Bühne


Van UITGEVERIJ ASPEKT mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Noud Bles editie

Waar gaat het boek over? 
Het literair-culturele tijdschrift in boekvorm Bühne, ook een uitgave van Uitgeverij Aspekt, brengt in april 2020 een speciale editie uit ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de schrijver Noud Bles. De Noud Bles-editie bevat gedichten, een kort verhaal, essays en columns van deze schrijver plus bijdragen van bevriende auteurs als Marijke Hanegraaf, Wim Huijser, Jan de Rooy, Michiel van Kempen, Margreet den Buurman, Victor Vroomkoning, Thomas Verbogt en anderen.
Bühne Special Noud Bles is een feestelijk lichtpunt in bewolkte tijden.

Bron: hebban.nl

Omslagontwerp:
Sanne Jelier

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789463388726

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
106

Genre:
Literatuur / cultuur

Prijs:
€ 9,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Bühne weten diegenen die vaker een boek van deze auteur hebben gelezen meteen wie de hoofdrol speelt in deze speciale editie van Bühne. De subtitel geeft het ook al aan. Net als de vorige edities is deze editie ook weer mooi vormgegeven. De foto's maken het boek compleet.
Uitgeverij Aspekt heeft er goed aan gedaan om deze auteur, die niet alleen diverse romans op zijn naam heeft staan, maar ook vele verhalen, gedichten en columns heeft geschreven, in het zonnetje te zetten. Net als de vorige edities van Bühne staat ook deze editie vol met gedichten, een column, proza, een overdenking, de biografie over Noud Bles en veel meer. Noud Bles is niet alleen aan het woord in het boek, maar ook anderen komen aan het woord zoals bijvoorbeeld Perry Pierik die humorvol verhaalt over hoe Noud Bles zijn agenda om kan gooien en hoe ze dat bij de uitgeverij noemen. Wim Huijser die vertelt over zijn ontmoetingen met Noud Bles waarbij hij op een keer het publiek uitnodigde om naar buiten te gaan voor iets wonderlijks. Voor diegenen die erbij waren schijnt het een mooie herinnering te zijn, voor diegenen die er niet bij waren, die wilden dat ze erbij waren. Thomas Verborgt die over een bezoek aan Noud Bles vertelt en wat hij zag in diens werkkamer en dat is nogal wat. Victor Vroomkoning heeft aforismen / maximen opgetekend uit het werk van Noud Bles. Sommigen zijn doordenkers en weer anderen schieten meteen in de roos. En Margreet den Buurman heeft een boekbespreking over een van de boeken van Noud Bles gehouden. Mocht je het boek nog niet gelezen hebben, dan wil je het boek lezen door haar boekbespreking. De hoofdpersoon in het verhaal van Jan de Rooy doet je terug verlangen naar tijden dat men nog op de spelling lette, men nog leerde om de taal goed te spreken. Het is alleen jammer dat het nawoord van Thomas Maier niet ook in het Nederlands is geplaatst zodat diegenen die geen Duits spreken en kunnen lezen, het ook kunnen lezen.
Zoals gezegd neemt Noud Bles zelf ook geregeld het woord zoals bijvoorbeeld over Hongaarse schrijvers. Hij vertelt met zoveel enthousiasme over de Hongaarse schrijvers dat je de genoemde boeken wilt gaan lezen. Ook vertelt hij over zijn reis in 2006 naar Oekraïne. Kan je proza van hem lezen zoals over twee portretten. Na het lezen van deze proza laat je geen portret meer in een hoekje staan, maar geeft die een mooie plaats op een van de muren in je huis. Daarnaast kan je een aantal van zijn gedichten in dit boek lezen. Het zijn gedichten die je stuk voor stuk raken op een bepaalde manier. 
Net zoals in de vorige edities van Bühne is hier ook ruimte gemaakt om reclame te maken voor een aantal boeken die Uitgeverij Aspekt uitgeeft waarbij de meeste boeken dit keer van Noud Bles zijn. Na het lezen van deze editie wil je de boeken van Noud Bles lezen en als je al een paar boeken van hem hebt gelezen, dan wil je ook zijn andere boeken lezen en zijn columns die hij heeft geschreven.
Kortom; Bühne met Noud Bles in de hoofdrol is een tijdschrift vol met proza, gedichten overdenkingen en nog veel meer. Het is een mooie afwisseling waarbij je geregeld moet lachen om sommige stukjes van de auteurs, waar je soms aan het denken wordt gezet en waarvan je het soms jammer vindt dat je er niet bij was.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, je weet meteen over wie het boek gaat.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed, je weet meteen van welke serie het boek is.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb genoten van dit boek.

Mooie quote in het boek: 
Zonder geld is iedereen aan elkaar gelijk.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die van literaire tijdschriften houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Ja, dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de auteur:
Noud Bles

Website van de uitgever:




Koop het boek bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg