Het Eigen Lot - Kenzaburo Oë


Van Meulenhoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Kojinteki na taiken

Waar gaat het boek over? 
De eerste zoon van Vogel wordt geboren met een zeer ernstige hersenafwijking. De artsen laten hem beslissen of zijn zoon zal blijven leven of dat ze hem laten sterven. Hun eigen mening steken ze niet onder stoelen of banken. Van inlevingsvermogen is weinig sprake, alle artsen lijken alleen vanuit hun vakgebied geïnteresseerd in het kleine jongetje.

Vogel schrikt enorm van het mismaakte kind; hij wordt er zelfs onpasselijk van en verafschuwt zichzelf hierom. Om het beeld van zijn netvlies te laten verdwijnen en de gedachten uit zijn hoofd te verbannen zoekt hij troost bij een oude vriend: de whisky. De dagen na de geboorte worstelt hij met de beslissing die hij moet maken. Hij wordt onder druk gezet en doet er alles aan om onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen.

Met een ongelofelijke, poëtische kracht beschrijft Oë de aarzeling, de vreugde en de depressie van Vogel. Het eigen lot is een oprechte en confronterende vertelling over een moeilijke beslissing die recht uit het leven gegrepen is. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Kenzaburo Oë (1935) werd in 1994 bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur. Het eigen lot is gebasseerd op zijn eigen leven en op dat van zijn zoon Hikari Oë, nu een beroemde componist. Van Oë verschenen bij Meulenhoff, naast Het eigen lot, onder meer de romans De knoppen breken, De dag dat de keizer hoffelijk mijn tranen droogt, Voetballen in 1860 en Schreeuwen in de nacht. Daarnaast publiceerde hij een verhalenbunden, De hoogmoedige doden, en de novellen Seventeen en Homo sexualis.

Bron: achterflap 

Vertaald door:
M. Marshall- van Wieringen

Omslagontwerp:
DPS Design & Prepress Studio

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2020

Druk:
Elfde druk

EAN:
9789029093750

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
242

Genre:
Roman

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 19,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het eigen lot van Kenzaburo Oë krijg je een sprookjesachtig gevoel, maar helaas is het verhaal alles behalve sprookjesachtig. Je weet in ieder geval in welk land het verhaal zich afspeelt. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt er meer over weten.
Het eigen lot van Kenzaburo Oë gaat over een man wiens kind geboren wordt met een zeer ernstige hersenafwijking. Hij moet van de artsen beslissen of hij zijn zoon laat leven of dat ze hem laten sterven. Een onmenselijke keuze waarvan je hoopt dat je er zelf nooit voor komt te staan. De artsen steken hun mening niet onder stoelen of banken en hebben daar zo hun redenen voor. Bij het zien van het gezicht van zijn kind wordt hij tot zijn schaamte onpasselijk. Hij zoekt zijn troost in whisky en probeert zijn beslissing zo lang mogelijk op te schuiven ook al wordt hij op een gegeven moment onder druk gezet. De vraag is of hij ooit weer bij zinnen komt en welke beslissing hij zal nemen.
Meteen vanaf de eerste bladzijde wordt je meegezogen in het confronterende en beklemmende verhaal van Het eigen lot van Kenzaburo Oë. Het verhaal is soms haast poëtisch geschreven. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten welke beslissing de hoofdpersoon uiteindelijk zal nemen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het boek je onbewust steeds bezig. Je leeft met de hoofdpersoon mee, maar tegelijkertijd erger je je ook aan hem. Net zoals hij dubbelgevoelens heeft over zijn zoon, heb je dat als lezer over hem. Aan de ene kant begrijp je zijn gedrag, aan de andere kant vind je hem geregeld harteloos en egoïstisch. De auteur heeft zich in dat opzicht heel erg goed weten in te leven in de hoofdpersoon en soms merk je dat het verhaal is gebaseerd op zijn leven. Merk je dat hij het zelf voor een groot deel zelf heeft ervaren. Alleen iemand die het zelf heeft ervaren kan de gevoelens van iemand die net vader is geworden en wat de hoofdpersoon is overkomen zo beschrijven zoals de auteur heeft gedaan. Je voelt de radeloosheid, de schaamte, de schrik, de onmacht, de angsten en de verslagenheid van de hoofdpersoon. 
Het eigen lot van Kenzaburo Oë is een verhaal waarbij je je geregeld afvraagt wat jij gedaan zou hebben en of een moeder anders zou reageren dan de vader of dat dat van persoon tot persoon verschilt zoals ook in het verhaal duidelijk wordt. Het is een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat toen normaal was, is nu niet meer normaal zoals bijvoorbeeld dat de man zonder medespraak van zijn vrouw kan beslissen over belangrijke zaken. Het verhaal laat zien hoe een onmenselijke beslissing dat iemand moet nemen je psychisch kan slopen en hoe ver een vriendschap kan gaan. Het is voor te stellen dat veel ouders moeite met dit boek zullen hebben.
Kortom; Het eigen lot van Kenzaburo Oë is een confronterend verhaal dat je aan het denken zet. De auteur heeft zich dankzij zijn persoonlijke ervaringen heel erg goed weten in te leven in de hoofdpersoon en in de tijd waarin dit boek zich afspeelt. Meteen vanaf het begin wordt je meegezogen in het verhaal en laat je nog niet los als je het boek uit hebt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vlotte, beeldende en soms haast poëtische manier geschreven waardoor het boek vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten welke beslissing de hoofdpersoon uiteindelijk gaat nemen. Als je er niet in bezig bent, dan houdt het boek je onbewust bezig.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De vader wiens kind in zijn lichaam iets mist omdat hij alles op alles zet voor zijn kind.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, ik zou me teveel aan hem ergeren.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Sommige locaties klinken mooi, andere locaties wat minder mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zeker. Het verhaal van de hoofdpersoon heeft me geraakt en hoewel ik zijn schrikreactie begrijp, had ik wat meer moeite met een beslissing die hij eerst nam. Ik zou een andere beslissing hebben genomen. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
Studie is nooit nutteloos.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen houdt die op waarheid zijn gebaseerd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
De eerste druk was in 1970.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg