Rauw - Janine Keijser


Van Janine Keijser mocht ik haar boek lezen en recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Met kille vastberadenheid keek Van Schouten me aan. Ik schrok van de haat in zijn ogen. Haat tegenover iemand die hij niet eens kende. Haat tegenover een obstakel op zijn weg. Een weg vol vernieling en destructie. En voor wat? Geld? Macht? Hij vertelde mij met die blik dat hij er geen moeite mee had dit obstakel uit de weg te ruimen. Ik was niet van plan zijn destructieve aard uit te testen.
'Sneller!' huilde ik bijna van paniek, toen ik zag dat de bestuurder naast Van Schouten de auto omgooide en achter ons aankwam.

Na een ernstig ongeval probeert de hoofdpersoon van dit boek haar leven weer op de rit te krijgen. Behalve met gezondheidsproblemen, kampt ze ook met het verdriet om haar te vroeg overleden vader, waar zij en haar tweelingzus een bijzonder goede band mee hadden. Op zoek naar nieuwe zingeving in haar leven besluit ze op te komen voor dieren in de vee-industrie. En zo komt het dat ze samen met drie mensen uit een activistennetwerk: de impulsieve Pam, de bedachtzame Paul en de aantrekkelijke Evert bij een varkensflat in Noord-Brabant belandt om een fokzeug te redden van een bestaan waarin geen plaats is voor ruimte, daglicht of liefde.
Het is het begin van een vlot geschreven, spannend avontuur waarin het viertal lugubere praktijken op het spoor komt en zelf ook in gevaar raakt. Ondertussen wordt de hoofdpersoon verliefd op de robuuste Dan. Is het ware liefde of maakt hij deel uit van een sinister complot?

Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
1e druk

EAN:
9789089548665

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
242

Genre:
Thriller

Verfilmd?
Het boek is voor zover bekend nog niet verfilmd, maar leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden. 

Prijs:
€ 19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Rauw van Janine Keijser wil je weten wie de vrouw op de cover is en waarom zij zo tegen die muur staat. Aan de muur te zien, staat ze daar duidelijk niet op een plek waar het een feest is, maar waar iets verschrikkelijks is gebeurd. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat ermee bedoeld wordt. Het is een titel die heel erg goed gekozen is.
De hoofdpersoon in Rauw van Janine Keijser is wel een beetje klaar met de situatie waarin ze noodgedwongen zit en wil weer wat betekenen voor de maatschappij. Ze besluit om op te komen voor de dieren in de vee-industrie en komt in contact met drie andere activisten die op hun manier opkomen voor de dieren in de vee-industrie. Ze proberen een fokzeug te redden van een varkensflat in Noord-Brabant. Ze komen erachter wat de eigenaren met de varkens doen en dat is niet veel goeds en dat is nog zacht uitgedrukt. Ondertussen wordt de hoofdpersoon verliefd op een robuuste man, maar of dat wel zo verstandig is is nog maar de vraag.
Rauw van Janine Keijser is een boek dat je beter niet tijdens het eten kan lezen, want de lust om te eten vergaat je, ook bij een simpele boterham met pindakaas. Ook is het geen boek dat je voor het slapen gaan kan lezen, tenzij je zin in nachtmerries hebt. Er zitten namelijk stukjes in die nogal bloederig zijn. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven. Je hebt soms het gevoel dat ze het misschien zelfs deels heeft meegemaakt of dat ze mensen kent die dat wel eens hebben gedaan. Ze heeft in ieder geval feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. Ondanks dat het boek in 2018 is gepubliceerd, is het verhaal nog steeds actueel, speelt er nog steeds van alles in de vleesindustrie wat het daglicht niet kan verdragen, werken er nog steeds bepaalde groepen waarvan je het niet verwacht samen. Ze zet met dit boek de lezer aan het denken over de vleesindustrie. Je wordt je bewuster van het vlees dat je eet en het is voor te stellen dat er mensen zijn die na het lezen van dit boek vegetariër worden of besluiten om minder vaak vlees te gaan eten. 
Rauw van Janine Keijser is haast op een filmische manier geschreven. Door de beeldende schrijfwijze van de auteur heb je het gevoel dat je erbij bent, het zelf meemaakt. Het is een verhaal met vele spannende momenten zoals bijvoorbeeld meteen al in het begin, maar ook later volgen er genoeg spannende momenten. Momenten waarbij je soms denkt dat ze dat beter maar niet kunnen doen, dat ze wat voorzichtiger moeten doen. De spannende momenten worden onderbroken door het liefdesleven van de hoofdpersoon, die ondertussen verliefd is geworden op een robuuste man, maar het is maar de vraag of hij wel goed voor haar is, of hij wel kan leven met haar gezondheidsklachten en of hij het echt meent met haar. Je wilt weten hoe het zit met hem en een paar andere personen. Langzaamaan kom je steeds meer te weten. Even lijkt het een tikkeltje voorspelbaar te worden, maar dan blijkt het toch een andere kant op te gaan. Daarnaast worstelt ze ook nog steeds met het verdriet van haar te jong gestorven vader. Je voelt haar verdriet om hem. De auteur heeft zich sowieso goed ingeleefd, de gevoelens goed weten te verwoorden waardoor je de diverse gevoelens zelf ook voelt. Het is dan ook aan te raden om een doos tissues bij de hand te houden voor de emotionele momenten. 
Kortom; Rauw van Janine Keijser is een verhaal dat je aan het denken zet over het vlees dat je eet. Ze laat met haar verhaal zien hoe het er aan toe gaat bij veel vleesbedrijven. De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past heel erg goed bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is goed. Het verhaal is op een haast filmische, beeldende manier geschreven waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verhaal verder zal gaan, hoe het verhaal zal gaan eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Charlotte, omdat ze een open en eerlijke vrouw is die zegt waar het op staat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad en over de andere plaatsen kan ik niet veel zeggen, omdat die niet echt beschreven zijn.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze diverse keren. Ik weet dat niet alle vleesverwerkers en vleeshandelaren even goed met hun dieren omgaan, maar het blijft me keer op keer verbazen. Het blijft ongelooflijk hoe veel dierenbeulen met het dierenleed dat ze veroorzaken wegkomen. Gelukkig zijn er ook genoeg boeren die wel de ruimte geven aan hun dieren, die hun dieren niet vetmesten, die hun dieren als levende wezens zien en de dieren zoveel mogelijk aandacht geven als in hun macht ligt. Ook heeft het verdriet van de hoofdpersoon om haar vader mij geraakt. Zo zijn er meer momenten die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
"Je kunt je lot niet omzeilen, al willen mensen dat graag geloven."

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van thrillers houden die deels op waarheid zijn berust.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar ik ga hem verwijderen van mijn Chromebook.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Het boek wordt vertaald in het Engels.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
KEIJSER ANIMALCOACH

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg