Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Een Mann - Rindert Kromhout

Ik mocht dit boek voor de gelijknamige  leesclub op Hebban lezen, daarom kan je mijn recensie op Hebban vinden.

Kasteel De Boekhorst - Jan Van Der Elst & Maud Mommers


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
De geschiedenis van een Hollands pronkjuweel

Waar gaat het boek over? 
De geschiedenis van kasteel de Boekhorst is innig verweven met de Hollandse grafelijke familie. Het verhaal begint in 1273 met de schenking door graaf Floris V van benoorden Noordwijkerhout gelegen duingebied. De ontvangers van deze gulle gift waren zijn bloedverwant Aleidis van Holland en haar gemaal Boudewijn van Noordwijk. Op deze zandgrond werd al gauw een vesting aangelegd. Vervolgens vervulden de kasteeleigenaren en hun kroost vaak voorname functies in het Hollandse maatschappelijke en religieuze leven. Anna van Vliet werd geboren op kasteel de Boekhorst. In 1578 trouwde ze met jonkheer Andries van Bronkhorst. Dit echtpaar was uitermate verknocht aan hun bastion. Hun aangrijpend en bewogen leven wordt voor het eerst in deze monografie beschreven. Vanaf de zeventiende eeuw begonnen diverse kunstenaars het gebouw te tekenen. Vooral in de eerste helft van de achttiende eeuw werd dit een ware rage. Meer dan twintig beeltenissen van het pronkjuweel in de duinen hebben we aan hen te danken. De uiterst welgestelde Maria Catharina, prinses van Rubempré, liet in 1772 de heerlijkheid de Boekhorst te koop zetten. In verkoopadvertenties werd de vesting nog wel vermeld, ook al was het inmiddels verworden tot een ruïne. Dit is evenwel geenszins het einde van het verhaal. Zo mocht na korte tijd de Haagse notaris Nicolaas de Stoppelaar zich heer van de Boekhorst noemen. Met name voor deze intrigerende figuur was dit een felbegeerde aanspreektitel. In de negentiende eeuw kwam er een gestage stroom van rijkaards, praalhanzen en parvenu's op gang die de heerlijkheid kochten en genoten van de jacht, alsmede de adellijk aandoende aanspreektitel. Tegen het einde van die eeuw werd de in opdracht van Andries van Bronkorst gebouwde toegangspoort gesloopt. Het gebied bleef echter als heerlijkheid tot in de twintigste eeuw bestaan.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789464240009

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
132

Genre:
Geschiedenis

Prijs:
€ 27,50

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Kasteel de Boekhorst van Jan van der Elst & Maud Mommers krijg je al een vermoeden waar het boek over zal gaan, wat je kan verwachten van het boek. Je wilt het mooie kasteel op een mooie zomerse dag gaan bezoeken. Helaas zal dat niet gaan, want het kasteel is jaren geleden gesloopt. De titel en de subtitel spreken voor zichzelf. Het boek is heel erg mooi vormgegeven. Het is zo'n boek dat, als het kasteel nog had bestaan en je had het kunnen bezichtigen, in het souvenirwinkeltje had gelegen, dat je als bezoeker wilt kopen om thuis als herinnering aan je bezoek aan het kasteel te bewaren en in te lezen.
In Kasteel de Boekhorst van Jan van der Elst & Maud Mommers vertellen de auteurs over de bijzondere geschiedenis van dit mooie kasteel, wie er hebben gewoond en wat velen deden, waar het kasteel stond, wie het kasteel onder andere hebben bezocht en wanneer het kasteel ongeveer is gesloopt. Ondanks dat lang niet alles bekend is, zoals bijvoorbeeld de precieze inrichting van het kasteel, krijg je toch een goed beeld van wie er in het kasteel hebben gewoond, van wie het kasteel is geweest, wat de diverse eigenaren deden en waar het kasteel ongeveer heeft gestaan. Dankzij de tekeningen die door diverse kunstenaars zijn gemaakt, krijg je een goed beeld van hoe het kasteel er aan de buitenkant uit moet hebben gezien. Voor diegenen die redelijk bekend zijn met de geschiedenis van de wereld en vooral van Nederland, zullen een aantal namen zoals bijvoorbeeld Floris V bekend voorkomen. Dit is een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen, dat wat indertijd normaal was, nu niet meer normaal is zoals bijvoorbeeld dat men vroeger zwanen at.
Aan alles kan je merken dat de auteurs heel veel onderzoek hebben gedaan. Als ze bepaalde informatie niet hebben kunnen vinden, dan laten ze dat eerlijk weten zoals bijvoorbeeld hoe lang Aleidis haar gemaal heeft overleefd. Ze hebben daar niets over verzonnen, maar zijn eerlijk. Ze vertellen waar volgens hen de burcht uit bestond, uit hoeveel woonlagen het bestond. Tegen het eind ontkrachten ze het een en ander over een verkoopakte, ze geven daar hun mening over en weten dat goed te onderbouwen met voorbeelden zoals bijvoorbeeld over de ophaalbrug. Ze hebben heel goed en duidelijk uitgelegd wat een heerlijkheid is. Het is een boek dat vlot wegleest.
Kortom; Kasteel de Boekhorst van Jan van der Elst & Maud Mommers is een interessant en indrukwekkend boek over de geschiedenis van een kasteel dat helaas jaren geleden gesloopt is. Je krijgt een goed beeld van wie de eigenaren waren, waar het kasteel ongeveer stond, hoe de omgeving eruit zag en hoe het kasteel er van buiten uit zag. De foto's maken het boek compleet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er iets meer van verwacht. Ik had gehoopt dat er ook foto's van de binnenkant van het kasteel in zouden staan zodat je een beeld krijgt van hoe het er van binnen uit gezien moet hebben.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. De titel geeft precies weer waar het boek over zal gaan.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot waardoor het boek vlot wegleest.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Die klinkt heel erg mooi.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze. Dat het kasteel is gesloopt heeft me geraakt. Het is zo jammer dat ze dat hebben gedaan. Het is een stuk geschiedenis die gewist is en dat is zonde.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in verhalen over kastelen en voor diegenen die in Noordwijkerhout wonen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik ga de tekeningen nog een keer bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek houden, hij mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteurs:
Langeveld natuur in beeld

Website van de uitgever:

Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over?  Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h

Quote van de Week

Knock-Out - Cis Meijer

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je weet dat

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed va

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot. Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich ui

De Holistische Reis - Dennis Van Miltenburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: door lichaam, geest en ziel Waar gaat het boek over?  Wie ben jij nou werkelijk? Je bent een ziel, behuisd in een lichaam dat vervolgens met de geest gedachtes kan creëren. Maar hoe werkt dit allemaal? Hoeveel weet je eigenlijk over het lichaam, de geest en de ziel en hoe zijn ze met elkaar verbonden? We komen allemaal op deze aarde zonder handleiding. Niemand van ons kent echt de spelregels van deze werkelijkheid. Er wordt ons verteld wat we moeten denken in plaats van hoe we moeten denken. Bij deze geef ik mijn persoonlijke handleiding over jouw lichaam, geest en ziel. Het is belangrijk dat je een relatie op gaat bouwen met jouw lichaam. Ik ga jou uitleggen waarom jij bent zoals je bent, waarom jouw lichaam is zoals het is. Ook vertel ik je waarom jij je gedraagt zoals je je gedraagt en waarom je voelt wat je voelt. Kortom, je gaat ontdekken wie jij werkelijk bent

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan Oorspronkelijke titel: The library at the edge of the world Oorspronkelijke uitgever: Hachette Books Ireland Waar gaat het boek over?  Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente. Bron:  bol.com Vertaald door: Ans van der Graaff Omslagontwerp: Barbara Binnenwerk: Zetspiegel, Best Jaar van verschijnen: 2018 Druk: Eerste druk ISBN: 978

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Gebasseerd op een waargebeurd verhaal Waar gaat het boek over?  Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin dr

Niets Zeggen - Ingrid Rensen

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over?  Wanneer Eva naar Amsterdam vertrekt voor een reünieweekend met oud studievrienden, kan ze niet voorzien dat haar leven drastisch gaat veranderen. Ongewild komt ze terecht in een wereld van bedreigingen en chantages. Langzaam komt haar psychiatrisch verleden om de hoek kijken en verliest ze haar realiteitszin. Lukt het haar om te ontsnappen uit de wereld waarin ze is terechtgekomen? Bron:  bol.com . Omslagontwerp: Snegina Uzunova Binnenwerk: Salihanur Akpinar Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789463383035 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 268 Genre: Romans, thrillers Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden. Wat vind je van het boek?  De cover en de titel van Niets zeggen van Ingrid Rensen maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom en waarover de vrouw