Lift - Linwood Barclay


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:

Waar gaat het boek over? 
Een huiveringwekkend verhaal; even de lift pakken zal nooit meer hetzelfde zijn!

Maandag. Vier mensen stappen in een lift in Manhattan. Ze drukken op de knop voor hun verdieping, maar de lift klimt door naar de top, waar hij een paar seconden pauzeert – voordat hij valt. Recht naar beneden, tot hij te pletter slaat. Het lijkt een gruwelijk ongeluk. Maar op dinsdag vindt er opnieuw een incident plaats, in een andere wolkenkrabber. En op woensdag weer.

In New York – een van de meest verticale steden ter wereld – breekt chaos uit. Dit kan geen toeval zijn. Dit is een koude, berekenende poging de stad te terroriseren. En het werkt: kantoorwerknemers weigeren nog naar hun werk te gaan en hulpdiensten rukken niet meer uit voor oproepen op hoge etages. Wie zit hierachter? Hebben deze dodelijke sabotageacties iets te maken met het lijk zonder vingers dat werd gevonden? In een race tegen de klok proberen twee ervaren rechercheurs en een journalist de antwoorden te vinden voordat de nieuwste, en hoogste, woontoren van de stad op donderdag feestelijk wordt geopend.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Linwood Barclay (1955) is de internationale bestsellerauteur van meerdere bejubelde thrillers. Niemand hoor het werd door Het Parool uitgeroepen tot beste thriller van 2019. Lift werd door The Sunday Times getipt als een van de beste boeken van 2020. Barclay woont met zijn vrouw vlak bij Toronto, Canada.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Waldemar Noë

Omslagontwerp:
DPS Design & Prepress Studio

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789022589366

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
416

Genre:
Thriller

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel erg goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 20,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Lift van Linwood Barclay weet je meteen dat je een bloedstollende thriller gaat lezen. Je weet meteen dat je na het lezen van dit boek niet meer zo onbezorgd een lift in zal stappen. Voor diegenen die al een angst hebben om in een lift te staan, zal dit boek voor hen alleen maar een bevestiging zijn voor een van de redenen die ze misschien al hadden voor liften. Hoewel de oorspronkelijke cover ook heel erg mooi is en past bij het boek is bij de cover van de Nederlandstalige vertaling de titel van het boek en de naam van de auteur mooier in de cover verwerkt. De titel is kort maar krachtig en is heel erg goed gekozen. Ook hebben ze er goed aan gedaan om alleen voor de titel 'Lift' i.p.v. 'Lift toonhoogte', wat de letterlijke vertaling is van de originele titel, te kiezen. Op een gegeven moment vraag je je wel even af of ze het boek niet beter 'Liften' als titel hadden kunnen geven, tot je tegen het eind bent en het dan ook wel weer begrijpt waarom ze niet voor het meervoud van het woord hebben gekozen. Verder is het boek heel erg mooi vormgegeven. Het boek is opgedeeld in vijf delen, vijf dagen waarbij elke dag zijn eigen liftknop heeft.
In Lift van Linwood Barclay stappen op maandag vier mensen een lift in om ze naar hun verdiepingen te brengen. Dat is althans de bedoeling, maar ze zullen daar nooit aankomen. Het lijkt een gruwelijk ongeluk, maar dan gebeurt er dinsdag weer een gruwelijk ongeluk met een lift in een ander gebouw en woensdag gebeurt er weer een gruwelijk ongeluk met een lift in weer een ander gebouw. Dit kan dan ook haast geen toeval meer zijn. De vraag is wie er achter zit en waarom. En hebben ze te maken met een andere moord en moordaanslag. Of staan die er los van? Ondertussen durven de meeste mensen niet meer met een lift naar boven te gaan. Ook de hulpdiensten zitten niet meer te springen om op oproepen te reageren die boven in hoge etages zijn. De chaos is dan ook compleet. Ondertussen is het de bedoeling dat de nieuwste en de hoogste woontoren op donderdag feestelijk geopend wordt. Diverse mensen zetten dan ook alles op alles omdat door te laten gaan, om te weten te komen wie erachter zit en op te pakken. 
Lift van Linwood Barclay is een verhaal waar je meteen in zit, een verhaal dat je alleen maar verder wilt lezen omdat je wilt weten hoe het verder zal gaan, wie er achter die sabotages zit(ten) en waarom, wat de sabotages met de andere zaken te maken heeft. Zijn het verschillende zaken of toch niet? Je wilt weten hoe het zit met bepaalde personen. Het is een verhaal dat meteen vanaf het begin niet saai is, waar heel veel spanning in zit. De spanning is goed opgebouwd. Even lijkt het erop dat het een tikkeltje voorspelbaar zal gaan worden tussen bepaalde personen, maar dan komt er ineens een wending die je niet aan hebt zien komen. Net zoals dat je op een gegeven moment een vermoeden hebt wie erachter zit, om vervolgens te bedenken dat het iemand anders is. Het is sowieso een verhaal boordevol verrassende wendingen die je niet aankomen. Ook het plot is verrassend. Het is een plot die je niet verwacht had.
Het verhaal wordt vanuit verschillende personen verteld. Op het eerste gezicht lijken ze niets met elkaar te maken te hebben, niets met elkaar gemeen te hebben, maar uiteindelijk zullen ze een geheel van het verhaal vormen. De personages zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personen en hun achtergronden. Je leeft echt mee met de personages. Het verhaal laat goed zien hoe een stad als New York ontregeld kan raken als men niet meer gebruik kan of durft te maken van een lift.
Kortom; Lift van Linwood Barclay is een bloedstollende thriller waar je meteen in zit en pas los laat als je het boek uit hebt. En dan nog houdt het je bezig als je met een lift moet. Je gaat je bedenken of je niet beter de trap kan nemen. Mocht dat niet het geval zijn, dan ga je niet meer zo onbezorgd de lift in. Het is overigens geen boek om te lezen tijdens het eten of voor het slapen gaan, sommige stukjes laten je de eetlust vergaan en bezorgen je nachtmerries. Ook is het geen boek voor even tussendoor, want je moet er goed je aandacht bij houden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is tegelijkertijd schitterend, maar ook angstaanjagend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend, haast filmisch.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, heel erg eigentijds.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er soms teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, die zag ik niet aankomen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriet persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Met sommigen zoals Barbara en Jerry wel, met anderen zoals Richard niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
New York lijkt me een hele mooie stad. Het is een stad waarvan ik hoop dat ik die ooit nog eens zal bezoeken.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat lukt me wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker een paar keer zoals bijvoorbeeld het achtergrondverhaal van Glover en wat Jerry heeft meegemaakt hebben mij geraakt. Meer kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Mooie quote in het boek: 
'Als je maar goed genoeg bij iemand zoekt vallen er altijd wel lijken uit de kast.'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van bloedstollende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk dat, steeds als ik een lift in ga, aan het boek zal denken. Het boek heeft er wel voor gezorgd dat ik niet meer zomaar een lift in zal gaan stappen. Dat wordt dus aan mijn conditie werken. ;)

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
LINWOOD BARCLAY

Website van de uitgever:


















Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg