of teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan heb je moeite om het boek weg te leggen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Allistair, omdat hij zich nergens wat aantrekt en doet waarvan hij denkt dat hij dat moet doen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
San Francisco is een hele mooie stad en de andere plaatsen klinken over het algemeen ook mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het ware verhaal van Anne-May heeft me geraakt. Nadat ik haar verhaal had gelezen, begreep ik haar beter. Ook het verhaal van het absurde experiment heeft me geraakt. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord. Ik blijf dit soort experimenten heel raar vinden en vind het eerlijk gezegd ook niet kunnen.

Mooie quote in het boek: 
Maar het verleden is hardnekkiger dan je denkt.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die op waargebeurde verhalen zijn gebaseerd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgende deel komen, wat ik stiekem wel hoop, dan ga ik die zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even (onbewust) bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:



Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg