Blaren Op De Hiel - Annet Peetoom


Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Schrijnende relaties in de mantelzorg

Waar gaat het boek over? 
Zorgen voor je ouders, dat doe je gewoon. Volgens deskundigen een ingebakken loyaliteit, maar gemakkelijk is het niet. De één doet meer dan de ander, de één kan meer dan de ander, de één doet het beter dan de ander of de één doet het anders dan de ander. In Blaren op de hiel zijn verschillen tussen broers en zussen de bron van veel verwijten. Op ontroerende, geestige en vaak beklemmende wijze schrijft Annet Peetoom in Blaren op de hiel over de ingrijpende gevolgen voor de relatie tussen broers en zussen wanneer ze gaan zorgen voor een moeder of vader. De zestien verhalen met op de werkelijkheid gebaseerde scènes gaan over oud zeer en gevoelens van onmacht, jaloezie, eenzaamheid, schuld en verlangen naar begrip. De verhalen maken voelbaar wat verloren kan gaan, maar er valt ook veel te winnen. Bij mantelzorg is er veel te leren over jezelf, de relatie met je broers en zussen en de waarde van familiebanden. Eigenlijk ben je er nooit helemaal klaar mee. Blaren op de hiel is geschreven voor mantelzorgers, voor hulpverleners en mensen die familierelaties interessant vinden.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Annet Peetoom (1958) zorgde zes jaar intensief voor haar vader die Alzheimer had, samen met haar twee broers en zus. Ze studeerde sociologie en psychosynthese. Ze werkte veel met en voor ouderen in Welzijnsstichtingen en is nu uitvaartondernemer. Als schrijver is ze een veelbelovende laatbloeier.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Evelien Veenstra

Binnenwerk:
Evelien Veenstra

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
1e druk

EAN:
9789463652612

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
180

Genre:
Verhalen

Prijs:
€ 18,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Blaren op de hiel van Annet Peetoom krijg je niet meteen een idee waar het over zal gaan. De titel doet vermoeden dat het over iemand gaat die veel gewandeld heeft en zijn verhaal vertelt over wat hij heeft meegemaakt, heeft gezien. Ondanks dat de titel niet duidelijk is, is het een heel erg goed gekozen titel. De titel wordt pas duidelijk in een verhaal met dezelfde titel ongeveer halverwege het boek. De subtitel geeft duidelijk aan wat je van het boek kan verwachten.
In het voorwoord van Blaren op de hiel van Annet Peetoom vertelt ze waarom ze dit boek heeft geschreven, hoe ze dit boek heeft geschreven en wat je kan verwachten van het boek. Al tijdens het lezen van het voorwoord kan je alleen maar concluderen dat het goed is dat dit boek is geschreven en dat iedere (toekomstige) mantelzorger en eenieder die in de zorg werkt dit boek zou moeten lezen. De verhalen laten zien hoe zwaar het mantelzorgen kan zijn. Dat het niet alleen het zorgen is voor de ouder(s), maar dat er meer bij komt kijken dan op het eerste gezicht lijkt. Dat het ook geestelijk een druk op je kan leggen. Daarnaast laten de verhalen zien hoe de familiebanden kunnen veranderen of dat men weer terugvalt in de rol zoals het was toen men nog als gezin bij elkaar woonde voordat men uitvloog. De verhalen laten zien hoe oud zeer wordt verzwegen of er juist uitkomt tijdens het mantelzorgen. De een laat het voor wat het is voor de lieve vrede ook al vreet het vanbinnen, de ander verplaatst zich in de broer of zus en probeert het recht te zetten. Het is alleen jammer dat er geen verhalen zijn waarbij er maar één kind in het gezin is, verhalen waarbij er in een gezin met twee kinderen waarvan de één een verstandelijke beperking heeft of een andere (ernstige) handicap heeft, verhalen van samengestelde gezinnen en verhalen van gezinnen waarbij adoptiekinderen mantelzorgen. Dat had het boek compleet gemaakt.
De verhalen in Blaren op de hiel van Annet Peetoom zijn los te lezen, je hoeft niet eerst met het eerste verhaal te beginnen. Je kan zelf bepalen met welk verhaal je begint en welke je daarna leest en welk verhaal je tot het laatst bewaard. Wel is het aan te raden om een pauze te nemen na elk verhaal omdat ze stuk voor stuk aankomen en herkenbaar kunnen zijn. Het zijn verhalen die je aan het denken zet over bijvoorbeeld welke rol jij hebt, speelt in jouw ouderlijk gezin en of je dat wilt of kunt veranderen. De hoofdpersonen hebben, mede dankzij de auteur, hun gevoelens goed verwoord. Je voelt hun gevoelens en hun emoties. Hoe triest soms ook, soms moet je ook wel lachen zoals bijvoorbeeld om een vader die zichzelf vastgebonden had op een stoel omdat hij niet naar die oude wrakken wilde verhuizen. 
Kortom; Blaren op de hiel van Annet Peetoom is een verhalenbundel dat laat zien hoe zwaar mantelzorgen kan zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. De verhalen laten zien dat er meer bij mantelzorgen komt kijken dan op het eerste gezicht lijkt. Ook kan het een aanslag zijn op de familiebanden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal. Zoals gezegd mis ik verhalen waarbij er maar één kind in het gezin is, gezinnen waarin ook gehandicapte kinderen zijn, samengestelde gezinnen en gezinnen die adoptiekinderen hebben. Ik weet zeker dat daar ook genoeg mensen voor zijn die hun verhaal al dan niet anoniem willen vertellen en dat de auteur dan in de verhalen kan verwerken. Misschien wel een idee voor een volgend boek.

Wat vind je van de cover? 
Niet mooi, maar past toch bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend waardoor de verhalen vlot weglezen.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Alle verhalen in het boek hebben mij stuk voor stuk geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Ze kwamen uit dezelfde klei, maar waren verschillend uitgehard.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor alle (toekomstige) mantelzorgers en eenieder die in de zorg werkt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van Elikser UITGEVERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Nous Afscheidsbegeleiding

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg