Kasteel De Boekhorst - Jan Van Der Elst & Maud Mommers


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De geschiedenis van een Hollands pronkjuweel

Waar gaat het boek over? 
De geschiedenis van kasteel de Boekhorst is innig verweven met de Hollandse grafelijke familie. Het verhaal begint in 1273 met de schenking door graaf Floris V van benoorden Noordwijkerhout gelegen duingebied. De ontvangers van deze gulle gift waren zijn bloedverwant Aleidis van Holland en haar gemaal Boudewijn van Noordwijk. Op deze zandgrond werd al gauw een vesting aangelegd. Vervolgens vervulden de kasteeleigenaren en hun kroost vaak voorname functies in het Hollandse maatschappelijke en religieuze leven. Anna van Vliet werd geboren op kasteel de Boekhorst. In 1578 trouwde ze met jonkheer Andries van Bronkhorst. Dit echtpaar was uitermate verknocht aan hun bastion. Hun aangrijpend en bewogen leven wordt voor het eerst in deze monografie beschreven. Vanaf de zeventiende eeuw begonnen diverse kunstenaars het gebouw te tekenen. Vooral in de eerste helft van de achttiende eeuw werd dit een ware rage. Meer dan twintig beeltenissen van het pronkjuweel in de duinen hebben we aan hen te danken. De uiterst welgestelde Maria Catharina, prinses van Rubempré, liet in 1772 de heerlijkheid de Boekhorst te koop zetten. In verkoopadvertenties werd de vesting nog wel vermeld, ook al was het inmiddels verworden tot een ruïne. Dit is evenwel geenszins het einde van het verhaal. Zo mocht na korte tijd de Haagse notaris Nicolaas de Stoppelaar zich heer van de Boekhorst noemen. Met name voor deze intrigerende figuur was dit een felbegeerde aanspreektitel. In de negentiende eeuw kwam er een gestage stroom van rijkaards, praalhanzen en parvenu's op gang die de heerlijkheid kochten en genoten van de jacht, alsmede de adellijk aandoende aanspreektitel. Tegen het einde van die eeuw werd de in opdracht van Andries van Bronkorst gebouwde toegangspoort gesloopt. Het gebied bleef echter als heerlijkheid tot in de twintigste eeuw bestaan.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789464240009

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
132

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 27,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Kasteel de Boekhorst van Jan van der Elst & Maud Mommers krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan, wat je kan verwachten van het boek. Je wilt het mooie kasteel op een mooie zomerse dag gaan bezoeken. Helaas zal dat niet gaan, want het kasteel is jaren geleden gesloopt. De titel en de subtitel spreken voor zichzelf. Het boek is heel erg mooi vormgegeven. Het is zo'n boek dat, als het kasteel nog had bestaan en je had het kunnen bezichtigen, in het souvenirwinkeltje had gelegen, dat je als bezoeker wilt kopen om thuis als herinnering aan je bezoek aan het kasteel te bewaren en in te lezen.
In Kasteel de Boekhorst van Jan van der Elst & Maud Mommers vertellen de auteurs over de bijzondere geschiedenis van dit mooie kasteel, wie er hebben gewoond en wat velen deden, waar het kasteel stond, wie het kasteel onder andere hebben bezocht en wanneer het kasteel ongeveer is gesloopt. Ondanks dat lang niet alles bekend is, zoals bijvoorbeeld de precieze inrichting van het kasteel, krijg je toch een goed beeld van wie er in het kasteel hebben gewoond, van wie het kasteel is geweest, wat de diverse eigenaren deden en waar het kasteel ongeveer heeft gestaan. Dankzij de tekeningen die door diverse kunstenaars zijn gemaakt, krijg je een goed beeld van hoe het kasteel er aan de buitenkant uit moet hebben gezien. Voor diegenen die redelijk bekend zijn met de geschiedenis van de wereld en vooral van Nederland, zullen een aantal namen zoals bijvoorbeeld Floris V bekend voorkomen. Dit is een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat indertijd normaal was, nu niet meer normaal is zoals bijvoorbeeld dat men vroeger zwanen at.
Aan alles kan je merken dat de auteurs heel veel onderzoek hebben gedaan. Als ze bepaalde informatie niet hebben kunnen vinden, dan laten ze dat eerlijk weten zoals bijvoorbeeld hoe lang Aleidis haar gemaal heeft overleefd. Ze hebben daar niets over verzonnen, maar zijn eerlijk. Ze vertellen waar volgens hen de burcht uit bestond, uit hoeveel woonlagen het bestond. Tegen het eind ontkrachten ze het een en ander over een verkoopakte, ze geven daar hun mening over en weten dat goed te onderbouwen met voorbeelden zoals bijvoorbeeld over de ophaalbrug. Ze hebben heel goed en duidelijk uitgelegd wat een heerlijkheid is. Het is een boek dat vlot wegleest.
Kortom; Kasteel de Boekhorst van Jan van der Elst & Maud Mommers is een interessant en indrukwekkend boek over de geschiedenis van een kasteel dat helaas jaren geleden gesloopt is. Je krijgt een goed beeld van wie de eigenaren waren, waar het kasteel ongeveer stond, hoe de omgeving eruit zag en hoe het kasteel er van buiten uit zag. De foto's maken het boek compleet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er iets meer van verwacht. Ik had gehoopt dat er ook foto's van de binnenkant van het kasteel in zouden staan zodat je een beeld krijgt van hoe het er van binnen uit gezien moet hebben.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. De titel geeft precies weer waar het boek over zal gaan.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot waardoor het boek vlot wegleest.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Die klinkt heel erg mooi.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze. Dat het kasteel is gesloopt heeft me geraakt. Het is zo jammer dat ze dat hebben gedaan. Het is een stuk geschiedenis die gewist is en dat is zonde.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over kastelen en voor diegenen die in Noordwijkerhout wonen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik ga de tekeningen nog een keer bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek houden, hij mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteurs:
Langeveld natuur in beeld

Website van de uitgever:





Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg