Nieuwste recensie

Drugs Achter Het Gordijn - Maartje Krul

Afbeelding
Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Het leek in het gezin van Maartje Krul allemaal best redelijk te gaan. Behalve dan met haar jongste zoon Lucas, een puber waar ze haar handen vol aan had. Hij blowde, spijbelde, zwierf op straat en loog over alles. Ze hoopte dat dat bij de leeftijd hoorde en dat het vanzelf over zou gaan. Maar op een gegeven moment kon ze er niet meer omheen: hij was ernstig verslaafd. Toen volgde de moeizame weg naar hulp. In het dorp waar ze woonden waren meerdere jongeren afhankelijk van verdovende middelen. Voor het wijkcentrum werd zelfs gedeald. Maartje probeerde steun te krijgen bij andere ouders, maar dat lukte niet. Ze keken weg of bagatelliseerden het probleem. Ook de hulpverlening schoot tekort. Zo bleef ze steeds doormodderen. Tot er een hulpverlener in beeld kwam die haar vroeg ook naar haar eigen rol te kijken. Hield ze zijn verslaving niet mede in stand door hem stee...

Een Vervlogen Droom - Rosemarijn Milo


Van Rosemarijn Milo mocht ik haar boek lezen en recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Verslag van een te kort leven

Waar gaat het boek over? 
Augusta Francisca Maes, Guusje (1891-1918), had zich haar leven als getrouwde vrouw wel heel anders voorgesteld. Zij was feministe, niet helemaal ‘avant la lettre’, maar zonder het zich bewust te zijn en misschien zelfs zonder het woord te kennen. Zij blijft dromen van een ander vrouwenleven, onafhankelijk en niet ondergeschikt, maar de werkelijkheid van het begin van de 20e eeuw en het huwelijk met een man die wel van haar houdt maar niets van haar begrijpt – alles tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog – zijn haar ten slotte fataal.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Rosemarijn Milo, Guusjes kleindochter, dacht aanvankelijk dat zijn celliste zou worden maar ging na haar conservatoriumopleiding rechten studeren. Zij werd advocaat en rechter. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is ze definitief in Frankrijk gaan wonen waar ze nog een aantal jaren heeft gewerkt als juridisch vertaalster om als schrijfster te eindigen. Zij publiceerde eerder 'Brieven uit La Dominance', 2012.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Yves Nicolay

Binnenwerk:
Yves Nicolay

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789087598310

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
278

Genre:
Geschiedenis

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Voor diegenen die het boek over de man van de vrouw op de cover hebben gelezen, zal de vrouw op de cover en de foto van Een vervlogen droom van Rosemarijn Milo bekend voorkomen. Ook al weet je wie die vrouw is, je wilt weten wat haar verhaal is ook al weet je al voor een groot deel wat voor vrouw ze was door het boek over haar man. Voor diegenen die het boek over haar man nog niet gelezen hebben, je hoeft niet speciaal eerst dit boek te lezen en dan pas over haar man, je kan ook eerst het boek over haar man lezen. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat voor droom de vrouw op de cover had. De titel wordt pas tegen het eind duidelijk.
Een vervlogen droom van Rosemarijn Milo gaat over Guusje Maes, de oma van de auteur. Helaas heeft ze niet oud mogen worden. Guusje was een vrouw die eigenlijk te vroeg is geboren, die niet paste in de tijd dat zij heeft geleefd. Geregeld vraag je je tijdens hel lezen af wat ze er van had gevonden als ze jaren later, vanaf het moment dat ze niet meer het 'bezit' van haar man was geweest, dat ze op een makkelijkere en 'veiligere' manier aan geboortebeperking had kunnen doen en dat ze dezelfde rechten had gehad als een man, was geboren. Of als ze langer had mogen leven hoe ze het had gevonden dat haar dochter, en dan vooral haar kleindochter, een leven met meer kansen heeft gehad, waarin vrouwen meer mogen en niet meer alles aan hun man hoeven te vragen en zelf kon bepalen of ze zwanger werd of niet. Het is bijna zeker dat ze dat geweldig gevonden zou hebben. Zij was namelijk voor haar tijd een vrouw die ver vooruit liep, die probeerde haar pad te volgen, maar steeds tegen muren op botste omdat het voor die tijd eigenlijk niet kon wat zij wilde en een man had die heel veel van haar hield, maar haar vaak niet begreep wat tot botsingen tussen de twee echtelieden leidde. 
Rosemarijn Milo heeft zich in Een vervlogen droom heel erg goed ingeleefd in haar oma. Ondanks dat het grootste deel fictief is, geloof je dat wat haar oma in de brieven naar haar vriendin en haar moeder schreef zo is gegaan. De auteur heeft feit en fictie heel erg mooi met elkaar verweven. In de brieven die ze naar vriendin schreef was ze opener dan naar haar moeder ook al probeerde ze dat soms wel. Ze neemt in de brieven naar haar vriendin geen blad voor de mond, schreef over haar angsten, eenzaamheid, schaamtes en schuldgevoelens en stelde vele vragen. Soms ook vragen die vandaag de dag ook gesteld zullen worden door aanstaande moeders zoals bijvoorbeeld over de eerste zwangerschap. Je leeft mee met de hoofdpersoon. Ondanks dat het een eenzijdige briefwisseling is, krijg je soms toch iets mee van de vriendin zoals bijvoorbeeld hoe haar leven is. Als je eenmaal in het boek bent begonnen, wil je alleen maar verder lezen ook al weet je hoe het afloopt. Je wilt haar kant van het verhaal lezen. Hoe zij persoonlijk alles heeft ervaren zoals bijvoorbeeld het huwelijk en het moederschap. 
Een vervlogen droom van Rosemarijn Milo is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat indertijd 'normaal' was, nu niet meer normaal is zoals bijvoorbeeld dat de pastoor langs kwam om te vragen of er al een volgend kind onderweg was. Het geeft een mooi tijdsbeeld weer van hoe het vroeger was, hoe bijvoorbeeld het vrouwenkiesrecht in opkomst was, maar ook hoe de Eerste Oorlog was en wat de Nederlanders ervan ondervonden ondanks dat Nederland in die tijd neutraal was.
Kortom; Een vervlogen droom van Rosemarijn Milo is een verhaal dat in je gaat zitten, dat je doet afvragen hoe veel vrouwen uit de tijd van Guusje net zo dachten als Guusje, die over een ander soort leven droomden toen ze jong waren. Het is een verhaal dat laat zien dat veel vrouwen het in die tijd niet zo makkelijk hadden en vaak aan handen en voeten gebonden waren. De foto's maken het boek compleet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen ook al weet je hoe het afloopt.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel mooi. Nijmegen is overigens een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat had ik niet gekund, ik zou dan ongeveer dezelfde problemen hebben gehad als Guusje, zeker wat kinderen aangaat.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Het hele verhaal van Guusje heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
Liefde maakt blind, zegt men, maar misschien ook een beetje doof.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houden die op waarheid zijn gebaseerd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast. Zij mag naast het boek over haar man gaan staan.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg