Stel Je Eens Voor, Rotterdam In Brand - Ben Kahmann


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Rotterdam is veel meer dan alleen maar de voetbalclub Feyenoord, de havens, diergaarde Blijdorp, Euromast, musea, moderne winkels, hoge gebouwen en de prachtige Maastunnel. Rotterdam heeft verschrikkelijk geleden in de Tweede Wereldoorlog! Door het vreselijke bombardement aan het begin van de oorlog, moest de stad weer grotendeels opnieuw opgebouwd worden. Bijna 850 mensen kwamen bij dat bombardement om het leven en maar liefst 80.000 mensen waren in ruim anderhalf uur tijd dakloos geworden. Stel het je eens voor! In dit boek wordt op een originele en aangrijpende manier beschreven hoe sommige bewoners de ondergang van hun stad wellicht hebben beleefd.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388887

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
76

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 9,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Stel je eens voor, Rotterdam in brand van Ben Kahmann zie je meteen over welke periode van Rotterdam het gaat. Bij het lezen van de titel is de eerste gedachte dat dat juist een van de gebeurtenissen is die je je liever niet voorstelt ook al ken je de geschiedenis en weet je wat er op die fatale dag in mei in 1940 is gebeurd.
In Stel je eens voor, Rotterdam in brand van Ben Kahmann neemt de auteur je mee naar die fatale dag in mei in 1940. Hij laat je verplaatsen in diverse personen en laat je met die personen het moment van het bombardement en soms ook de tijd ervoor meebeleven. Hij heeft zich heel erg goed weten in te leven waardoor de personen weer even tot leven komen. Door zijn beeldende schrijfwijze zie je alles voor je, waardoor je het zelf meebeleefd en de gevoelens voelt. Veel lezers zullen zich (deels) herkennen in de diverse stukjes, zoals bijvoorbeeld het gelukkig zijn nadat je heel goed nieuws hebt gekregen. Het einde van de stukjes en soms ook al vrij aan het begin zijn schokkend om te lezen. Dit is dan ook zeker geen boek dat je onder het eten leest of voor het slapen gaan. Je moet dit boek overigens in het tijdsbeeld plaatsen. Dat wat vandaag de dag niet meer kan, dat was in die tijd heel normaal zoals bijvoorbeeld dieren in het circus.
De stukjes zijn op een haast kinderlijke manier geschreven, je hebt het gevoel dat hij dit boek in eerste instantie waarschijnlijk voor tieners heeft geschreven en later bedacht dat dit boek ook geschikt is voor volwassenen. Dit boek is dan ook geschikt voor tieners om te lezen. De eerste twee hoofdstukken kan je beter achter elkaar lezen, vanaf het derde hoofdstuk kan je zelf bepalen welk hoofdstuk je eerst gaat lezen, het zijn losstaande hoofdstukken die niet speciaal op volgorde gelezen hoeven te worden. Alleen het laatste hoofdstuk kan je beter voor het laatst bewaren. Daarin vertelt de auteur in vogelvlucht de geschiedenis van Rotterdam en hoe het Rotterdam na het bombardement is vergaan. Dit boek is uitermate geschikt om te lezen voor als je een reading challenge te halen hebt. 
Kortom; In Stel je eens voor, Rotterdam in brand van Ben Kahmann heeft de auteur zich in diverse personen verplaatst en de momenten, soms een dag, voor het bombardement laten beleven. Zoals hij de verhalen beschrijft, zo zou het zomaar echt kunnen zijn gegaan. Het zijn verhalen die alledaags beginnen, maar op een aangrijpende manier eindigen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ik had er iets meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Ondanks dat je je het liever niet voorstelt en er mensen zullen zijn die daar liever niet aan herinnerd willen worden, is het een titel die heel erg goed gekozen is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een kinderlijke manier geschreven waardoor je het gevoel hebt dat het boek in eerste instantie voor tieners is geschreven en nee, dat is niet erg. Verder is het verhaal op een beeldende manier geschreven.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
De verhalen zijn stuk voor stuk goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Rotterdam is een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat zou ik niet kunnen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Alle verhalen hebben mij stuk voor stuk geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Onverdroten, alsof er niets aan de hand was, liepen de man en de vrouw in een soort liefdeswolk verder.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:

















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg