Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Bittere Tijden - Mario Vargas Llosa


Van Meulenhoff mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:

Waar gaat het boek over? 
Guatemala, 1954. Een militaire coup onder leiding van Carlos Castillo Armas, gesteund door de Amerikaanse overheid en de CIA, werpt de regering van Jacobo Árbenz omver. De aanleiding voor deze gewelddadige actie is een leugen die voor waar wordt aangenomen: Eisenhowers regering beschuldigt Árbenz van het promoten van sovjetcommunisme in Zuid-Amerika. De gevolgen hiervan zullen het lot van het hele continent radicaal veranderen.

Bittere tijden is een spannende roman over internationale samenzweringen en belangenverstrengeling ten tijde van de Koude Oorlog, waarvan de echo’s vandaag de dag nog voelbaar zijn. Een verhaal dat meerdere landen omspant en waarin sommige vervolgers eindigen als slachtoffer van het complot dat ze zelf in gang hebben gezet.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Mario Vargas Llosa (Peru, 1936) is een van de belangrijkste Zuid-Amerikaanse schrijvers van deze tijd. Zijn romans staan bekend om hun politieke en gewelddadige sfeer en hun aandacht voor het morele verval van de maatschappij. Vargas Llosa mengt zich geregeld in het maatschappelijk debat. In 1987 was hij kandidaat voor het presidentschap van Peru. In 2010 werd hij bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur.
Bij Meulenhoff verscheen onder meer zijn romans Het ongrijpbare meisje, Het feest van de Bok en Voor uw liefde.

Bron: achterflap boek

Vertaald door:
Eugenie Schoolderman en Arie van der Wal

Omslagontwerp:
Pinta Grafische producties

Binnenwerk:
Steven Boland

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789029094078

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
354

Genre:
Literaire romans

Verfilmd?
Voor zover bekend is het boek nog niet verfilmd, maar het boek leent zich er goed voor om verfilmd te worden. Mocht het boek ooit verfilmd worden, dan is het te hopen dat ze het beter en op chronologischer manier verfilmen dan het geschreven is. 

Prijs:
€ 22,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Bittere tijden van Mario Vargas Llosa krijg je niet meteen een idee waar het boek over zal gaan. Je wilt weten voor vogel het is die op de cover staat. Voor diegenen die het boek (nog) niet hebben gezien, wees niet bang, ze hebben de staart van de vogel niet afgesneden aan de zijkant, de staart loopt netjes langs de zijkant door. Het is jammer dat men er niet voor gekozen heeft om de vogel ook op de hardcover zelf te plaatsen, eventueel de helft kleiner en goudkleurig zoals de letters, dat had de hardcover zelf mooier gemaakt. De cover is in ieder geval mooier dan de originele cover. Het boek is ook heel mooi vormgegeven. De titel van het boek maakt nieuwsgierig, je wilt weten waar de titel op slaat, wat ermee bedoeld wordt. Je weet in ieder geval dat je waarschijnlijk geen vrolijk boek gaat lezen.
In Bittere tijden van Mario Vargas LLosa wordt de regering van 1954 omvergeworpen en dat dankzij een leugen die voor waar wordt aangenomen. De gevolgen van de coup zijn niet gering en voelen veel mensen vandaag de dag nog steeds ondanks dat het al zo lang geleden is.
Bittere tijden van Mario Vargas Llosa is een verhaal dat laat zien hoe leugens de wereld in worden geholpen met alle gevolgen van dien. Het verhaal laat zien wat macht en geld met mensen doet, hoe de politiek in elkaar zit in sommige landen, het zelfmedelijden van sommige mensen ondanks dat ze van alles op hun geweten hebben, hoe sommige mensen andere mensen de schuld geven van hun eigen falen, het wantrouwen dat sommigen hebben en wat voor gevolgen dat heeft en waarom mensen verraden worden. De auteur heeft zich goed weten te leven in de personen en in de tijd. Ondanks dat het verhaal grotendeels fictief is, zitten er ook stukjes in verwerkt die waargebeurd zijn. Feit en fictie zijn in dat opzicht mooi met elkaar verweven. De auteur laat daarmee zien dat hij goed op de hoogte is en veel onderzoek heeft gedaan.
Je beseft je door dit verhaal dat bepaalde dingen nog niet zo lang normaal zijn zoals bijvoorbeeld dat we nog niet zo lang bananen eten. Het verhaal geeft een mooi tijdsbeeld weer. Je moet het verhaal overigens wel in het tijdsbeeld plaatsen, dat wat indertijd normaal was, dat dat vandaag de dag niet meer normaal is zoals bijvoorbeeld dat je overal mag roken.
Bittere tijden van Mario Vargas Llosa begint goed, je zit meteen in het verhaal en je wilt op dat moment alleen maar verder lezen om te weten hoe het verhaal verder gaat, hoe het verhaal zal eindigen. Helaas heb je op een gegeven moment het gevoel dat bepaalde hoofdstukken niet helemaal op volgorde lopen of dat de hoofdstukken niet op tijd zijn afgekapt om in chronologische volgorde verder te gaan. Bepaalde personen blijken in een volgend hoofdstuk weer te leven, tot je tot de ontdekking komt dat er een korte periode met die persoon wordt teruggeblikt voor zijn overlijden. Ook heb je bij het lezen van sommige hoofdstukken niet meteen door over wie het in dat hoofdstuk gaat, dat heb je soms pas halverwege de bladzijde of pas aan het eind door. Als lezer raak je daardoor in verwarring en is het voor te stellen dat de lezer de draad kwijt raakt. Je vraagt je ook geregeld af wat de diverse mensen met elkaar gemeen hebben, wat ze van doen hebben met elkaar. 
Dit is geen boek dat je even tussendoor leest. Door de vele verschillende personen, de diverse tijden, de diverse verhaallijnen en de lange zinnen moet je goed opletten, want even niet opletten en je moet weer een stukje terug lezen om te begrijpen hoe het ook alweer zat. Ondanks dat zitten er genoeg spannende, schokkende en verrassende momenten in die je niet ziet aankomen. De spanning is goed opgebouwd. De auteur heeft het verhaal beeldend geschreven waardoor je het gevoel hebt dat je het verhaal meebeleeft met de personen.
Kortom; Bittere tijden van Mario Vargas Llosa is een verhaal waarbij je goed de aandacht bij moet houden, dat je niet even tussendoor leest. De auteur heeft feit en fictie heel mooi met elkaar weten te verweven. Je krijgt een goed beeld van hoe het indertijd ongeveer is gegaan en hoe het sommige personen daarna is vergaan.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet helemaal, ik had er meer van verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, goed gekozen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen en ondanks dat 'recios' 'moeilijk' in het Nederlands is, is bittere een goede keuze, maar 'moeilijke tijden' was ook goed geweest

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Hier en daar is het wat droog, maar er zitten ook stukjes bij die vlot geschreven zijn.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
In het begin is het verhaal goed opgebouwd. Helaas is dat op een gegeven moment minder goed. Bij diverse hoofdstukken raak je in de war omdat je in het vorige hoofdstuk iets anders hebt gelezen over een bepaald persoon waardoor het hoofdstuk voor jouw gevoel niet meer klopt. Het was beter geweest om in die gevallen de hoofdstukken eerder af te kappen en later verder te gaan met het hoofdstuk en daarna weer verder te met het andere hoofdstuk zodat het beter aansluit op elkaar.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Helaas wist het boek niet steeds mijn aandacht vast te houden. Geregeld werd ik afgeleid door de vele personages, de hoofdstukken waarbij voor mijn gevoel de volgorde niet meer klopte en de lange zinnen.

Heeft het plot je verrast?
Nee, dat heeft het plot niet.

Is het verhaal geloofwaardig?
Over het algemeen is het verhaal geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb geen favoriete persoon in dit boek.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Sommige locaties klinken mooi, andere locaties klinken wat minder.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat denk ik wel, maar niet in de landen waar het verhaal zich afspeelt.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij diverse keren. Ik kan niet teveel vertellen, maar de manier hoe de vader van Marta op een gegeven moment reageerde op haar heeft me geschokt. Zo zijn er meer stukjes die me geraakt hebben.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van boeken houdt die op waarheid zijn gebaseerd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, ik ga vaker een boek van hem lezen.

Leesfragment:
Ga naar de website van Meulenhoff om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg