Friese Vorsten - Prof. Antoine Jacobs


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Friesland had het eerste vorstenhuis in Nederland. Het verhaal daarover is eeuwenlang door barden bezongen en in volksverhalen verteld. Met de afzetting van Radboud II in 775 kwam het koninkrijk Friesland na 342 jaar ten einde. Als troostprijs hebben de bewoners van de Lage Landen boven de grote rivieren zich nog een paar eeuwen Friezen mogen noemen (de Nederlandse kerk in Rome heet nog altijd de Friezenkerk!). Totdat Holland ook die faam van ze wegnam en Friesland reduceerde tot een provincie van schaatsen en babyvoeding. Als klap op de vuurpijl vinden heden ten dage Hollandse en Friese historici dat enkele koningen uit de geschiedenis geen koning mogen heten, maar gewoon ‘hertogen van de Franken’, en dat de overigen nep-koningen waren. Tijd voor een herwaardering van dit verhaal.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Antoine T.J.M. Jacobs is emeritus professor in de rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Tilburg.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652520

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
210

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 19,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Friese Vorsten van Prof. Antoine Jacobs krijg je meteen het gevoel dat je een boek over lang vervlogen tijden gaat lezen. Waar het boek zich afspeelt is niet helemaal duidelijk. Bij het lezen van de titel weet je meteen waar het boek over gaat. Het boek is heel erg mooi vormgegeven, niet alleen de cover die helemaal van de voorkant via de zijkant op de achterkant doorloopt. Bij het openen van het boek zie je een landkaart van lang vervlogen tijden. Het boek is rijkelijk voorzien van foto's, waardoor je een nog beter beeld krijgt van onder andere de vorsten die hebben geregeerd in Friesland.
In Friese Vorsten van prof. Antoine Jacobs neemt de auteur je mee naar de tijden van weleer, naar de tijden toen er vorsten regeerden in Friesland. De auteur heeft de vorsten op chronologische volgorde geplaatst. Hij begint met de eerste prins van Friesland en eindigt met de laatste koning van Friesland. Elke vorst heeft zijn eigen hoofdstuk waarin de auteur meer over hem vertelt over wie hij was, wat hij voor Friesland deed en wie zijn opvolger was. Het blijken vorsten te zijn die elk op hun eigen manier regeerde. De een was vreedzamer dan de ander. Mede door de verhalen over de Friese vorsten krijg je ook een stuk geschiedenis van Friesland te lezen zoals bijvoorbeeld wat vroeger bij Friesland hoorde, wie de eerste versie van het Friese wapen heeft ontworpen, wat Friesland in vroeger tijden heeft moeten doorstaan zoals bijvoorbeeld de diverse overstromingen en waar diverse plaatsnamen zoals bijvoorbeeld Haarlem vandaan komen. Daarnaast vertelt hij over een legende over de boot waarmee Friso aankwam en een saga over Hengistus en Horsus.
Friese Vorsten van prof. Antoine Jacobs is op een vertellende manier geschreven. Hij heeft dat op een boeiende manier gedaan, waardoor het boek vlot wegleest. Als je eenmaal aan een hoofdstuk bent begonnen, blijf je doorlezen omdat je wilt weten hoe het die vorst verder is vergaan. Je kan de hoofdstukken los lezen, maar beter is het om ze op volgorde te lezen. Je merkt aan alles dat hij heel veel onderzoek heeft gedaan, dat hij goed heeft nagedacht voor hij wat opschreef. De auteur geeft eerlijk aan als hij iets niet zeker weet zoals bijvoorbeeld over tot hoever noordelijk Julius Caesar is gekomen.
Kortom; Friese Vorsten van prof. Antoine Jacobs is een indrukwekkend boek waarbij je meer komt te weten over de vorsten die in het verleden hebben geregeerd in Friesland. Met dit boek laat de auteur zien dat Friesland meer is dan de Elfstedentocht en de Sneekweek. Hij laat zien dat Friesland een rijke historie heeft met onder andere in het verre verleden een eigen vorstenhuis. Het is heel erg goed dat de auteur dit boek heeft geschreven.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed. Het boek is op een vertellende manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Ik had steeds het gevoel dat een geschiedenisleraar van vroeger de verhalen over de vorsten vertelde.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb heel erg genoten van het boek. Het was heel erg leuk om te lezen over de vorsten die ik of niet kende of vaag van gehoord had.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Friezen en eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Nederland.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
PROF. ANTOINE JACOBS

Website van de uitgever:















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg