Hoe Één Gekke Mier De Wereld Kan Veranderen - Arjan Postma


Van BOEKERIJ mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor bedanken.

Subtitel:
En andere wonderlijke verhalen uit de natuur

Waar gaat het boek over? 
Arjan Postma heeft de gave om de wereld om ons heen nét op een andere manier te bekijken. Hij ziet bijzondere parallellen tussen mens en dier en met zijn aanstekelijke manier van vertellen, levert dit unieke verhalen op.

Zo laat hij ons zien hoe één gekke mier de wereld kan veranderen en neemt hij je mee langs dieren die theater maken, hun eigen potje koken en zelfs complete steden bouwen. Daarnaast komen er ook grote thema’s voorbij als leiderschap, samenwerking en liefde.

Door de vrolijke parades van getuigen uit de dierenwereld zijn Arjans verhalen altijd origineel en verrassend, maar dit boek zal je ook laten zien dat we onszelf vooral niet altijd te serieus moeten nemen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Arjan Postma is als meesterverteller een graag geziene gast op radio en televisie. Hij is bekend als presentator van Het zijn net mensen en schuift regelmatig aan als natuurduider in diverse talkshows zoals RTL Late Night, Jinek & DWDD. Daarnaast geeft hij lezingen. Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen is zijn vierde boek.

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
DPS Design & Prepress Studio

Binnenwerk:
Mat-Zet bv, Huizen

Jaar van verschijnen:
2020

EAN:
9789022590300

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
216

Genre:
Dieren

Prijs:
€ 20,-

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen van Arjan Postma weten diegenen die de auteur kennen meteen dat het de auteur van het boek is. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten hoe zo'n klein diertje de wereld kan veranderen. Je kan je daar niet meteen een voorstelling van maken. Het antwoord komt al heel snel als je het boek gaat lezen. Het is voor te stellen dat er mensen zijn die de kriebels krijgen bij het zien van al die mieren als ze het boek openslaan. Desondanks dat is het boek mooi vormgegeven.
Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen van Arjan Postma is een boek boordevol wonderlijke verhalen over de dieren in de natuur en de natuur zelf. De auteur weet op een boeiende manier de lezer geïnteresseerd te krijgen voor de dieren en de natuur als de lezer er al niet in geïnteresseerd in was. Door het enthousiasme van de auteur ga je anders naar de dieren en de natuur kijken. De verhalen lezen stuk voor stuk vlot weg door de beeldende en luchtige schrijfstijl van de auteur. Je kan de verhalen los van elkaar lezen, je kan zelf de volgorde bepalen.
De auteur weet de gewone dingen in het leven zoals bijvoorbeeld 'ouderdom' en 'leren' te beschrijven hoe dat bij de mens gaat en hoe dat in de natuur eraan toe gaat.  De auteur laat zien wat we gemeen hebben met dieren zoals bijvoorbeeld met mieren en wat we van dieren kunnen leren zoals bijvoorbeeld misschien in de toekomst net zo kunnen vliegen met een vliegtuig als een vlinder vliegt. Hij zet je geregeld aan het denken zoals bijvoorbeeld over het leiderschap. Arjan Postma laat in Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen zien dat dieren en ook de natuur intelligenter, gevoeliger en vaak slimmer zijn dan men vaak denkt, dat de natuur geniaal in elkaar zit. Maar hij laat ook zien hoe 'doortrapt' sommige dieren kunnen zijn zoals de drongo's die diverse geluiden na kunnen bootsen. Je krijgt bewondering voor diverse dieren zoals bijvoorbeeld bevers die superbouwers zijn. Soms moet je lachen om sommige stukjes zoals bijvoorbeeld als de auteur vertelt over het geluid dat brulapen maken. Bij weer andere stukjes zoals bijvoorbeeld over de legermieren moet je denken aan de strips van Tokkie Tor uit de Donald Duck. Ook laat de auteur af en toe iets los over zijn privéleven als het verhaal erom vraagt zoals bijvoorbeeld wat hij leuk vindt om te doen na een dag hard werken. Sommige mythes, zoals bijvoorbeeld over burlende edelherten, ontkracht hij. Hij wee goed te onderbouwen waarom die mythes niet kloppen.
Kortom; Hoe één gekke mier de wereld kan veranderen van Arjan Postma is een boek boordevol wonderlijke verhalen over dieren en natuur waar je veel van kan leren en dat je anders naar de natuur en de dieren doet kijken. De auteur weet je aandacht door zijn luchtige en beeldende schrijfwijze vast te houden. Uiteraard is er het een en ander al bekend uit andere boeken, maar evengoed is dit boek een goede aanvulling op wat er al geschreven is.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen. Het is een titel dat nieuwsgierig maakt, dat je doet afvragen hoe zo'n klein diertje de wereld kan veranderen. Je kan je er niets bij voorstellen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker luchtig en beeldend.

Zat je direct in de verhalen?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik heb wel genoten van het boek en nog meer bewondering voor de dieren en de natuur gekregen dan ik al had. Ik ben het overigens met de auteur eens dat stadsduiven slechte nestenbouwers zijn. Ik heb vaak genoeg gezien dat een nest het op diverse plekken niet hield door hun slechte bouwkunst.

Mooie quote in het boek: 
Door te kijken naar de natuur kunnen we een hoop leren.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor eenieder die geïnteresseerd is in de natuur en dieren.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Leesfragment:
Ga naar de website van BOEKERIJ om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
ARJAN POSTMA

Website van de uitgever:
Koop het boek bij bol.com

Reacties