Geknakte Bloem - Marguerite Hamer-Monod De Froideville


Van UITGEVERIJ ELMAR mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Acht vrouwen vertellen hun verhaal over Japanse militaire dwangprostitutie

Waar gaat het boek over? 
"Geknakte Bloem" vertelt de waargebeurde verhalen van 8 vrouwen die gedurende WO II in de Japanse kampen van Nederlands-Indië werden gedwongen te werken als seksslavinnen, de zogenaamde "Troostmeisjes."

De hartverscheurende verhalen tonen de verschikkingen van de kampen, gevuld met verdriet, frustratie en angst. Ondanks het verschrikkelijke misbruik in hun jeugd en het onbegrip in Nederland, is het doorzettingsvermogen van deze vrouwen onbegrensd.

Deze aangrijpende vertellingen vormen een stuk Nederlandse geschiedenis dat nooit verloren mag gaan.

Met een vlammend voorwoord door Willem Nijholt.

Alle auteursopbrengsten worden gedoneerd aan stichting War Child.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Van 1998 tot 2002 is Marguerite Hamer-Monod de Froideville de vertrouwenspersoon geweest van de Nederlandse slachtoffers van de Japanse dwangprostitutie. In dezelfde tijd was zij ook de voorzitter van de Stichting Project Implementation Committee in The Netherlands (PICN). Deze stichting heeft het z.g. 'Life Improvement Project' uitgevoerd t.b.v. de Nederlandse voormalige 'Troostmeisjes'. Het Life Improvement Project was hier te lande ingesteld door het Japanse Asian Women's Fund. Door zich aan te melden bij de vertrouwenspersoon konden de Nederlandse slachtoffers van de Japanse dwangprostitutie in aanmerking komen voor een uitkering uit dit Project. Marguerite Hamer heeft met sommige van deze vrouwen een intense vriendschapsband gekregen.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Uitgeverij Elmar BV

Jaar van verschijnen:
2013

EAN:
9789038922294

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
180

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van Geknakte bloem van Marguerite Hamer-Monod de Froideville wil je weten wie de vrouw is en wat haar verhaal is. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. De titel wordt al heel snel duidelijk in het boek. De subtitel geeft een tipje van de sluier van wat je kan verwachten. Je weet meteen dat je van de verhalen niet vrolijk zult worden, dat de verhalen je zullen shockeren.
Geknakte bloem van Marguerite Hamer-Monod de Froideville gaat over acht vrouwen die hun verhalen vertellen over dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen werden door de Japanse militairen als prostituee te werken. Het zijn acht schokkende verhalen. Ze vertellen over hoe hun jeugd was, hoe het kampleven was, hoe ze gedwongen werden om als prostituee te werken, wat voor vernederingen ze hebben moeten doorstaan, hoe het leven in een bordeel was, wat er met ze gebeurde als ze zich verzetten, wat dat betekende voor hun verdere leven en hoe hun verdere leven was. Het boek gaat niet alleen over de acht vrouwen die hun verhaal vertellen. De auteur vertelt ook over haar werk, wat zij deed als vertrouwenspersoon, waar ze voor heeft gezorgd en waarom ze dit boek heeft geschreven. Daarnaast vertelt zij in de epiloog haar verhaal en het verhaal van haar ouders. Tegen het eind van het boek blijkt dat niet alleen vrouwen werden gedwongen. Je moet het boek in het tijdsbeeld plaatsen zoals bijvoorbeeld dat de jonge vrouwen niet zoveel wisten als de jonge vrouwen van nu op dezelfde leeftijd op bepaalde gebieden. 
Het is goed dat de vrouwen hun verhalen hebben verteld opdat men weet dat de werkelijkheid indertijd anders was dan dat men indertijd naar buiten bracht. Dat de vrouwen niet vrijwillig voor de prostitutie hebben gekozen, zoals men deed doen geloven en wat velen ook dachten, maar dat ze gedwongen werden. Ze hadden ieder zo hun reden om hun verhaal niet eerder aan de grote klok te hangen. Tijdens het lezen begrijp je waarom ze niet eerder met hun verhalen naar buiten kwamen, begrijp je hun schaamte. Je vraagt je af wat je in hun plaats gedaan zou hebben. Het zijn acht schokkende, hartverscheurende verhalen waarbij je je geregeld afvraagt hoe mensen andere mensen dat kunnen aandoen. Ook dat sommige vrouwen nadat ze terug waren niet goed werden opgevangen, maar soms ook valselijk werden beschuldigd, dat ze niet werden geloofd. Het is schokkend om te lezen hoeveel vrouwen gedwongen werden om in de prostitutie te werken.
Kortom; Geknakte bloem van Marguerite Hamer-Monod de Froideville is een boek dat iedereen zou moeten lezen opdat men de waarheid leest, dat men beseft wat er indertijd echt is gebeurd met de vrouwen die gedwongen werden om de prostitutie in te gaan en wat dat voor hun verdere leven heeft betekend. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, is goed gekozen voor het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren. De verhalen van de vrouwen hebben mij stuk voor stuk geraakt, ook het verhaal van de auteur en haar ouders hebben mij geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Leven in vrijheid is immers geen vanzelfsprekendheid.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in waargebeurde verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Dit boek is niet alleen vertaald in het Japans, Chinees en Koreaans, maar sinds dit jaar ook in het Engels, Crushed Flower.
Nog een leuk weetje over het boek: Alle auteursopbrengsten van dit boek worden gedoneerd aan War Child.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg