Het Mentaal Dieet - Tijn Vellekoop


Van UITGEVERIJ ASPEKT en Tijn Vellekoop mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Stupiditeit voor gevorderden

Waar gaat het boek over? 
Het zal niet elke dag gebeuren dat je wordt gevraagd naar de leeftijd van de aarde. Toch wordt dagelijks een beroep gedaan op je kennis en nog vaker zul je handelen op gevoel. Want al gaat je kennis nog zo ver, er zijn krachten die kennis te boven gaan. Ons brein is zo complex dat het weinig zekerheden biedt en voortdurend voor keuzes wordt gesteld: waar of niet waar, goed of kwaad? Dit en andere thema’s worden hier behandeld door wetenschappers, filosofen en schrijvers van wereldformaat. Omlijst met anekdotes en citaten is de essentie van hun werk - met als hoofdthema de interactie met anderen - op een originele manier bijeen gebracht in een verrassend afwisselend landschap van cultuur, politiek en wetenschap.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Sükran Yürekli

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789464240184

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
136

Genre:
Religie, spiritualiteit en filosofie

Prijs:
€ 16,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Het mentaal dieet van Tijn Vellekoop krijg je al een idee waar het boek over zal gaan, althans dat vermoeden heb je. De titel en subtitel maken nieuwsgierig. De tekening is getekend door de auteur zelf.
Het mentaal dieet van Tijn Vellekoop is een boek dat je aan het denken zet zoals bijvoorbeeld over de eerste ontmoeting en dat je soms een spiegel voorhoudt zoals bijvoorbeeld als iemand bij je komt zitten in de trein. De auteur behandeld in een notendop diverse onderwerpen. Onderwerpen die actueel zijn zoals bijvoorbeeld over helden met een vlekje en onderwerpen die tijdloos zijn zoals bijvoorbeeld over statistieken. Soms geeft hij tips zoals bijvoorbeeld wat je beter kan zeggen op je werk als je tijd met je gezin wilt doorbrengen. Soms moet je lachen om een bepaald stukje zoals bijvoorbeeld om de reactie van een schrijver over een standbeeld. Ook kunnen sommige stukjes herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld dat je ergens niet aan mag denken.
Het mentaal dieet van Tijn Vellekoop is een boek waarbij je de onderwerpen niet speciaal op volgorde hoeft te lezen, je kan zelf bepalen met welk onderwerp je begint en welke je daarna gaat lezen. Ondanks dat het een dun boekje is, 136 pagina's, is het aan te raden om het boek niet even tussendoor te lezen, want je wordt echt aan het denken gezet over de diverse onderwerpen. Je gaat anders naar diverse onderwerpen kijken en misschien zelfs je eigen mening die je eerst over het bewuste onderwerp had herzien. Je wordt soms aan het twijfelen gebracht. Blijkt dat sommige onderwerpen anders in elkaar te zitten dan je altijd gedacht had of wat je altijd geleerd hebt. Het is een boek dat je nog wel even bezig houdt na het lezen. De onderwerpen kunnen aanzetten tot discussiëren met anderen. Het boek laat zien hoe complex ons brein is. De auteur en anderen, zoals bijvoorbeeld wetenschappers en filosofen, hebben alles goed weten te onderbouwen. Uiteraard kan het zijn dat je niet eens bent met alles wat is geschreven, maar dat is niet erg. Het is juist goed dat je je eigen mening erover houdt, maar tegelijkertijd ook de diverse onderwerpen van andere kanten bekijkt opdat je je mening kan herzien of toch behouden.
Kortom; Het mentaal dieet van Tijn Vellekoop is een boek dat je stof tot nadenken geeft. Je anders naar diverse onderwerpen, actuele en tijdloze onderwerpen, doet kijken. Dat je soms doet twijfelen of het wel echt zo is of niet. Het is echt een mentaal dieet voor je brein.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker een paar keer. Ik werd weer even terug in de tijd geworpen bij het stukje waarbij de auteur iemand aanzag voor een jongeman. Jaren geleden werkte ik bij de V&D in Rotterdam en kwam er op een gegeven moment een man binnen. Althans, dat dachten mijn collega's en ik. De persoon zag er heel mannelijk uit, nauwelijks borsten, kort haar en mannelijk gekleed. Ik stond op dat moment bij de kassa en gelukkig waarschuwde een collega mij dat die persoon geen man, maar een vrouw was. Zij had eerder bijna dezelfde blunder begaan als dat ik bijna zou begaan en ik was blij dat ze mij waarschuwde zodat ik 'goedemiddag mevrouw' kon zeggen in plaats van 'goedemiddag meneer'. 
Verder hebben diverse onderwerpen zoals bijvoorbeeld het voorbeeld van de man in de trein en over dat het leven snel gaat mij aan het denken gezet. 

Mooie quote in het boek: 
Niemand hoeft alles te begrijpen, niemand kán alles begrijpen.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die graag meer wil weten over het brein, hoe dat werkt, hoe we beïnvloed worden dagelijks.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig gaat houden al dan niet bewust.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
De tekening op de voorkant van het boek is getekend door Tijn Vellekoop zelf.

Website van de auteur:
tijn vellekoop twitter

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg