Verwondering - Jaap Van Den Berg


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In Italië kunnen we ons over alles verwonderen: de gewoontes, de taal, de natuur, de cultuur. Met Mauri spreek ik dagelijks over al deze zaken, in het Italiaans. We praten over de aarde die we verpesten, de dierenwereld die grotendeels in beslag genomen wordt door de mens met alle gevolgen van dien. Maar ook onze waarnemingen komen ruimschoots aan de orde. Italië als paradijs, en niet te vergeten de rijke eeuwenoude cultuur die de fundamenten heeft gelegd voor het huidige Italië. Het land is schatrijk aan cultuur waar een ieder heden ten dage nog enorm van genieten kan. Italië vormt de basis van onze beschaving.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463389594

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
214

Genre:
Roman

Prijs:
€ 18,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Verwondering van Jaap van den Berg wil je weten waar de foto is genomen en wat het verhaal van de plaats is. Het is mooi dat de foto niet alleen aan de voorkant staat, maar doorloopt op de zijkant en op de achterkant. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten waar de auteur van in verwondering is. De titel wordt al heel snel duidelijk. 
In Verwondering van Jaap van den Berg neemt de auteur je mee naar het land waar hij heel erg graag komt en dan met name naar de camping waar hij al twintig jaar elk jaar trouw trouw terug naar toe gaat. In het boek kan je lezen waarom hij daar graag naar terug gaat en zijn ervaring met een bezoek aan een andere camping. Zijn ervaringen laten zien hoe verschillend campingeigenaren kunnen zijn, ook al is de een luxer dan de ander. Vanaf de camping bezoekt de auteur, vaak vergezeld van zijn partner, andere plaatsen al dan niet in de buurt van de camping. Ook praat hij geregeld met zijn Italiaanse vriend over diverse onderwerpen, hij filosofeert over vele onderwerpen zoals bijvoorbeeld de natuur. Je komt meer te weten over Italië en haar inwoners. Tussendoor verhaalt hij over de toestanden in Italië tijdens de eerste vijf maanden van 2020. Je krijgt een goed beeld van hoe het toen was en bent benieuwd hoe het nu daar is.
In Verwondering van Jaap van den Berg voel je de liefde van de auteur voor Italië en zijn bewoners, maar hij durft ook kritisch te zijn zoals bijvoorbeeld over de middagrust in Italië. Niet alleen over Italië is hij kritisch, maar ook over Nederland en andere onderwerpen. Hij geeft zijn mening over diverse onderwerpen zoals bijvoorbeeld over het dierenrijk. Hij laat je geregeld nadenken over diverse onderwerpen zoals bijvoorbeeld over de liefde. Hij vertelt over de verschillen tussen Nederland en Italië, over de verschillen tussen de Nederlanders en de Italianen, wat wij bijvoorbeeld kunnen leren van de Italianen zoals bijvoorbeeld oprechte complimenten geven en hoe ermee om te gaan. Hij vergelijkt graag en veel zoals bijvoorbeeld Italië die hij vergelijkt met een vrouw en bergen met mensen. Het boek leest door de vlotte schrijfwijze van de auteur vlot weg.
Door de beeldende schrijfwijze van de auteur wil je (weer) naar Italië, wil je het zelf (weer) ervaren, wil je genieten van de mooie plaatsen en van de Italianen. Je krijgt bijna zin in bijvoorbeeld een glas limoncello, vooral die van Maurio. Hij heeft oog voor wat hij ziet waar anderen vaak aan voorbij gaan zoals over platanen die hij heeft gezien. Het is mooi dat hij veel zinnen in het Italiaans heeft gelaten en de Nederlandse vertaling erachter heeft geplaatst. Je leert daardoor ook een klein beetje Italiaans zoals bijvoorbeeld 'Il Purgatorio'. Soms moet je lachen om bepaalde stukjes zoals bijvoorbeeld over het aantal parkietjes dat hij dacht te zien in een kooi.
Kortom; Verwondering van Jaap van den Berg is een boek dat je even in Italië doet wanen, waar je over diverse onderwerpen aan het denken wordt gezet en waarbij je een andere kijk krijgt op diverse onderwerpen. Na het lezen van dit boek wil je naar Italië.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt naar het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend waardoor het boek vlot wegleest.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken heel erg mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld de coronacrisis in Italië en het lot van een van de parkietjes van Maurio. Het is mooi om te lezen hoe zorgzaam parkietjes zijn en niet alleen naar hun soortgenoten toe. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Misschien heeft het virus wel de gedachte dat het het kleinste wezen is op aarde en wil laten zien dat de kleinste ook de grootste kan zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van Italië houdt en er graag meer over wil weten en ook graag over andere onderwerpen leest.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek weggeven.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat bepaalde onderwerpen die in het boek aan bod komen zoals bijvoorbeeld over de dieren, mij onbewust nog even bezig gaan houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg