Denk Morgen Op Het Slagveld Aan Mij - Javier Marías




Veertig talen vertaald

Denk morgen op het slagveld aan mij van Javier Marías is een boek waar je geregeld bij afdwaalt, maar toch wilt uitlezen omdat je wilt weten hoe het een en ander zit en hoe de nabestaanden reageren als ze horen hoe het is gegaan op de avond dat Marta stierf.
Het werk van Javier Marías is in veertig talen vertaald. Denk morgen op het slagveld aan mij is vertaald vanuit het Spaans: Mañana en la batalla piensa en mí.

Wat te doen

In Denk morgen op het slagveld aan mij van Javier Marías heeft de hoofdpersoon een etentje bij een vrouw. Nog voordat ze goed en wel elkaar hebben uitgekleed in de slaapkamer van de vrouw, wordt de vrouw onwel en komt ze te overlijden. Hij vraagt zich af wat hij moet doen met de dode vrouw en haar kind dat ligt te slapen. Hoe moet hij haar echtgenoot op de hoogte brengen? Hoe zal de familie reageren? Wat moet hij verder nog doen? Op een gegeven moment weet hij onder valse voorwendselen contact te krijgen met haar familie en dan blijkt dat haar man hem zoekt, maar of dat een goed teken is is nog maar de vraag. Het is een verhaal met een paar verrassende wendingen en een eind die verrassend is.

Geen boek voor tussendoor

Denk morgen op het slagveld aan mij van Javier Marías is geen boek dat je even tussendoor leest. Je moet er goed je aandacht bij houden, want als je even niet oplet, dan ben je de draad kwijt. En het is al een boek waarbij je snel met je gedachten afgedwaald raakt door de afdwalende gedachtes van de hoofdpersoon en de lange stukken die soms langdradig zijn. Ondanks dat wil je ook weer niet stoppen met lezen, vooral niet tegen het eind, omdat je wilt weten hoe het verhaal zal aflopen, wat de reactie van de man is wiens vrouw is overleden. Evengoed heeft de auteur zijn woorden goed uitgekozen, heeft hij zich heel erg goed weten in te leven in de hoofdpersoon. De auteur laat via de hoofdpersoon zien hoe mensen kunnen denken en handelen in zulke situaties ook al zullen velen roepen dat ze zelf anders gehandeld zouden hebben. Op momenten dat je het gevoel hebt dat je denkt hoe het verhaal ongeveer zal gaan eindigen, blijkt het toch weer anders te gaan waardoor het einde deels als een verrassing komt. Ondanks dat het een fictief verhaal is, geloof je tijdens het lezen dat het zo echt is gegaan.

Gaat in je zitten

Denk morgen op het slagveld aan mij van Javier Marías is een verhaal dat je aan het denken zet zoals bijvoorbeeld wat jij zou doen als jij in zo'n soort situatie komt als de hoofdpersoon. Het is een verhaal dat ondanks de lange zinnen en soms langdradige stukken, evengoed in je gaat zitten, je bezig houdt als je niet in het boek aan het lezen bent. Het is een verhaal waarvan je hoopt dat je nooit zelf in zo'n situatie zal komen. De auteur laat met zijn verhaal heel goed de sterfelijkheid van de mens zien. 

Mooie quote in het boek:
'Weliswaar wordt aan niemand gevraagd of hij geboren wil worden, en toch laat men mensen geboren worden.'

Hoeveel sterren geef je het boek?
3 sterren.

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg