Overstag - Amity Gaige


Van Meulenhoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De auteur van de bestseller Schroder

Oorspronkelijke titel:

Waar gaat het boek over? 
De nieuwe roman van de bestsellerauteur van Schroder

Juliet heeft moeite het ouderschap te combineren met het voltooien van haar proefschrift. Dan kondigt haar echtgenoot Michael aan dat hij zijn baan gaat opzeggen en een zeilboot wil kopen om de wereld mee rond te varen. Hoewel het stel nauwelijks ervaring heeft met zeilen, vertrekken ze met hun twee kinderen, Sybil van zeven en George van twee, naar Panama. Daar ligt de Juliet, zoals Michael de boot gedoopt heeft, op hen te wachten.

De reis begint fantastisch: het huwelijk van Michael en Juliet krijgt een boost en ook de kinderen zijn overdonderd door het avontuur en de schoonheid van de natuur. Maar de zee en het dicht op elkaar leven zorgen ook voor problemen in het gezin.

In lyrisch proza schetst Gaige een onvergetelijk portret van een familie die aan het wankelen wordt gebracht door het gewicht van het verleden en de uitdagingen in het heden.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Amity Gaige heeft meerdere romans op haar naam staan en haar essays, artikelen en verhalen verschijnen in o.a. The Guardian en The New York Times. Haar debuutroman Schroder is gepubliceerd in achttien landen, werd genomineerd voor vele literaire prijzen en verkozen tot Boek van de Maand door DWDD. In Nederland en Vlaanderen werden er meer dan 15.000 exemplaren van verkocht en stond het meerdere weken in de Bestseller 60.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Ton Heuvelmans en Meulenhoff Boekerij bv, Amsterdam

Omslagontwerp:
Pinta Grafische Producties

Binnenwerk:
Pier Post

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789029093972

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
290

Genre:
Roman, familieromans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Overstag van Amity Gaige krijg je al een idee van wat voor soort boek je gaat lezen. Je wilt weten waar de zeilboot heen gaat en wie erop varen. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten hoe je die op moet vatten. Als men de originele titel letterlijk had vertaald, dan had die ook bij het boek gepast. Het boek is heel mooi vormgegeven.
In Overstag van Amity Gaige heeft Juliet moeite om het ouderschap te combineren met het proefschrift dat ze wil voltooien. Op een dag zegt haar man dat hij zijn baan wil opzeggen en een wereldreis wil maken met een zeilboot, maar niet zonder zijn gezin. Juliet verzint van alles om dat idee uit zijn hoofd te praten. Tot op een dag alle argumenten op zijn en ze besluit om haar man zijn zin te geven. Ze gaan het avontuur aan en hun huwelijk lijkt zelfs een boost te krijgen. De kinderen genieten heel erg van het grote avontuur. Ze hebben de tijd van hun leven. Op een gegeven moment begint het op elkaar zitten voor problemen te zorgen. Ook blijkt dat gebeurtenissen uit het verleden geregeld een rol blijven spelen in het heden. Tot op een gegeven moment het noodlot toe slaat.
Amity Gaige heeft zich in Overstag heel erg goed weten in te leven in de personages en de gebeurtenissen. Langzaamaan leer je het gezin en dan met name de ouders, steeds beter kennen. Ook heeft ze de omgeving waar het verhaal zich op dat moment afspeelt goed weten weer te geven. De spanning heeft de auteur heel goed weten op te bouwen. Soms heb je het gevoel dat ze het allemaal of een deel ervan zelf heeft meegemaakt, zelf heeft ervaren. Ze weet de diverse gevoelens als geluk, verdriet en woede heel erg goed te verwoorden waardoor je het zelf haast voelt. Het is aan te raden om een doos met tissues bij de hand te houden, want er zitten een paar emotionele momenten in waarbij de tranen over de wangen rollen.
Amity Gaige weet de lezer in Overstag vast te houden in het boek. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen. Zo te verder je komt, zo te meer je wilt weten omdat er steeds meer vragen komen zoals bijvoorbeeld hoe het precies zit met de boot en hoe het precies zit met bepaalde personen. Het is een verhaal met diverse verrassende wendingen, spannende momenten zoals tijdens een storm en een verrassend plot. Het boek is vanuit Juliet geschreven waarbij er geregeld een onderbreking van Michael is die in zijn logboek heeft geschreven. Een logboek dat op een gegeven moment niet zomaar een logboek is, maar meer een dagboek is waar hij zijn verhaal in opschrijft en soms in opdracht van zijn dochter iets opschrijft dat voor haar belangrijk is dat hij dat opschrijft. Soms lijken de stukjes van Juliet en de logboekgegevens van Michael elkaar aan te vullen. Tijdens het lezen van beide kanten vraag je je steeds meer af of ze elkaar wel goed genoeg kennen. Bepaalde stukjes kunnen herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld wat Juliet in haar jeugd heeft meegemaakt. Op een gegeven moment ga je tijdens een gebeurtenis aan jezelf de vraag stellen wat jij gedaan zou hebben als je in de schoenen van Juliet had gestaan. Het is een vraag waarvan je hoopt dat je die nooit aan jezelf hoeft te stellen.
Kortom; Overstag van Amity Gaige is een verhaal dat in je gaat zitten als je er eenmaal in bent begonnen. Je leeft met de personages mee, je voelt hun gevoelens. Zo te verder je in het verhaal bent, zo te moeilijker is het om het boek weg te leggen omdat je wilt weten hoe het precies zit met de boot en met bepaalde personen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past heel erg goed bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die past bij het boek, maar als men de originele titel letterlijk had vertaald, dan had die ook bij het boek gepast.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het boek vlot wegleest je het gevoel hebt dat je het zelf allemaal, meemaakt.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Zo te verder je komt, zo te moeilijker het wordt om het boek weg te leggen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Sybil, omdat ze echt kan genieten van de kleinste dingen en heel wijs is zonder dat het irritant is.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan Gil, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat lukt me wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Wat Juliet heeft meegemaakt in haar jeugd heeft me geraakt. Het laat zien hoe dat in je verdere leven kan blijven mee spelen. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Het maakt de zee niets uit wie je bent.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van diepgaande familieromans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren. 

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
AMITY GAIGE

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg