Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over? Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek? Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Het Eigen Lot - Kenzaburo Oë
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Van Meulenhoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Oorspronkelijke titel:
Kojinteki na taiken
Waar gaat het boek over?
De eerste zoon van Vogel wordt geboren met een zeer ernstige hersenafwijking. De artsen laten hem beslissen of zijn zoon zal blijven leven of dat ze hem laten sterven. Hun eigen mening steken ze niet onder stoelen of banken. Van inlevingsvermogen is weinig sprake, alle artsen lijken alleen vanuit hun vakgebied geïnteresseerd in het kleine jongetje.
Vogel schrikt enorm van het mismaakte kind; hij wordt er zelfs onpasselijk van en verafschuwt zichzelf hierom. Om het beeld van zijn netvlies te laten verdwijnen en de gedachten uit zijn hoofd te verbannen zoekt hij troost bij een oude vriend: de whisky. De dagen na de geboorte worstelt hij met de beslissing die hij moet maken. Hij wordt onder druk gezet en doet er alles aan om onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen.
Met een ongelofelijke, poëtische kracht beschrijft Oë de aarzeling, de vreugde en de depressie van Vogel. Het eigen lot is een oprechte en confronterende vertelling over een moeilijke beslissing die recht uit het leven gegrepen is.
Kenzaburo Oë (1935) werd in 1994 bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur. Het eigen lot is gebasseerd op zijn eigen leven en op dat van zijn zoon Hikari Oë, nu een beroemde componist. Van Oë verschenen bij Meulenhoff, naast Het eigen lot, onder meer de romans De knoppen breken, De dag dat de keizer hoffelijk mijn tranen droogt, Voetballen in 1860 en Schreeuwen in de nacht. Daarnaast publiceerde hij een verhalenbunden, De hoogmoedige doden, en de novellen Seventeen en Homo sexualis.
Bron: achterflap
Vertaald door:
M. Marshall- van Wieringen Omslagontwerp:
DPS Design & Prepress Studio Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen Jaar van verschijnen:
2020 Druk:
Elfde druk EAN:
9789029093750
Bindwijze:
Hardcover Aantal pagina's:
242 Genre:
Roman Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Prijs:
€ 19,99 Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van Het eigen lot van Kenzaburo Oë krijg je een sprookjesachtig gevoel, maar helaas is het verhaal alles behalve sprookjesachtig. Je weet in ieder geval in welk land het verhaal zich afspeelt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
Het eigen lot van Kenzaburo Oë gaat over een man wiens kind geboren wordt met een zeer ernstige hersenafwijking. Hij moet van de artsen beslissen of hij zijn zoon laat leven of dat ze hem laten sterven. Een onmenselijke keuze waarvan je hoopt dat je er zelf nooit voor komt te staan. De artsen steken hun mening niet onder stoelen of banken en hebben daar zo hun redenen voor. Bij het zien van het gezicht van zijn kind wordt hij tot zijn schaamte onpasselijk. Hij zoekt zijn troost in whisky en probeert zijn beslissing zo lang mogelijk op te schuiven ook al wordt hij op een gegeven moment onder druk gezet. De vraag is of hij ooit weer bij zinnen komt en welke beslissing hij zal nemen.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het confronterende en beklemmende verhaal van Het eigen lot van Kenzaburo Oë. Het verhaal is soms haast poëtisch geschreven. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten welke beslissing de hoofdpersoon uiteindelijk zal nemen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het boek je onbewust steeds bezig. Je leeft met de hoofdpersoon mee, maar tegelijkertijd erger je je ook aan hem. Net zoals hij dubbelgevoelens heeft over zijn zoon, heb je dat als lezer over hem. Aan de ene kant begrijp je zijn gedrag, aan de andere kant vind je hem geregeld harteloos en egoïstisch. De auteur heeft zich in dat opzicht heel erg goed weten in te leven in de hoofdpersoon en soms merk je dat het verhaal is gebaseerd op zijn leven. Merk je dat hij het zelf voor een groot deel zelf heeft ervaren. Alleen iemand die het zelf heeft ervaren kan de gevoelens van iemand die net vader is geworden en wat de hoofdpersoon is overkomen zo beschrijven zoals de auteur heeft gedaan. Je voelt de radeloosheid, de schaamte, de schrik, de onmacht, de angsten en de verslagenheid van de hoofdpersoon.
Het eigen lot van Kenzaburo Oë is een verhaal waarbij je je geregeld afvraagt wat jij gedaan zou hebben en of een moeder anders zou reageren dan de vader of dat dat van persoon tot persoon verschilt zoals ook in het verhaal duidelijk wordt. Het is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat toen normaal was, is nu niet meer normaal zoals bijvoorbeeld dat de man zonder medespraak van zijn vrouw kan beslissen over belangrijke zaken. Het verhaal laat zien hoe een onmenselijke beslissing dat iemand moet nemen je psychisch kan slopen en hoe ver een vriendschap kan gaan. Het is voor te stellen dat veel ouders moeite met dit boek zullen hebben.
Kortom; Het eigen lot van Kenzaburo Oë is een confronterend verhaal dat je aan het denken zet. De auteur heeft zich dankzij zijn persoonlijke ervaringen heel erg goed weten in te leven in de hoofdpersoon en in de tijd waarin dit boek zich afspeelt. Meteen vanaf het begin wordt je meegezogen in het verhaal en laat je nog niet los als je het boek uit hebt.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek. Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek. Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen. Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een vlotte, beeldende en soms haast poëtische manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest. Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel. Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt. Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in. Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten welke beslissing de hoofdpersoon uiteindelijk gaat nemen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het boek je onbewust bezig. Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een ander plot verwacht.
Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig. Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk. Welke persoon vond je het leukst en waarom?
De vader wiens kind in zijn lichaam iets mist omdat hij alles op alles zet voor zijn kind.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb. Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, ik zou me teveel aan hem ergeren. Wat vond je van de locaties in het boek?
Sommige locaties klinken mooi, andere locaties wat minder mooi. Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zeker. Het verhaal van de hoofdpersoon heeft me geraakt en hoewel ik zijn schrikreactie begrijp, had ik wat meer moeite met een beslissing die hij eerst nam. Ik zou een andere beslissing hebben genomen. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.
Mooie quote in het boek:
Studie is nooit nutteloos. Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden. Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die op waarheid zijn gebaseerd. Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren. Ga je het boek nog een keer lezen?
Ik denk het niet. Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast. Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden. Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker. Leuk weetje over het boek:
De eerste druk was in 1970.
Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen. Website van de uitgever:
Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over? Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h...
Van Edwin J.F. Delsing mocht ik dit boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: Fundament voor een ongedwongen samenleving volgens universele beginselen Waar gaat het boek over? Deze zoektocht is op iets anders uitgelopen. Het resultaat ligt nu verwoord in een boek met de titel “Het Libertarische Sociaal Contract”. Het omslag laat een “kettingbreker” zien, een man, die zichzelf bevrijdt uit de ketenen van … Ja, van wat eigenlijk? De twee fundamentele uitgangspunten van het libertarisme, individuele zelfbeschikking en non-agressie, zijn uitgewerkt in het Libertarische Sociaal Contract. Met zulk een écht contract, in de vorm van een verklaring aan je medemens, definieer je jezelf tot zelfbeschikt mens, die te kennen geeft vreedzaam te willen samenleven met anderen die – wederzijds – het individuele zelfbeschikkingsrecht respecteren. Vanuit die zelfbeschikking geef je jezelf, als je dat wilt, een Libertarische Grondwet. Een voorstel voor zo’n Libertarische G...
Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron: bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek? Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je...
Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloe...
Reacties
Een reactie posten