Vinland - Bjorn Andreas Bull-Hansen


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Torstein Tormodson vaart aan het hoofd van zijn Jomsvikingen naar het beloofde land aan de andere kant van de oceaan.

Oorspronkelijke titel:
Vinland

Waar gaat het boek over? 
Voor de vele liefhebbers van de televisieseries Vikings en Norsemen Viking

Torstein Tormodson moet na de beruchte Slag van Svolder gedwongen met zijn familie naar het westen vluchten om aan de toorn van Olaf Tryggvason en zijn leger te ontsnappen. Torstein staat nu aan het hoofd van de Jomsvikings, een genootschap van Viking-huurlingen. Hij wil een toekomst voor zichzelf en zijn familie veiligstellen, en heeft plannen om scheepsbouwer te worden en een vermogen op te bouwen.

Hij gaat op zoek naar de mythische larixbossen die volgens geruchten aan de andere kant van de oceaan te vinden zijn, in het land dat de Vikingen ‘Vinland’ noemen. Maar Vinland zit vol gevaren en al snel moet Torstein vechten voor zijn leven. Zal hij ooit herenigd worden met zijn familie?

Vinland geeft lezers een uniek inkijkje in de levens van de eerste kolonisten van Noord-Amerika en in de conflicten die ontstonden met de machtige inheemse volkeren uit de omgeving. 

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Bjorn Andreas Bull-Hansen (1972) is een meester in het combineren van historische feiten met een spannend verhaal. De Vinking, deel 1 uit de Jomsviking-serie, haalde direct na verschijnen de bestsellerlijsten. Bjorn Andreas Bull-Hansen is een van de grootste Viking-kenners ter wereld. Hij deelt graag zijn kennis van de Noorse cultuur met zijn immer groeiende groep internationale lezers. Hij woont in Frederikstad, Noorwegen, met zijn vrouw en twee kinderen.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Michiel Vanhee en Sofie Maertens

Omslagontwerp:
DPS Design en Prepress Studio

Binnenwerk:
ZetSpiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789022588246

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
528

Genre:
Literatuur, romans, historisch

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek (nog) niet verfilmd, maar het boek leent zich er heel goed voor om verfilmd te worden.

Prijs:
€ 21,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Vinland van Bjorn Andreas Bull-Hansen krijg je al meteen een idee wat voor soort boek je gaat lezen. Ondanks dat het een schitterende cover is, is het toch jammer dat ze niet de andere persoon bij de Viking op de cover hebben geplaatst zoals ook op de originele cover is te zien. De titel maakt nieuwsgierig. Het is een titel waarbij je eerst denkt dat het niet helemaal klopt, dat ze per ongeluk de V hebben gekozen in de titel in plaats van de F en het maar zo hebben gelaten, maar al heel snel heb je door dat het wel goed is geschreven. Het is fijn dat ze de originele titel hebben behouden en niet voor een andere titel hebben gekozen.
Vinland van Bjorn Andreas Bull-Hansen is het tweede deel van De Jomsviking-serie. Het boek is los te lezen, maar toch is het verstandiger om eerst het eerste deel te lezen mocht je dat nog niet gelezen hebben, omdat er een paar verwijzingen in staan naar het eerste deel zoals bijvoorbeeld wat er precies is gebeurd met de vader van de hoofdpersoon. Ondanks dat de hoofdpersoon langzaamaan steeds meer loslaat wat hem en zijn familie is overkomen in het verleden, wil je er meer over weten, wil je het eerste deel ook lezen. Als je het boek uit hebt, dan ben je benieuwd naar het volgende deel. Het is zo'n verhaal waar je meteen in zit als je er eenmaal aan bent begonnen en pas weer los laat als je het boek uit hebt. Zo'n verhaal waarbij je door niemand gestoord wil worden als je er eenmaal in bent begonnen.
Vinland van Bjorn Andreas Bull-Hansen gaat over een man die zijn geluk wil beproeven aan de andere kant van de oceaan. Hij vaart er met een groot gezelschap waaronder zijn vrouw, zijn pasgeboren kind en zijn broer heen. Het is een reis waar het een en ander gebeurt, een reis dat niet altijd even vlekkeloos verloopt, ze krijgen onder andere te maken met diverse weersomstandigheden. Eenmaal in het beloofde land leiden ze een heerlijk leven totdat ze op een dag bezoek krijgen van mensen die het op hun hebben gemunt. De hoofdpersoon moet vechten voor zijn leven en raakt ook nog eens zijn dierbaren kwijt. Het enige wat hij dan nog wil, is zijn dierbaren vinden, herenigd worden met ze en daar heeft hij alles voor over. De vraag is of het hem zal lukken om ooit weer herenigd te worden met zijn dierbaren en hoe hem dat gaat lukken.
Vinland van Bjorn Andreas Bull-Hansen is vanuit de hoofdpersoon geschreven. Het is op een vertellende manier geschreven waarbij je het gevoel hebt dat de hoofdpersoon jou zijn verhaal bij een kampvuur aan het water van zijn huis met een kroes bier in de hand en zijn hond aan zijn voeten vertelt. Saai is het allerminst. De hoofdpersoon vertelt zijn verhaal op een boeiende en beeldende manier over wat hij als jonge jongen heeft meegemaakt, hoe hij een paar keer heeft moeten vechten voor zijn leven, wat hij deed om zijn dierbaren te vinden en het soms voor anderen opnam zoals bijvoorbeeld voor een vriend die hem nooit in de steek heeft gelaten. Hij houdt af en toe een spiegel voor zichzelf voor zoals bijvoorbeeld over hoe hij met mensen omging in zijn jonge jaren. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de hoofdpersoon. Ondanks dat wat hij vertelt, jaren geleden is, voel je met hem zijn gevoelens die hij als jonge jongen ook voelde toen hij zijn dierbaren moest missen en naar ze op zoek ging. 
De auteur heeft feit en fictie erg mooi met elkaar weten te verweven waardoor je vanaf het begin gelooft dat het verhaal in zijn geheel zo is gegaan. Je merkt aan alles dat hij er heel veel over weet. Hij heeft de belangrijke personen goed uitgediept. Voor diegenen die (redelijk) bekend zijn met de geschiedenis van de Vikingen zullen sommige namen zoals bijvoorbeeld Erik de Rode bekend voor komen. Het verhaal kan soms voor sommige mensen herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld de gevoelens die vaders hebben als ze net vader zijn geworden. Het verhaal laat zien dat sommige gevoelens van alle tijden zijn. Soms zet het verhaal je aan het denken zoals bijvoorbeeld wat echte rijkdom is.
Kortom; Vinland van Bjorn Andreas Bull-Hansen is een boeiend en indrukwekkend verhaal waarbij feit en fictie mooi met elkaar zijn verweven. Je krijgt een goed beeld van de gebruiken zoals het vroeger ging bij de Vikingen, zoals bijvoorbeeld hoe het ging als ze gingen trouwen, hoe ze leefden, wie hun vijanden waren en het verhaal laat zien dat niet alle Vikingen hetzelfde waren. Het is geen boek dat je voor het slapen gaan moet lezen of tijdens het eten, want er zitten een paar bloederige (zacht uitgedrukt) stukjes in. Het is overigens een verhaal dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen zoals bijvoorbeeld de jacht op zeehonden. 

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek, maar toch was het leuker geweest als ze ook de andere persoon, die je op de originele cover kan zien, erbij hadden geplaatst.

Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het verhaal is op een vertellende manier geschreven. De hoofdpersoon doet dat op een boeiende en beeldende manier waardoor het verhaal vlot wegleest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is op een chronologische manier geschreven waarbij er soms teruggeblikt word in de tijd als het verhaal erom vraagt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in bent begonnen, dan heb je moeite om het boek weg te leggen, zeker tegen het eind omdat je wilt weten hoe het zal eindigen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot, ik had een iets ander plot verwacht.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is van begin tot eind geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Freydis, omdat ze haar mannetje weet te staan als het nodig is, zich kan gedragen als een man, maar ook haar vrouwelijke kanten soms laat zien.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die klinken over het algemeen mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren zoals bijvoorbeeld dat de hoofdpersoon zijn dierbaren kwijt raakte en die winter hoe hij met iemand heeft weten te overleven. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Mooie quote in het boek: 
Een man die dieren doet lijden is laf.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van verhalen over Vikingen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker en het eerste deel wil ik ook gaan lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek mij nog even bezig houdt.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leuk weetje over het boek:
Het boek is in zeven talen vertaald en er volgen sowieso nog drie talen waarvan in september in het Spaans.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
BJORN ANDREAS BULL-HANSEN

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg